24 Mayıs 1999 21:00

Irak muhalefeti Washington'da toplanıyor

ABD, Irak'a yönelik saldırılarını İncirlik Üssü'nü de kullanarak sürdürürken, Irak'taki muhalif grupları Saddam'a karşı kullanma tutumunu da geliştiriyor.

Paylaş
Irak muhalefeti Washington'da toplanıyor
Irak'ta ABD'nin Saddam Hüseyin'e karşı desteklediği muhalif gruplar, geçen cuma günü sona eren Londra toplantılarının ardından Washington'a gitmeye hazırlanıyor. Ankara ise, "Kürt Devleti" kurulma olasılığı nedeniyle gelişmelere temkinli yaklaşıyor. ABD savaş uçakları İncirlik'ten kalkalarak, Irak'ı vurmayı sürdürürken, önceki günkü saldırıda 2 sivil yaralandı.
Irak Ulusal Kongresi (IUK)'nde temsil edilen Iraklı yedi muhalefet grubundan oluşan IUK Geçici Liderliği Komitesi üyelerinin, bu hafta içinde Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright tarafından kabul edilmesi bekleniyor. ABD yönetiminin IUK içerisinde bulunmayan başka muhalefet gruplarını da Washington'a davet ettiği belirtiliyor.
Muhalifler birleştiriliyor
Londra'daki toplantıda IUK Geçici Liderliği Komitesi'nin, Irak muhalefetini birleştirmek amacıyla diğer bazı muhalefet grupları ile işbirliğini yapma kararını alması, ABD tarafından "cesaret verici" bir gelişme olarak nitelendirildi. Washington'daki görüşmelere katılacak sekiz kişilik IUK heyetinde, Kürdistan Demokratik Partisi'nden Hoşyar Zebari ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Latif Raşit de yer alacak. Bu arada, IUK heyetinin dışında görüşmelerde temsil edilecek diğer Irak grupları arasında Türkmenler de bulunuyor. Türkmenler'i, Muzaffer Arslan'ın temsil edeceği öğrenildi.
Türkiye rahatsız
Saddam Hüseyin'i devirmek amacıyla kollarını sıvayan Clinton yönetiminin, bir süre önce Kongre'den ödenek aldığı ve bu çabaları örgütlemek için bu yılın başlarında Ankara'daki Büyükelçilik Müsteşarı olan Frank Ricciardone'yi, "Irak'taki Geçiş İçin Özel Temsilci" olarak görevlendirdiği anımsatılıyor.
ANKA'nın haberine göre; ABD yönetiminin Irak muhalefetini örgütlemeye yönelik son girişimleri Ankara'da rahatsızlık yaratırken ABD Büyükelçiliği, bu konularda Türkiye hükümeti ile sürekli temas içinde olduklarını belirterek, "Politikamız çok açıktır" dedi. Saddam rejimini devirmek amacıyla, Irak muhalefetini örgütlemeye yönelik çabalarını yoğunlaştıran Washington'un bu tutumu, Irak'ın parçalanması ve Kuzey Irak'ta bir Kürt Devleti'nin kurulmasından endişe duyan Ankara'da, rahatsızlık ve kaygı yarattı. ABD Büyükelçiliği'nin de Ankara'daki bu rahatsızlığı gidermek amacıyla, bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirmesi bekleniyor. Londra toplantısı ve ABD'nın girişimleri Ankara'da yakından izleniyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Biz gelişmeleri takip ediyoruz, değerlendiriyoruz.
Türkiye'nin bu konudaki tutumunda bir değişiklik yok" şeklinde konuştu. Bu arada, ABD Büyükelçiliği Sözcüsü, ANKA'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Bu konularda Türk Hükümeti ile sürekli temas içindeyiz. Politikamız çok açıktır. Politikamızda tam şeffaflık var" demekle yetindi.
ÖNCEKİ HABER

Muhaliflere füzeli gözdağı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 3 milyon 800 bin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa