23 Mayıs 1999 21:00

CHP'de liste rezaleti

Olağanüstü kurultayda Altan Öymen'in genel başkan seçilmesinden hemen sonra ilk 'ayak oyunu'yaşandı.

Paylaş
CHP'de liste rezaleti
Olağanüstü kurultayda Altan Öymen'in genel başkan seçilmesinden hemen sonra ilk 'ayak oyunu'yaşandı. Baykalcıların Öymen'e komplosu veya 'danışıklı dövüş' olarak değerlendirilen listerezaleti, kurultaya rengini veren önemli olaylardan birisiydi.
PM seçimlerine geçilmeden önce, evine dönen Altan Öymen, Önder Sav, bazı belediye başkanlarıve il başkanları ile uzlaşmacı bir liste hazırlığındayken, aynı saatlerde Adnan Keskin ve EşrefErdem'in CHP Genel Merkezi'nde ayrı bir liste hazırladığı öğrenildi. Divan Başkanı'nı arayan AltanÖymen, oylamaya 07.30'da geçileceğini öğrenince çalışmalarını sürdürdü. Bu arada, saat 06.00sularında Keskin ve Erdem'in hazırladığı "örgüt" imzalı liste Fatih Atay tarafından kurultaysalonuna getirilerek, "Genel başkanın anahtar listesi" diye dağıtıldı. Hatta lisleteler kurultayagetirilen fotokopi makinesinden çoğaltıldığı, bazı delegelerin de anahtar listelerini Divan BaşkanıCoşkun Karagözoğlu'ndan aldığı gözlendi.
Karagözoğlu'nun isminin anahtar listede yer alması da dikkat çekti. Anahtar listenin dağıtım işindeCHP eski MYK üyesi Mehmet Sevigen'in yardımcı olduğu gözlendi. Hemen oylamaya geçilmesininardından kurultay salonu karıştı. Bazı PM adaylarının sinirinden ağladığı gözlenirken, yer yertekme tokatlı çıkan kavgaların ardından Nurettin Sözen ve Sefa Sirmen, Altan Öymen'i evindenarayarak uyardılar. Bu uyarının ardından saat 7.30 civarlarında salona gelen Öymen, partidebarışı sağlamak amacıyla karşı grupla diyalog halinde belediye başkanları ve il başkanları ile birliste hazırlığı içinde olduğunu belirterek, söz konusu dağıtılan listeden haberdar olmadığını ve bulistenin kendi listesi olmadığını söyledi. Ancak oylama başladığı için hukuken yapılacak bir şeyinbulunmadığını dile getiren Öymen, "Ancak, siyaseten bir sonucu olacaktır" dedi. Öymen, henüz oykullanmayan delegelerden de kendilerine göre oy kullanmalarını istedi.
Öte yandan, bu duruma karşı çıkan başta Sabri Ergül olmak üzere pek çok kişi oy kullanmayankişileri engelledi.
ÖNCEKİ HABER

Seçimden sonra kurultay bozgunu

SONRAKİ HABER

'Aynı amaç için mücadele ediyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa