21 Mayıs 1999 21:00

Belediyelerde işten atmalar tam gaz

18 Nisan yerel ve genel seçim propagandalarında işçileri işten çıkarmayacağına söz veren belediye başkanları işten atma uygulamalarını hızlandırıyor.

Paylaş
Belediyelerde işten atmalar tam gaz
18 Nisan yerel ve genel seçim propagandalarında işçileri işten çıkarmayacağına söz veren belediye başkanları işten atma uygulamalarını hızlandırıyor. Ceyhan'ın Mercimek beldesinde 12, Ceyhan'ın Doruk Beldesi'nde 18 işçi işten atıldı. Manisa'ya bağlı Kırkağaç ilçesinde ise 58 işçi işten atıldı. Belediyelerdeki işten atmalarda gerekçe ise 'belediye bütçesinin yetersizliği' olarak açıklanıyor.
Ceyhan'a bağlı Doruk beldesinde işten atılan işçilerden 14'üne ihbar tazminatı ödenirken diğer 4 işçi ye ise kıdem tazminatı ödendi. Mercimek beldesinde ise işten atılan işçilere tazminat ödeme sözü verildi. Kösreli'de ise, işten atılan 10 işçinin açtığı mahkeme devam ediyor.
Mercimek beldesinde işten atılan işçilerden 4 yıllık temizlik işçisi ve Genel-İş Şubesi Üyesi Yakup Sarıbay, gazetemize yaptığı açıklamada, belediye başkanının "İşçi fazlalığı var, bundan önceki belediye başkanının belediye kasasından parti propagandası yapmış, belediyenin kasasında para yok, belediyenin bütçesi yetmiyor" mazeretini gösterdiğini belirtti. 14 Mayıs Cuma günü işten çıkarıldığını belirten Sarıhan, "O akşam sendika temsilcisi ve işçilerle toplanarak yasal yollardan neler yapabileceğimizi konuştuk. 17 Mayıs Pazartesi sabahı işe geldiğimizde jandarmalar ellerinde coplarla belediye önünde beklediklerini görünce işyeri temsilcisi bir arkadaşımız komutanla görüştü. Komutan 'Eğer bir eylem yaparsanız karşınızda bizi bulursunuz' tehdidinde bulundu" dedi. Sarıhan ayrıca belediye binasında eli silahlı sivil kişilerin beklediğini, bunun işçiler arasında tepki yarattığını kaydetti.
Genel-İş Ceyhan Şubesi Seyit Akkuş ile toplantı yaptıklarını belirten işyeri temsilcileri, Akkuş'un sendika olarak işçilerin haklarını alana kadar çalışma yapacaklarını çıkarılan 12 işçinin tazminatlarının 15 gün içinde verilmediği takdirde icra yoluna başvuracaklarını vurguladığını söylediler. Gazetemize açıklama yapan Mercimek Belde Belediyesi'nde çalışan işçiler ve sendika temsilcileri, Ceyhan Belediyesi ve Ceyhan belde belediyelerinde işçilere yönelik saldırılarla, birleşerek örgütlü bir biçimde mücadele etmek gerektiğini söylerken Genel-İş Genel Merkezi DİSK Genel Merkezi ve Genel-İş Ceyhan Şubesi'nin olaya el atmasını istediler.
Mercimek beldesinde çıkarılan işçilerin isimleri şöyle: Cevher Değirmenci, Ahmet Sungur, Mustafa Aldan, Yakup Sarısay, Ramazan Taşdemir, Ramazan Güder, Cumali Karayel, Hasan Durmuş, Arif Kavut, Yunus Özküsen, Cevdet Turan, Murat Ayas.
Bu arada Ceyhan Belediyesi Başkanı Hüseyin Özlü'nün geçen dönem imzalanan toplusözleşmeyi tekrar görüşmek istediği, ancak Genel-İş'in bu öneriyi kabul edilemez bulduğu bildirildi. Belediye ile gayri resmi olarak iki defa bir araya geldiklerini belirten Genel İş Şube Ceyhan Başkanı Seyit Akkuş işçilerin haklarını savunacaklarını belirtti.
Kırkağaç'ta işçi kıyımı
Manisa'nın Kırkağaç Belediyesi'nde Belediye-İş Sendikası'na üye 58 işçi işten atıldı. DYP'li Belediye Başkanı Rıza Kayadipli'nin sendikal örgütlülüğü yok etmeyi planladığını belirten Belediye-İş Manisa Şube Başkanı Nihat Olca, işten atılan tüm işçilerin sendika üyesi olduğuna dikkat çekti. İşçiler işten atılmalarının ardından belediye binası önünde toplanarak belediye başkanını alkışlarla protesto ettiler. Burada bir konuşma yapan Belediye-İş Şube Başkanı olca, işten atılan işçilerin tekrar işe alınmasını ve belediye başkanının toplusözleşme masasına oturmasını istedi. İşlerine geri dönebilmek için 24 Mayıs Pazartesi günü eşleri ve çocukları ile tekrar belediye önüne geleceklerini belirten işçiler, halkın ve diğer sendikaların kendilerine destek vermesini istiyor.
ÖNCEKİ HABER

'Küçük ama değerli bir adım'

SONRAKİ HABER

Ordu Belediyesi'nde değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa