20 Mayıs 1999 21:00

Müzik festivali sona eriyor

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen "16. Uluslararası Ankara MüzikFestivali", dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'in...

Paylaş
Müzik festivali sona eriyor
Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen "16. Uluslararası Ankara MüzikFestivali", dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'in Orchestre Philharmonique de Liege (LiegeFilarmani Orkestrası) eşliğinde bugün vereceği konserle veda edecek.
İdil Biret'in Cesar Franck'ın piyano ve orkestra için senfonik şiirini seslendireceği konser, MilliEğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleşecek. Müzik Festivali, bu konserle, gelecek yüzyıldabuluşmak üzere perdelerini kapatacak. Şef Pierre Bartholomee yönetimindeki Liege FilarmoniOrkestrası, 1960 yılında kuruldu. Orkestra, Cesar Franck'ın doğduğu kent olan Liege'in adınıntüm dünyada duyulmasına yardımcı oldu. Sırasıyla Fernand Quintet, Manuel Rosenthal vePaul Strauss tarafından yönetilen orkestra, 1977 yılından bu yana Pierre Bartholomee tarafındanyönetiliyor. Belçika'nın en faal ve tanınmış toplulukları arasında yer alan orkestra, dünyanın pekçok kentine turne düzenledi.
Devlet Sanatçısı İdil Biret, ilk piyano derslerini 5 yaşında Mithat Fenmen'den aldı. 1948'deçıkarılan özel bir yasayla 7 yaşında müzik eğitimini sürdürmek üzere Fransa'ya gönderildi. ParisKonservatuvarı'nda Jean Doyen'den yüksek piyano, Nadia Boulanger'den piyano eşliği veJacques Fevrier'den oda müziği dersleri aldı. Paris Konservatuvarı'ndan 1957'de birinciliklemezun oldu. Henüz 11 yaşındayken Wilhelm Kempff ile birlikte Mozart'ın iki piyano içinkonçertosunu seslendirdi.
Dünyaca ünlü şefler ve orkestralar ile birlikte çalan Biret, uluslararası bir çok ödül aldı. Bunlararasında, Polonya Hükümeti'nce Kültürel Yararlılık, Fransız Hükümeti'nce "Chevalier de l'OrdreNational du Marite" nişanları, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası,Varşova'da yapılan "Chopin Plakları Büyük Ödülü" yarışmasında Jüri Özel Ödülü, Fransızkompozitör P.Bouzlez'in üç sonatını içeren CD ile Yılın Altın Diapason'u ödülü yer alıyor.
"16. Uluslararası Ankara Müzik Festivali", 28 Nisan'da Fransa Ulusal Orkestrası ile genç piyanistFazıl Say'ı biraraya getiren konserle başladı. Festivalde, Fransa Ulusal Orkestrası, Fazıl Say, ArtoNoras (viyolonsel), Milli Reasürans Oda Orkestrası, "Kamepata" Vokal Grubu, "Aterballetto" danstopluluğu, Enrico Macias, Francisco-Manuel Cuenca Piyano-Gitar İkilisi, The King's Consort,Mesut İktu (bariton), İsrail Balesi, Akbank Oda Orkestrası, Uto Ughi (keman), Audio Fact,Arthur Grumiaux Üçlüsü ve Liege Filarmoni Orkestrası sanatseverlerle buluştu.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da "Öykü Günleri"

SONRAKİ HABER

CHP'de kargaşa hakim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...