20 Mayıs 1999 21:00

Meclis'te Kavakçı karmaşası

Vatandaşlıktan çıkarılan Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis için sorun olmaya devam ediyor.

Paylaş
Meclis'te Kavakçı karmaşası
TBMM Başkanlığı, YSK yazılı karar gönderirse buna itiraz yolu kapalı olduğu için Merve Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesi istemini genel kurula getirmek zorunda kalacak.
Bu durumda genel kuruldan Bahattin Şeker örneğinde olduğu gibi ret kararı çıkması halinde Meclis, Türk vatandaşı olmayanlara milletvekilliği yolunu açarak Anayasa'yı delmiş olacak. Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesinden sonra, Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekilliğiyle ilgili kararı Meclis'in vermesi gerektiği yönündeki görüşünü açıklamasının ardından, Meclis Başkanlığı bu görüşün karar haline gelmesini beklemeye başladı. Kavakçı konusundaki kararı YSK'nın vermesi gerektiğini savunan Meclis Başkanlığı, YSK'nın bu görüşünü resmen karara dönüştürmesi halinde bunun gereğini yerine getirmek zorunda kalacak. YSK kararları kesin olduğu ve itiraz mercii bulunmadığı için, Meclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı'nın oluşumunu bekleyecek. Konu daha sonra Başkanlık Divanı'nda görüşülecek. Başkanlık Divanı, gerek görürse Anayasa Komisyonu'ndan görüş istedikten sonra uzlaşma sağlanırsa, Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesi kararı fezleke haline gelecek. Fezleke, Divan'dan sonra Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Burada da kabul edilirse Kavakçı'nın üyeliğinin düşürülmesi konusu genel kurula sunulacak ve gizli oylama yapılacak.
Kavakçı kendini savunacak
Bu arada Merve Kavakçı'ya, dokunulmazlık fezlekelerinin görüşülmesi yönteminde olduğu gibi, kendisini savunma hakkı doğacak. Bunun için de genel kurula gelerek öncelikle yemin etmesi gündeme gelecek.
Genel kurulda FP'lilere MHP, DYP ve ANAP'tan da destek gelmesi halinde Bahattin Şeker'in istifasının reddedilmesi örneğinde olduğu gibi Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda da ret kararı çıkma olasalığı bulunuyor. Meclis bu yönde bir karar alırsa Kavakçı gibi Türk vatandaşı olmayanlara milletvekilliği yolunun açılması, böylece de Anayasa'nın delinmesi riski ortaya çıkabilecek.
Meclis Başkanlığı bu risk nedeniyle kararın siyasi bir ortamda alınmasını engellemek amacıyla YSK'nın kararı resmen Meclis'e bırakmaması için bu tehlikeye dikkat çekerek YSK'ya "Kararı siz alın" mesajı gönderiyor.
ÖNCEKİ HABER

CHP'de kargaşa hakim

SONRAKİ HABER

'Hedefimiz partinin belkemiğini oluşturmak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...