20 Mayıs 1999 21:00

NATO yataktaki hastaları vuruyor

Yugoslavya'da bugüne dek yüzlerce insanı öldüren NATO bombalarının son hedefleri arasında bir hastane ve bir cezaevi de yer aldı.

Paylaş
NATO yataktaki hastaları vuruyor
NATO'nun Yugoslavya'da öldürdüğü sivillerin sayısı giderek artarken, NATO sözcülerinin ve savaş kışkırtıcısı medyanın katliamları aklaması giderek güçleşiyor.
Önceki gün başlayan ve dün sabaha kadar süren bombardıman sırasında pek çok hedefin yanı sıra Belgrad'da bulunan bir hastane vuruldu. Kent merkezinin 3.5 kilometre dışındaki Dedinje Mahallesi'ndeki hastaneye iki bombanın isabet etmesi sonucu en az üç kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Hastanenin yöneticisi Radisav Scepanoviç, hastanenin nöroloji servisinin doğrudan isabet aldığını ve yatmakta olan üç hastanın öldüğünü belirtti. Scepanoviç, birçok hemşirenin de yaralandığını kaydederek, "Hastanenin jinekoloji servisi ve çocuk bölümünde önemli hasar meydana geldi" dedi. Hastanede yatmakta bulunan annelerin ve bebeklerin tahliye edildikleri duyuruldu. Birçok insanın kırılan ve havada uçuşan camlar yüzünden yaralandığı ifade edildi. Bombardıman, Yugoslavya Devlet başkanı Slobodan Miloseviç ile görüşen Rusya'nın Kosova Özel Temsicisi Viktor Çernomırdin'in Moskova'ya hareketinden birkaç saat sonra meydana geldi.
Cezaevi vuruldu
Kosovalı Arnavutların başkenti Priştine'ne de Istok Cezaevi'nin bombalanması sonucu 1 tutuklu öldü, 2'si de yaralandı. Tanjug ajansı, cezaevindeki yıkıntıların altında başka cesetler çıkabileceğini bildirdi. Ajans, Kosova'nın batısınfaki Pec kentinin iki mahallesinin bombardımandan nasibini aldığını ve ilk belirlemelere göre 4 kişinin, Sırbistan'ın güneydoğusundaki Bejanovan bölgesindeki bombardımanda da bir kişinin yaralandığını belirtti.
İsveç elçiliği hasar gördü
Bu arada, Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'daki İsveç büyükelçilik binasının, saldırılarda hasar gördüğü bildirildi. İsveç haber ajansı TT'nin bildirdiğine göre, NATO bombalarından biri büyükelçiliğin 200 metre yakınlarında patladı. Patlamanın şiddetiyle binanın ana giriş kapısı ve camları parçalandı. Ajans, büyükelçilikte ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti.
Ölüm füzeleri Macaristan'a yerleştiriliyor
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ordunun elindeki en gelişmiş füze sistemlerinden birini Macaristan'a yerleştirmeyi planladığını bildirdi. Washington'da halen değerlendirilen plana göre, ABD, Sırbistan sınırına 95 kilometre uzaklıktaki Taszar'daki hava üssüne, 160 kilometre menzilli Atacams taktik füze sistemleri konuşlandıracak.
Her biri futbol sahası büyüklüğündeki bir hedefi tamamen yok edecek kapasitede olan Atacams füzelerinin hedefi, Yugoslavya başkenti Belgrad'ın güney kesimleri olacak. Balkanlar silah deposu Budapeşte'deki askeri kaynaklar bu sistemlerin amacının, "Sırp zırhlı tugaylarının Kosovalı Arnavutlara karşı hareket etmesini önlemek" olduğunu öne sürdüler. "Sırp tehdidi" gerekçesiyle bölgeyi silah deposu haline getiren Washington ise, Atacams'ların yanı sıra, Taszar üssüne altı adet A10 uçağı yerleştirmeyi planlıyor. Seyreltilmiş uranyum başlıklı mermiler kullanan bu uçakların amacı da, "Voyvodina'daki Macar azınlığı korumak" olarak açıklandı.
Amerikan işbirlikçisi Macar hükümeti, Yugoslavya'ya yönelik bombardımana destek vermek üzere, ülkeye NATO uçaklarının yerleştirilmesine "izin" vermiş bulunuyor. Bu kapsamda, iki FA18 filosu önümüzdeki günlerde Tazsar'a ulaşacak.
'Hortlaklar' Yugoslavya semalarında
ABD Hava Kuvvetleri'nin elindeki en ölümcül silahlardan 'Hortlak' kod adlı AC-130 savaş uçakları, Yugoslavya'ya karşı kullanılmaya başlandı. Pentagon kaynakları, 'uçan top' olarak da bilinen Hortlak tipi uçakların, son bir iki gündür yoğun şekilde devreye girdiğini bildirdiler. Uzmanlar, dakikada 2500 mermi atabilen ağır makinalı tüfeklerin yanı sıra top, bombalar ve füze sistemleriyle teçhiz edilmiş Hortlak uçaklarının zayıf tarafının alçaktan ve düşük süratle uçması olduğunu belirterek, bu uçakların kullanıma girmesinin, Kosova'daki Sırp hava sistemlerinin çöktüğü anlamına geldiğini savundular.
ÖNCEKİ HABER

'Beyinlerimizi çürütmek istemiyoruz'

SONRAKİ HABER

Yıkımdan tek kurtulan Sırp ordusu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...