11 Ağustos 2011 09:42

'Türkiye açık cezaevine dönüştürülüyor'

Devrimci Karargâh üyesi oldukları iddiasıyla yargılanan sosyalist siyasetçilerin, duruşması öncesi açıklama yapan Sıra Kimde İnisiyatifi üyeleri, tutuklu siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.Eyleme katılan BDP’li milletvekilleri arasında yer alan Ertuğrul Kürkçü, “Türkiye’yi a&cce

'Türkiye açık cezaevine dönüştürülüyor'
Paylaş

Eyleme katılan BDP’li milletvekilleri arasında yer alan Ertuğrul Kürkçü, “Türkiye’yi açık bir cezaevine dönüştürmekle” suçladığı AKP Hükümeti’nin “dün Amed’de Kürt halkını KCK davası ile yargılarken, bugün İstanbul’da sosyalistleri de ‘Devrimci Karargah’ davası ile yargılamaya kalktığını” söyledi.

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve TÖP sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu’nun da aralarında bulunduğu siyasetçilerin işkencelerle gündeme gelen eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı’nın birlikte yargılandığı davanın ana dava durumundaki ‘1. Devrimci Karargâh’ davası ile birleştirilmesi sonrası davanın ilk duruşması öncesi tepkiler dile getirilmeye devam ediliyor. Duruşma öncesi tutuklu  siyasetçilerin serbest bırakılarak, maruz kaldıkları hukuksuzluğa son verilmesi için Sıra Kimde İnisiyatifi üyeleri açıklamada bulundu. Adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis engeli nedeniyle Barbaros Meydanı’nda yapılmak zorunda kalındı. Tutuklu bulunan sosyalist siyasetçilere destek olmak için milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra İsviçre Sol Parti Milletvekili Ann Markmargeret, İsveç Parlamenter Amileh Kakabave, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, işveren Osman Kavala, yazar Yıldırım Türker, Akın Birdal, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, DİSK Genel Sekteri Tayfun Görgün ve Emek Partisi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi adliyeye geldi.

Meydanda toplanan yüzlerce kişi, üzerinde tutuklu siyasetçilerin resimlerinin bulunduğu “Sıra Kimde?​” yazılı pankart açtı. “Tutuklama terörüne son” , “Komplo son bulsun” yazılı lolipopların taşındığı eylemde sık sık “Komplolar sökmedi, sökmeyecek”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

ADALETSİZLİK

“Eğer bir ülkede adalet ve vicdandan söz edilemiyorsa, o ülke her türlü adaletsizliğe mahkûmdur” sözleriyle başladığı konuşmasında hukuksuz dava süreci hakkında bilgi veren eski Milletvekili Akın Birdal, tutuklamaların “siyasi bir komplo” olduğunu söyledi. Bu komploların AKP iktidarınca kozmik odalarda hazırlandığını belirten Birdal, bu tezgahlarla siyasi partiler, sendikalar, platformların olduklarından farklı bir biçimde lanse edilmeye çalışıldığını vurguladı. Birdal, aynı zihniyetin BDP’li seçilmişleri ve Kürt halkının meşru temsilcilerini KCK davasıyla esaret altında tutmakta olduğuna da dikkat çekti.

Bu saldırılara karşı bugün olduğu gibi yarında aynı kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Birdal, “Emek, demokrasi ve barıştan yana olanlar, siyasi partiler, platform, sendika temsilcileri, milletvekilleri, aydınlar sanatçılar bu hukuksuzluğun son bulmasını talep ediyoruz. Tutukluluğun cezaya dönüştüğü bu davada sosyalist siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

KENDİNE BAK!

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, AKP Hükümetinin “Türkiye’yi açık bir cezaevine dönüştürdüğünü” ifade etti. Kürkçü, “Amed’de Kürt halkını KCK davası ile yargılayanlar, bugün İstanbul’da sosyalistleri de ‘devimci Karargah davası ile yargılamaya kalkıyor. Libya, Irak ve Suriye’de insanların haklarını için mücadele ettiklerini söyleyenler, sen önce kendi yurttaşların özgürlüğünü, kendi ülkendeki barışı etmek için mücadele etmeli” şeklinde konuştu.

Kürkçü’nün ardından yaptığı konuşmada, Amed’de KCK davası ile oynanan tiyatronun bugün Beşiktaş Adliyesi’nde de oynandığını dile getiren Sebahat Tuncel ise “Bu tiyatrodan bir adalet beklemek mümkün değil. Tekçi zihniyetteki bir hükümetin, oluşturacağı bir anayasadan da barısı, adaleti beklemek doğru gelmiyor” sözleriyle davaya dönük tepkisini dile getirdi. Eyleme katılan Avrupalı parlamenterler ise, yaptıkları kısa konuşmalarda Türkiye’de yaşanan bu anti-demokratik uygulamalar konusunda Avrupa’ya harekete geçme çağrısında bulundu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Turistlere kaçak gözaltısı

SONRAKİ HABER

Ordu’da kadına şiddete tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa