24 Mayıs 1999 21:00

'Kongre mesajı' davasında 6 tutuklama

DEP eski milletvekilleri Zana, Doğan, Dicle ve Sadak'ın HADEP Ankara İl Kongresi'ne gönderdikleri mesaj nedeniyle açılan davaya dün devam edildi.

Paylaş
'Kongre mesajı' davasında 6 tutuklama
Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan DEP eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın, 4 Ekim 1998 tarihindeki HADEP Ankara İl Kongresi'ne gönderdikleri telgraf mesajlarıyla, kongrede divan başkanı olan HADEP Genel Başkan Yardımcısı Şahabettin Özarslaner'in ise yaptığı konuşma ile PKK'ye yardım ettikleri gerekçesiyle, 5'er yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılanmalarına devam edildi. Kongrede türkü söyledikleri iddia edilen Mezopotamya Müzik Topluluğu'nun 5 üyesi ve divan katibi, haklarındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilerek duruşmada tutuklandı.
Ankara 2 No'lu DGM heyetinin Abdullah Öcalan'ı yargılamak için İmralı Adası'na gidecek olması nedeniyle, Adalet Bakanlığı kararıyla dünden itibaren 2 No'lu DGM'nin davalarına, 1 No'lu DGM heyeti bakmaya başladı. Davanın dün görülen duruşmasına, gıyabi tutuklu sanıklar Hasan Kocadağ, Nurcan Değirmenci, Şengül Pak, Hıdır Çelik, Arife Dündar ve Sinan Uğur ile avukatları Nuri Özmen katıldı.
Duruşmada tutuklandılar
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Cumhuriyet Savcısı Ünal Haney'in de talebi doğrultusunda, 6 sanık hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrilerek sanıkların tutuklandığını bildirdi. Mezopotamya Müzik Topluluğu'nun üyesi olan Nurcan Değirmenci, HADEP'in il kongresinde hükümet komiserinin izin vermemesi üzerine sahneye çıkmadıklarını ve okunan şiirleri de kendilerinin okumadığını ifade etti. Diğer topluluk üyeleri de, aynı şeyi tekrarladı. Kongrede divan katipliği yapan Sinan Uğur ise türkü söyleyecek olan grubun üyelerinin nüfus cüzdanlarının fotokopisini isteği üzerine hükümet komiserine verdiğini ve daha sonra da komiserin topluluğun sahne almasına izin vermediğini ifade etti.
Tutanak ve rapor çelişkili
Başkan Karadeniz, diğer gıyabi tutuklu sanıkların yakalanamadıklarının anlaşıldığını kaydetti. Avukat Özmen, müzik grubunun kongrede türkü söylemediğini, sadece bir ozanın sahne aldığını belirterek, müvekkilleri hakkındaki gıyabi tutuklama kararının kaldırılmasını istedi. Karadeniz, duruşmaya verilen aradan sonra hükümet komiserinin raporu ile polis tutanağı arasında çelişki bulunması nedeniyle, kongrede çekilen video kasetin görüntülerinin mahkeme heyetince öğleden sonra izlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianame
İddianamede, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan sanıklar DEP eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın, 4 Ekim 1998 tarihindeki HADEP Ankara İl Kongresi'ne gönderdikleri telgraf mesajlarında, kongrede divan başkanı olan HADEP Genel Başkan Yardımcısı Şahabettin Özarslaner'in ise yaptığı konuşma ile, PKK'ye yardım ettikleri iddia ediliyor. İddianamede, Mezopotamya Müzik Topluluğu üyesi olan sanıklar Hasan Kocadağ, Nurcan Değirmenci, Şengül Pak, Hıdır Çelik ve Arife Düzdar'ın kongrede söyledikleri türkülerle aynı suçu işledikleri kaydediliyor.
İddianamenin sonunda ise, adı geçen sanıklar ile İkram Tan, Mehmet Akbaş, Şahhanım Kanat ve Sinan Uğur'un, TCK'nın 169. maddesine göre 3'er yıldan 5'er yıla kadar ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

CHP'de Parti Meclisi tartışması

SONRAKİ HABER

'Dayanışma sözle olmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...