25 Mayıs 1999 21:00

Hükümet cuma günü Çankaya'da

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti listesinin cuma sabahı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunulmasının planlandığını açıkladı.

Paylaş
Hükümet cuma günü Çankaya'da
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, cuma sabahı hükümet listesinin Cumhurbaşkanlığı'na sunulmasının planlandığını ve onayın verilmesi halinde aynı gün öğleden sonra yapılacak MGK'ya yeni hükümet üyelerinin katılabileceğini belirtti.
Yılmaz, ANAP TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada DSP ile MHP arasındaki buzların kırıldığını ve ANAP'ın da içinde yer aldığı bir koalisyonun kurulabilmesi için zemin oluştuğunu belirtti. Böyle bir koalisyonun diğer hükümet modellerine oranla üstünlükleri olduğunu belirten Yılmaz, bu üstünlüklerin arasında "sayısal üstünlüğü" de saydı. Yılmaz, üç partinin Meclis'teki sandalye sayısının 351 olacağını ve bu sayıyla Anayasa değişikliği dahil birçok yasal düzenlemenin gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Yılmaz, hükümet protokolünde dokunulmazlıkların sınırlandırılması ile ilgili Anayasa değişikliğinin yapılması ile TBMM İç Tüzük değişikliğinin yapılması konularının da yer alacağını bildirdi.
Prosedür önceki gün belirlendi
Önceki gün gerçekleşen üçlü liderler zirvesinde hükümetin kurulabilmesi için izlenmesi gereken prosedürün belirlendiğini ifade eden Yılmaz, hükümet kuruluşuna ilişkin yapılan planlamayı şöyle anlattı: "Komisyonlara yarın akşama kadar çalışma süresi verildi. Komisyonların çalışmalarını tamamlaması halinde biz üç lider yeniden bir araya gelip komisyonların anlaşamadıkları ya da eksik kalan hususları ele alacağız. Nihai hükümet modeli ve protokolü oluştuğunda ise bunu partimizin yetkili organlarına götüreceğiz. Cuma gününe kadar bu prosedürü tamamlamayı hedefliyoruz. Cuma günü öğleden sonra MGK toplantısı var. Cuma sabahı yeni hükümetin Cumhurbaşkanı'na sunulması ve onayının alınması halinde öğleden sonra yapılacak MGK toplantısına yeni hükümetin katılması öngörülüyor."
Güven oylaması
Yılmaz, hükümetin cuma günü kurulması halinde 1 Haziran Salı günü TBMM'de hükümet programının okunmasının, 4 Haziran Cuma günü program müzakerelerinin, 6 Haziran Pazar günü ise güvenoylamasının yapılmasının planlandığını bildirdi. Çalışmalarda aksamalar olması ve cuma gününe yetişmemesi halinde bu programın iki gün gecikebileceğini belirten Yılmaz, bu durumda da 3 Haziran Salı günü hükümet programının okunacağını, 6 Haziran Cuma günü program üzerinde görüşmelerin, 8 Haziran Pazar günü de güvenoylamasının yapılacağını bildirdi. Yılmaz, bu hafta içinde MKYK ve ANAP Grubu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağını ve hükümet ile ilgili gelişmeleri gündeme getireceğini de bildirdi.
'Potansiyel uzlaşmazlıklar'
Yılmaz, mesafeler kat edilmiş olmasına rağmen hükümet açısından bugün için nihai bir uzlaşmadan söz etmenin mümkün olmadığını belirtti. Buna karşın görüşmelerin başladığını ve hiç olmazsa işlerin rayına girdiğini ifade eden Yılmaz, "Şu anda bazı konularda iki parti arasında potansiyel uzlaşmazlıklar söz konusu olabilir. Ama bunların görüşmeler sırasında iyi niyetle aşılacağına inanıyorum. Yani hükümetin kuruluşu, kesin olarak bakılabileceği bir noktada değil. Ancak bir iki gün içinde net bir duruma ulaşması mümkün olacaktır" dedi.
Yılmaz, TBMM'nin gündeminin bu dönem çok yoğun olacağını ve kendi düşüncesinin aralıksız bir çalışmanın gerçekleştirilmesi yönünde olduğunu belirtti. Yılmaz, Meclis'in gündemindeki konuları tamamladıktan sonra tatile girmesinin doğru olacağını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Kriz derinden ilerliyor

SONRAKİ HABER

Düşünce açıklamak suç olmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...