21 Mayıs 1999 21:00

Üçlü zirve sonuçsuz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ve Rusya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin'in, katıldığı üçlü görüşme önceki gece yarısı sona erdi.

Paylaş
Üçlü zirve sonuçsuz
Kosova sorununun çözümü için Moskova'da yapılan üçlü zirveden somut bir sonuç çıkmadı.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ve Rusya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin'in, çözüm planı taslağını ele aldıkları üçlü görüşme önceki gece yarısı sona erdi. Finlandiya Devlet Başkanı Ahtisaari, "Güçlerimizi birleştirmek ve barışa ulaşmak istiyoruz, ancak, Yugoslav tarafını inandırmak başka bir şey" diye konuştu. Çernomırdin, "Ben onay verdim" derken, Talbott da, tarafların yapıcı ve ciddi olduğunu söyleyerek, "Devam ediyoruz" dedi. Moskova'daki görüşme, Helsinki'de yapılan önceki turda sağlanan mutabakat noktalarını, Çernomırdin'in Belgrad'da, Miloseviç ile ele almasının ardından yapılmıştı.
Üç ülke temsilcileri arasında yapılan görüşmelere iki üst düzey Pentagon yetkilisinin de katıldığı öğrenildi.
Dün İngiltere'de bir araya gelen Blair ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana ise Yugoslavy'ya, İttifak'ın bütün taleplerini yerine getirinceye kadar hava operasyonu düzenleme konusunda görüş birliğine vardılar.
İtalya'nın önerisine ret
Önceki gün NATO Genel Merkezi'ni ziyaret eden İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın bombardımanın askıya alınmasını talep etmesi, Brüksel'de soğuk dakikalar yaşanmasına neden olmuştu. "İtalya Parlamentosu'nun ve hükümetinin yeni önerisini getirdiğini" söyleyen D'Alema, diplomatik temaslarda mutabakat sağlanır sağlanmaz, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı beklenmeden, harekâtın durdurulmasını istemiş ve "Kamuoyunun anlayabileceği şekilde davranmalıyız" demişti.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, ise dün BBC Radyosu'na verdiği demeçte, NATO'nun saldırıya kısa süre içinde son vermeyi düşündüğünü sanmadığını söyledi. Albright, İtalya'nın önerisiyle ilgili olarak "Bunun düşünüldüğünü sanmıyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Büyükelçiler şaşkın

SONRAKİ HABER

Bakanlık ilaç fiyatını denetlemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...