20 Mayıs 1999 21:00

Yugoslavya'da ortak mesaj

Boris Yeltsin'in Kosova Özel temsilcisi ile Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Belgrad'da bir araya gelerek sorunun siyasi yollardan çözülebileceğini belirttiler.

Paylaş
Miloseviç ve Çernomırdin'den ortak mesaj
Belgrad yönetiminin Kosova için G-8 ülkelerinin önerileri yönünde çözüm bulunabileceğini açıklamasından sonra Miloseviç ile Rusya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin'in bir araya gelmesinin ardından yayınlanan bildiri, uzlaşma yönünde yeni bir adım olarak değerlendirildi.
Tanjug Ajansı tarafından dün yayınlanan bildiride, Miloseviç ile Çernomırdin'in Kosova krizinin çözümü konusunda detaylı bir görüşme yaptıkları kaydedildi. Bildiride, tarafların, Kosova krizinin BM çerçevesinde, yalnızca politik yollardan ve G-8'ler grubunun önerileri temelinden yola çıkan çözüm seçeneklerine Yugoslavya'nın aktif ve doğrudan katılımıyla çözülebileceğini düşündükleri belirtildi.
G-8 şartları, "Kosova'da şiddetin sona ermesi, Sırp güçlerin Kosova'dan çekilmesi, bir barış gücünün bölgede konuşlandırılması, mültecilerin geri dönmelerinin sağlanması, krizin siyasi yollardan çözümü için görüşmeler yapılması, vekâleten bir yönetim oluşturulması ve bölgede istikrarın sağlanması" gibi maddelerle özetlenmişti.
Bildiride ayrıca, Çernomırdin'in, 'Rusya'nın hava operasyonlarının sona ermesi gerektiği ve krizin siyasi yollardan ve barışçıl yöntemlerle aşılması amacıyla Yugoslavya ile BM'nin görüşmelere başlaması düşüncesinde olduğunu' yinelediği ifade edildi.
Karar taslağı hazırlanıyor
Çernomırdin-Miloseviç görüşmesinin gelecek pazartesi ve salı günleri Belgrad'da devam edileceği belirtilirken, G-8'ler grubu olarak bilinen 7 ülke (Kanada, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya, İtalya) ile Rusya'nın siyasi temsilcilerinin, Bonn'da yaptıkları toplantı sonunda, krizin barışçıl yollardan çözümü konusunuda bir ilerleme sağlandığı kaydedildi. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, çözüm için harcanan çabaların BM kararıyla sonuçlandırılması konusunda iyimser olduğunu, Çernomirdin ve Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisaari'nin, Kosova krizinin aşılması için yaptıkları girişimleri baştan beri desteklediğini ifade ederken; toplantıya katılan Alman temsilci Günter Pleuger, hazırlanan BM karar taslağının büyük ölçüde tamamlandığını belirtti.
Önceki gün Brüksel'deki NATO Karargâhı'na yaptığı ziyaret sırasında NATO'nun stratejisinin değişmesine kesinlikle karşı olduğunu dile getiren ve Kosova'da kara harekâtına girişilmesini engelleyeceğini söyleyen Shröder'in sözleri, Almanya'nın bölgede etkinleşme politikası izlediğini gösteriyor. Kara saldırısını ısrarla savunan ve bu yönde ABD'ye de baskı yapan İngiltere, diğer Avrupa ülkelerinden de destek bulamamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Yıkımdan tek kurtulan Sırp ordusu!

SONRAKİ HABER

'Tahkim yargıya müdahaledir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...