22 Mayıs 1999 21:00

CHP kapak değiştiriyor

Seçimlerden ağır yenilgi ile çıkan CHP'nin 9. Olağanüstü Kurultayı'nda aday enflasyonu yaşanırken Deniz Baykal, beklentilerin aksine, genel başkanlığa aday olmadı.

Paylaş
CHP kapak değiştiriyor
Barış Erbektaş - Barış Kaygısız
Ağır seçim yenilgisi üzerine 9'uncu Olağanüstü Kurultayı'nı toplayan CHP'de "iç hesaplaşma" dün doruğa ulaştı. Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kurultay gergin bir ortamda başladı. Kurultayda genel başkanlık için aday enflasyonu yaşandı. 9 CHP'li adaylık için gerekli olan yeterli imzayı denkleştirip seçim yarışına girdi. Ancak adaylardan Tarhan Erdem'in çekilmesiyle bu sayı seçimlere geçilirken 8'e indi. Dün en çok tartışılan konu, Baykal'ın kurultaya gelip gelmeyeceği oldu. Kurultay'a gelmeyen Deniz Baykal, son iki üç günün beklentilerinin aksine genel başkanlığa aday olmadı.
Kurultay, daha başlamadan salonda gerginlikler ortaya çıktı. Salona Murat Karayalçın'ın bir pankartını asmak isteyen gençlere, Baykalcılar müdahale edince kavga çıktı. Parti yöneticilerinin müdahalesiyle kavga büyümeden önlendi. Bu arada CHP Gençlik Kolları'na üye bir grup genç, "Faşizme karşı omuz omuza" şeklinde slogan atarak salona girdi.
Kurultay öncesi salonun etrafının polis ablukasında olduğu gözlendi. Katılımcılar, 4 ayrı noktadan didik didik arandıktan sonra salona alındılar. Salonunu sağ tarafında Baykal'ı, sol tarafında da Karayalçın'ı destekleyen izleyicilerin gruplaşması dikkat çekti. İzleyiciler futbol maçını anımsatan tarzda sık sık, "Geliyor geliyor Karayalçın geliyor" ve "Baykal, Baykal" şeklinde slogan yarışına girdikleri gözlendi. Ancak delegelerin sloganlar karşısında tepkisiz kaldığı gözlendi.
Baykal'a tepki
Salona giren bir grup Baykalcı gencin Deniz Baykal'ın posteri ile salonda tur atması muhaliflerin yoğun tepkisini aldı. Baykalcı gençler, yuh sesleri ve ıslıklarla protesto edildi, gençlerin üzerine ayran ve su kutuları atıldı. Salonda, sadece Atatürk posteri, Türk ve CHP bayraklarının bulunduğu gözlenirken, İsmet İnönü'nün, "Namuslular da namussuzlar kadar cesaret sahibi olmalıdır" sözünü içeren pankart dikkat çekti. Çok sayıda Parti Meclisi adayının delgelere, kitap, broşür, şapka, kartvizit, yelpaze dağıttığı gözlendi. Kurultay'ın başlayacağı saat olarak duyrulan 10.00'da Erdal İnönü'nün salona girişinde büyük sevgi gösterileri yapıldı. İnönü salona "Onursal genel başkanımız, büyük devlet adamı" anonsuyla girdi ve izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.
İlk giren Günay
Kurultay salonuna genel başkan adaylarından ilk olarak Ertuğrul Günay geldi. Günay'ı Hürşit Güneş, Altan Öymen ve Hasan Fehmi Güneş izledi. Güneş, Mehmet Moğultay, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş ile birlikte gelirken, son olarak salona gelen Murat Karayalçın büyük tezahürat ile karşılandı. Hasan Fehmi Güneş ile Murat Karayalçın delegelerin arasında otururken diğer adaylar protokolde yerlerini aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Adnan Polat da alkışlarla karşılandı. Bu arada Deniz Baykal'ın posterinin tekrar açılması üzerine salonda bir kez daha gerginlik yaşandı, bir grup dinleyici Baykalı yuhaladı ve "dışarı", "Baykal'a karşı omuz omuza" diye bağırdı. CHP Ankara İl Başkanı Levent Gök'ün uyarılarıyla gerginlik sona erdi.
