24 Mayıs 1999 21:00

CHP'de Parti Meclisi tartışması

CHP Genel Merkezi olaylı kurultayın ardından sessizliğe büründü. CHP'de tartışılan temel konu ise Parti Meclisi'nin baraja takılması oldu.

Paylaş
CHP'de Parti Meclisi tartışması
Seçimlerde baraja takılan CHP'de Parti Meclisi'nin de kurultay barajına takılması üzerine yaşanan tartışmalar sürüyor. CHP'nin yeni Genel Başkanı Altan Öymen, Parti Meclisi seçimlerini yenileyeceğini bildirirken, CHP Genel Başkan eski Vekili Cevdet Selvi, yeterli oyu alan 23 kişinin hukuki yönden PM üyesi olduğunu öne sürdü.
Olaylı kurultayın ardından CHP Genel Merkezi dün sessizliğe büründü. CHP Genel Merkezi'ne eski MYK üyelerinden Mehmet Sevigen, Cevdet Selvi, Önder Sav, Atilla Sav, Enis Tütüncü ve Haydar Şahin geldi. Eski MYK üyeleri öğleden sonra toplanarak kurultay değerlendirmesi yaptı. Liste krizinde ismi geçen Mehmet Sevigen'in moralinin bozuk olduğu ve gazetecilere açıklama yapmaktan kaçındığı gözlendi.
Kurultay öncesi CHP Genel Merkezi'ne en erken gelenlerden birisi olan CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin, dün partisine gelmese de her tartışma ve sohbette ismi anıldı. CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in de bugün mazbatasını aldıktan sonra Genel Merkez'e gelip makamına yerleşeceği öğrenildi. Başkan adaylarından Hasan Fehmi Güneş'in kendi ekibiyle sık sık toplantı yaparak yenilenecek PM seçimlerini tartıştığı öğrenildi.
CHP PM'ye seçilen 23 kişiden birisi olan Selvi, yeterli oyu alamayan 37 üyelik için yeniden seçim yapılması gerektiğini söyledi. CHP Genel Merkezi'ne girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selvi, tüm PM üyeliği için yeniden seçim yapılmasının gerekli olmadığını öne sürerek, yeterli oyu alan 23 kişinin, hukuki yönden PM üyesi olduğunu belirtti. Selvi, "Ancak Genel Başkan kendi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimlerini uygun bulup, PM'yi uygun bulmuyorsa bu onun siyasi tercihidir. Ama Genel Başkan siyaseten, ben sizin oyunuzu aldım ama başkalarının da güvenini almak istiyorum derse istifa edilir, seçim yapılır" dedi.
PM seçimleri yenilenecek
CHP Genel Başkanı Altan Öymen, PM seçimlerini yenileyeceğini bildirdi. İsim vermeden liste krizine yol açan Adnan Keskin ve Eşref Erdem'i de eleştiren Öymen, "Bu bir iki arkadaşımız da bundan sonraki seçimde siyasi değerlendirmeye tabi tutulurlar" diye konuştu. Katıldığı bir televizyon programında liste krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunanan Öymen, konuyu hukuki ve siyasi açıdan incelettiğini, bir PM'nin oluşabilmesi için üyelerinin yarısından bir fazlasının seçilmiş olması gerektiğini söyledi. Partide bazı kişilerin PM'nin oluştuğu, bazılarının da oluşmadığı yönünde görüş ileri sürdüğünü anlatan Öymen, her halükârda kendisinin 45 gün içinde PM seçimi kurultayı toplamak durumunda olduğunu ifade etti. Öymen, "Ben seçilmiş bir organ olarak bu seçimi yapılmış sayılsa da, yapılmamış sayılsa da tüzük gereği kurultaya götüreceğim" diye konuştu. Altan Öymen, olayı gerçekleştiren kişilerin zaten delegeler ve kamuoyu tarafından kınandığını belirterek, "Dolayısıyla bu arkadaşlar hakkında siyaseten bir değerlendirme yapılıyor" diye konuştu. Öymen, bu kişiler hakkında hukuken de bir araştırma yaptırttığını kaydetti.
Keskin'e tüzük kıskacı
Olağanüstü kurultayda liste rezaletine neden olan Adnan Keskin, Eşref Erdem ve Fatih Atay hakkında disiplin soruşturması başlatılabilineceği bildirildi. Soruşturma eğer CHP tüzüğünün 70'inci maddesinin A fıkrasındaki, "Geçici veya kesin çıkarma cezası verilecek parti suçları" başlığıyla tamamlanırsa, bu üç eski yönetici partiden atılacak. Tüzükte, "Partiye üye yazımı ve temsille ilgili kuralları çiğnemek, parti için seçimlere hile karıştırmak", "Parti adaylarına karşı veya başka parti adaylarından yana açık ve gizli çalışmak" gibi suçları işleyenlerin partiden kesin olarak çıkarılacağı belirtiliyor.
Günay CHP'yi iktidar yapacakmış
CHP'nin yenik genel başkan adaylarından Ertuğrul Günay, "tutarlı ve gelişmeci çizgisini" sürdüreceğini belirterek, "Olağan kurultayımızda, bu partide CHP'yi iktidar yapacağız" dedi. Günay, yaptığı yazılı açıklamada, ilkesiz ittifakların siyaseten sonuç alamadığı gibi, etik açıdan da kaygı verici olduğunun ortaya çıktığını belirterek, kurultaydaki hiç bir tartışma ve çekişmeye taraf olmadıklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Sofrada yemek mi, yemeği yiyen mi?

SONRAKİ HABER

'Kongre mesajı' davasında 6 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...