27 Mayıs 1999 21:00

Çetin, Demirel'in başdanışmanı oluyor

CHP'nin baraja takılmasıyla Meclis dışında kalan TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin,Cumhurbaşkanı Demirel'in başdanışmanı oluyor.

Paylaş
Çetin, Demirel'in başdanışmanı oluyor
TBMM Başkanlığı son bulduktan sonra CHP'nin baraja takılması nedeniyle Meclisdışında kalan Hikmet Çetin, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e danışman olarak ÇankayaKöşkü'ne transfer oluyor. Çetin'in, Demirel'in adına özellikle yurtdışındaki toplantılarda ve ikilitemaslarda görevlendirilerek pratikte "cumhurbaşkanı yardımcılığı" görevini üstleneceği bildirildi.
CHP'den Ankara milletvekili adayı olan Hikmet Çetin partisinin ülke barajına takıldığı seçimsonrası siyasi kariyeri konusunda karar aşamasına geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'denseçim öncesinde başdanışmanlık önerisi alan Çetin, seçimden sonra Meclis'e giremeyince buöneriyi değerlendirmeye aldı. Çetin'in CHP kurultayı sonrasında kararını netleştirerek Demirel'insiyasi danışmanı olmayı kabul ettiği belirtilirken, Demirel'in özellikle yurtdışındaki toplantılarda veönemli konulardaki temaslarda Cumhurbaşkanı özel temsilcisi olarak görevlendirileceği bildirildi.
Çetin'in siyasi danışman olarak görevlendirilmesine karşın, pratikte "cumhurbaşkanı yardımcısı"gibi çalışarak özellikle dış politikadaki tecrübesini ve ilişkilerini kullanarak Demirel adınayurtdışında yetkili olarak çalışacağı ifade edildi. Bu kararı nedeniyle yakın çevresinden gelen,"siyaseten uygun olmayacağı ve Köşk'e danışmanlık yaptıktan sonra siyasi geleceğini riske attığı"yönündeki eleştirilere karşı Çetin, kendisini, bu görevin tam anlamıyla danışmanlık olmadığı,Cumhurbaşkanı'nın bazı yetkilerini de kullanan bir anlamda yardımcılık olduğunu belirtereksavunuyor. Çetin, konuyla ilgili ANKA'nın sorularına karşılık ise "Daha bir şey yok, beklemedeyim"demekle yetindi.
ABD'de 'eğitildi'
Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra iş yaşamına 1960'ta DPT'de başlayan Hikmet Çetin,ABD'de eğitimini tamamladıktan sonra DPT'deki görevine devam etti. 1977'de DPT'de iktisadiplanlama dairesi başkanı olan Çetin, 1977 yılında CHP'den milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.
1978'de devlet bakanı ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olan Çetin, 1987 yılındakontenjandan SHP milletvekili oldu. Partide genel sekreterlik yapan Çetin, 1991 yılında yinekontenjandan SHP milletvekili seçildikten sonra DYP ile koalisyonda dışişleri bakanı oldu. 1993yılında kurulan ikinci koalisyon hükümetinde aynı görevi sürdüren Çetin, 1994 yılında bu görevdenayrıldı.
Çetin'in kısa süre içinde önemli görevlerde bulunması başkentte "En şanslı politikacı" yorumlarınaneden olurken, Çetin bu kez de SHP-CHP birleşmesinden sonra iki tarafın üzerinde uzlaştığı isimolarak genel başkan seçildi. 1995 yılında devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olan Çetin, 1995yılında koltuğunu Deniz Baykal'a bıraktı. 1995'te yine kontenjandan CHP milletvekili seçilen Çetin,TBMM Başkanlığı'nda uzlaşma sağlanamayınca Meclis'teki 4'üncü partiden Meclis başkanıseçilerek bir ilke imza attı. Çetin'in kritik dönemlerde gündeme gelen ismi, siyasi literatüre "HikmetAbi" formülü yakıştırmasını kazandırırken, hükümet krizleri sırasında Başbakanlık'ta üçüncü isimolarak adı geçti. Çetin'in bundan sonraki basamak olarak Cumhurbaşkanı olacağı yönündekibeklentiler, CHP'nin baraja takılmasıyla kesintiye uğradı. Çetin, böylece Meclis dışı kaldıktansonra Demirel'in önerisini kabul ederek Köşk'e danışman olarak girmiş olacak.
ÖNCEKİ HABER

Küçük'ü koruyan Genelkurmay'a dava

SONRAKİ HABER

'Saldırıya zemin hazırlanıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...