Baykal kongreye gelmedi
Deniz Baykal dün kurultaya gelmedi. Baykal'ın adaylardan Altan Öymen'e destek verdiği öne sürüldü. Deniz Baykal sabah saatlerinde Oran'daki evinde Önder Sav, Adnan Keskin ve Eşref Erdem ile bir toplantı yaptı. Baykal, bu toplantıda ortaya çıkan tablo karşısında adaylıktan vazgeçti. Baykal ayrıca dün sabah saatlerine kadar delegeleri evinde kabul etti ve sık sık parti yöneticileri ile telefon görüşmesi yaptı. Baykal genel başkanlığa aday olmamasına rağmen Altan Öymen'in Parti Meclisi listesini belirlediği öğrenildi.
Başarıyla çıkacakmış
Kurultay'ın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, CHP'nin Türkiye'nin en köklü ve örgütlü partisi olduğunu belirterek, CHP'nin misyonunun görev ve sorumluluğunun bilincinde olduğunu kaydetti. CHP'nin son kırk elli yıldır çok engellerle, baskı ve tuzaklarla karşılaştığını öne süren Selvi, partisinin bu kurultaydan daha güçlü çıkacağını, ağırlaşan görev ve sorumluluklarını yerine getireceğini söyledi. "CHP barajı aşsaydı bile yeniden yapılanmayı gerçekleştirmek zorundaydık" diyen Selvi, CHP'nin kadın ve gençlik kollarını daha etkin hale getirmek durumunda olduğunu, tüzük ve program kurultaylarının mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Selvi, kurultayın en doğru kararı vereceğinden kuşkusu olmadığını belirterk, "CHP'nin sahipsiz olmadığını tüm Türkiye görecektir, yaşanan bu olumsuzluğun etkileri en kısa zamanda giderilecek. Yaralar sarılacaktır" dedi.
Divan tartışması yaşandı
Selvi'nin açılış konuşmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kurultay, Divan Başkanlığı'na Coşkun Karagözoğlu'nun seçilmesi ile başladı. Karagözoğlu, kurultay gündeminde seçimlere geçildiğini ve Genel Başkanlık, PM ve Yüksek Disiplin Kurulu için adayların isimlerini bildirmesini istedi. Bu sırada usul hakkında İstanbul eski İl Başkanı Ethem Cankurtaran bir konuşma yaptı. Cankurtaran, PM listelerinin genel başkanlık seçimlerinin ardından belirlenmesini istedi. Bu öneri kabul görmeyince divan ile bazı İstanbul delegeleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmalar sırasında Divan Başkanı Karagözoğlu'nun oldukça sert davranması dikkat çekti.
Adaylar belli oluyor
Divan, adayların belirlenmesi için 1 saat 45 dakika süre verdi. Bu süre içinde genel başkanlığa 9 kişi aday olurken eski Genel Başkan Deniz Baykal aday olmadı. Adayların belirlenmesi üzerine her adaya 20'şer dakikalık konuşma süresi verildi. Bu sırada "sosyalizm" içerikli sloganlar atan bir grup CHP'li gencin divan tarafından uyarılması dikkat çekti. Bu arada Tarhan Erdem, adaylıktan çekildi. Konuşmaların ardından genel başkanlık seçimlerinin ilk turuna geçildi.
CHP Genel Başkanlığı için yapılan ilk tur oylamaya katılan adayların adları şöyle:
Murat Karayalçın, Hasan Fehmi Güneş, Altan Öymen, Hurşit Güneş, Ertuğrul Günay, Nazif Ülgen, Ali Şah Budak ve Savcı Sayan.
İlk tur oylamada genel başkanlığın yanı sıra Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için de oy kullanıldı. İlk tur oylamada hiçbir adayın genel başkan seçilmek için gerekli olan 559 oya ulaşamaması üzerine, genel başkanlık için ikinci tur oylamaya geçildi.
ÖNCEKİ HABER

Tüketici, devlet koruması istiyor

SONRAKİ HABER

Binlerce köylü yıkıma karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...