21 Mayıs 1999 21:00

Bakanlık ilaç fiyatını denetlemiyor

İlaç-Eczacılık eski Genel Müdürü ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Atay, fiyatların belirlenmesinde inisiyatifin firmalarda olduğunu söyledi.

Paylaş
Bakanlık ilaç fiyatlarını denetlemiyor
Özlem Albayrak
Sağlık Bakanlığı, ilaç vurgununa karşı sessizliğini korurken, ilaç fiyatlarının reel olarak belirlenmediği ve Sağlık Bakanlığı'nın, firmaların sundukları maliyetleri yeterince denetlemeden onay verdiği dile getirildi.
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık eski Genel Müdürü ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Atay, gazetemize yaptığı açıklamada, 1982-1985 döneminde genel müdürlük yaptığını belirterek, kendi döneminde uygulanan fiyat kararnamesinin 1984 yılında değiştirilip, fiyatların belirlenmesinde inisiyatifi firmalara veren, Sağlık Bakanlığı'nı firmaların önüne getirdiği maliyetleri kabul eder konuma düşüren kararnameye geçildiğini söyledi.
Atay, ilaç fiyatlarının belirlenmesi ve firmaların sundukları maliyetlerin denetlenmesi konusundaki sorularımızı yanıtladı. Firmaların SSK'ya maliyetlerin çok altında ilaç satmasının firmalar tarafından Bakanlık'a gerçek maliyetlerin sunulmadığının bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Atay, "Devlet de gerekli tavrı göstermiyor, firmaların maliyetlerini kime, nasıl incelettiriyor? Yerinde mi inceliyor yoksa dosya bazında mı inceliyor bilmiyoruz. Ama net incelenmediğini ve belirlenen fiyatların gerçek fiyatları yansıtmadığını düşünüyorum" dedi.
Gerçek dışı beyanlar
Atay, ilaç üreticilerinin SSK'ya maliyetlerin altında satış yapabilmelerine gerekçe olarak "SSK'ya yaptığımız satış, firmaların ciroları içerisinde küçük bir miktardır. SSK pazarını kaybetmemek için maliyetlerin altında satış yapıyoruz" şeklindeki sözlerinin doğruyu yansıtmadığını vurgulayarak, "SSK Türkiye'nin en büyük ilaç tüketicisi kamu kurumlarından biridir. Birkaç yıl öncesinin rakamları ile 200-300 trilyon ilaca para harcıyordu. Bir firmanın SSK'yla olan alışverişinin cirolarında küçük miktar içerdiği söylenemez. Firmalar bu büyük pazara maliyetlerin altında satış yapabiliyorlarsa, maliyetleri doğru yansıtmadıkları ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Türkiye'de eşdeğeri bulunan pek çok ilacın hazır olarak ithal edildiğine de değinen Atay, devletin ithal ilaca büyük paralar aktarmak zorunda kaldığını vurguladı ve ithal edilenlerin Türkiye'ye yüzde yüz gelmesi gereken ilaçlar olmadığını ifade etti.
1984'ten sonra denetim gevşedi
Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Akın Çubukçu da, firmaların SSK'ya ucuza verip diğer kamu kurumlarına ve piyasaya daha yüksek fiyattan vermelerinin bir çifte standart yarattığını belirterek, 1984'te çıkarılan fiyat kararnamesinden sonra ilaç maliyetlerinin ve fiyatlarının denetiminin daha gevşek hale geldiğini ifade etti. Kararnamenin fiyatların serbest bırakılması amacıyla getirildiğini söyleyen Çubukçu, kararname ile ilaç fiyatlarının rekabete açılacağının ve düşeceğinin söylendiğini ancak bunun hiçbir zaman gerçekleşmediğini dile getirdi. İlaç fiyatlarının denetiminin 1984 öncesine göre daha yetersiz olduğunu kaydeden Çubukçu, Avrupa'nın da ilaç fiyatlarından şikâyetçi olduğunu aktardı.
Çubukçu, SSK'nın ucuz ilaç politikasını gerçekleştirebilmesinde SSK yönetiminin doktorlarına hakim olmasının önemli bir etken olduğunu belirterek, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur için bunun söylenemeyeceğini diye getirdi. Emekli Sandığı üyelerinin kendilerine verilen hakka uygun olarak üniversite hastanelerine de gittiklerini belirten Çubukçu, buralardaki doktorları kontrol etmenin mümkün olmadığına işaret etti.
ÖNCEKİ HABER

Üçlü zirve sonuçsuz

SONRAKİ HABER

Su zammına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...