28 Mayıs 1999 21:00

Altyapı sistemi felç oldu

Amerikalı General Wesley Clark'ın emriyle Yugoslavya üstünde bir kat daha yoğunlaştırılan hava bombardımanı...

Paylaş
Altyapı sistemi felç oldu
Amerikalı General Wesley Clark'ın emriyle Yugoslavya üstünde bir kat daha yoğunlaştıran havabombardımanı, Belgrad başta olmak üzere birçok şehirde hasar görmeyen tv-radyo istasyonu,elektrik ve su şebekesi bırakmadı. Subotica'da ise bir mülteci kampı bomalandı.Önceki gece yüzlerce NATO uçağı tarafından hava akınlarında iki önemli elektrik dağıtımşebekesinin vurulması sonucu, Belgrad, Pancevo ve Novi Sad kentlerinde elektrik bir kez dahakesildi.
Hastane yetkilileri elektrik kesintisinin yüzlerce hastanın hayatını tehlikeye attığınıbildirirken, bağımsız Beta ajansı, dağıtım şebekelerinin birinde yangın çıktığını belirtti. Belgrad'ın bazımahallelerinde ise bombardıman nedeniyle suların kesildiğini öğrenildi.Dün erken saatlerde devam eden saldırılarda da Kosova'nın başkenti Priştine ve Yugoslavya'nınüçüncü büyük kenti Niş'teki bazı bölgeler bombalandı. Priştine'deki bir otoyolu, askeri havaalanı vebir sanayi bölgesi isabet aldı. Sırbistan'ın merkezinde yer alan Aleksinac'ta da bir fabrika büyükhasar gördü.
20 ölü
Önceki gün bombalanan Karadağ'ın Kotor Limanı'nda ise Yugoslavya Deniz Kuvvetleri'ne bağlıteknelerin bekledikleri ve civardaki dağlara uçaksavar birlikleri yerleştirildiği kaydedildi.
Dün ve cuma günü devam eden saldırılarda 20 sivilin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Betaajansı, Belgrad'ın 300 kilometre güneyindeki bir yerleşim bölgesinde bir köprünün vurulduğu ve 2sivilin ödüğünü, 2'sinin de yaralandığını duyurdu. Tanjug da Subotica yakınlarındaki Paliç yerleşimbölgesindeki bir mülteci kampının isabet alması sonusu 4 sivilin yaralandığını belirtti.
Fransa'dan 10 bin asker
Öte yandan Fransa'nın, Kosova'da olası bir anlaşmanın ardından bölgeye gönderilecek güce 10 binasker verebileceğini açıkladı. Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jean-François Bureau, ülkesinin,anlaşma koşullarını denetleyecek güce daha önce 5000 asker verebileceğini açıkladığını ancak bumiktarın 10 bine kadar çıkartılabileceğini söyledi. NATO, Kosova'da konuşlandırılması planlananuluslararası gücün sayısının, 28 bin askerden 50 bin askere çıkartılmasını kararlaştırmıştı.
Fransa'nın halen Kosova ile Makedonya sınırında 3000 askeri bulunurken, 2000 askeri de Fransa'nıngüneyinde bulunan askeri bir üste hazır bekletiliyor.
Yeni hedef telefon ağı
Yugoslavya'da her geçen gün daha fazla yeri bombalayan ve suçsuz insanları öldüren NATOuçaklarına, saldırganlıkta sınır tanımamaları yönünde emir veriliyor. NATO'ya üye 19 ülkenintemsilcileriyle hafta arası bir toplantı düzenleyen Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı GeneralWesley Clark, harekâtın henüz en yüksek noktasına ulaşmadığını ve ittifak üyelerinin daha fazla sivilkayıp için hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. NATO'nun yeni hedefinin telefon ağı olacağıbildirilirken, telefon ağının bombalanmasının sivil kayıpları artıracağı NATO kurmayları tarafından dakabul ediliyor. Amerikalı General Clark'ın bu toplantıda saldırının daha da yoğunlaşacağınıaçıklamasından sonra perşembe günü saldırı amaçlı yapılan sortilerin sayısı 308'e çıktı. 5 tankın ve10 zırhlı aracın yok edildiği belirtilen bu saldırılarda ise Yugoslav birliklerin karşı ateşin de giderekyükselmesi dikkat çekti. Harekâtın başından bu yana en çok füzeyi ateşleyen Yugoslav ordusu,NATO uçaklarını hedef alarak 33 füze atışı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

'Sırpları adil savaş için vuruyoruz'

SONRAKİ HABER

Keşmir'de çatışmaların nabzı yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa