22 Mayıs 1999 21:00

'Habibi istifa etsin'

Diktatör Suharto'nun yerine geçen yardımcısı Yusuf Habibi, bir yıldan kısa bir süre içerisinde Suharto'dan bir farkı olmadığını gösterdi.

Paylaş
'Habibi istifa etsin'
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında, Endonezya'yı yıllarca baskı ve kanla yöneten Suharto, kendisine karşı yükselen tepkiler ve yoğun gösteriler karşısında geri adım atarak, istifa etmişti. Yerine geçen emektar yardımcısı Yusuf Habibi ise, bir yıldan kısa bir süre içerisinde Suharto'dan bir farkı olmadığını gösterdi.
Dün, başkent Jakarta'da Suharto'nun istifa etmesinin birinci yıldönümü dolayısıyla gösteriler düzenlendi. Gösteriye katılan 2000 kadar öğrenci, bu kez de "Habibi istifa" sloganları haykırdı. Yapılan gösteriler sırasında polis ateş açtı. Suharto'nun sahneden çekilmesine yol açan gösterilerin düzenlendiği parlamento binası önündeki meydanda toplanan öğrencilere, gaz bombalarıyla saldıran polis, çok sayıda kişiyi yaraladı. Şiddetli çatışmalarda çok sayıda polis ve askerin de yaralandığı bildirildi.
Polis terörüne isyan
Öte yandan, Endonezya'da polis terörüne karşı eylemler devam ediyor. Manokwari kentinde 21 yaşındaki Naftali Sawaky isimli bir gencin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra dövülerek öldürülmesinden sonra kent halkı sokaklara döküldü. Önceki gün düzenlenen eylemlerde, merkezi bir polis karakolunun yakılmaya çalışıldığı belirtilirken, polisin açtığı ateş sonucu 77 yaşındaki bir kişi vuruldu. Kentteki gerginliğin dün de devam ettiği ve hemen hemen tüm işyerlerinin kapalı olduğu bildiriliyor. İnsan Hakları Ulusal Komisyonu Yetkilisi H. Simbiak, sorunun çözülmemesi halinde Manokwari'de daha fazla çatışma yaşanabileceğini dile getirdi.
Bu arada, Endonezyalı çiftçilerin de yeni eylemler gerçekleştirdikleri bildirildi. Borneo'da topraklarının devlet tarafından istimlak edilmesine karşı çıkan köylüler, Doğu Kalimantan bölgesinde devlete ait bazı tarım araçlarını yaktılar.
ÖNCEKİ HABER

NATO'da bahane bitmiyor

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da senatör kaçırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...