16 Mayıs 1999 21:00

Güç ve imaj manevrası

MHP'yle kuracağı koalisyonu mecburiyet gibi sunan ve MHP'ye karşı eleştirel-uyarıcı bir üslup tutturan DSP, böylelikle hem imaj hem de koalisyonda belirleyici bir pozisyon edinmek istiyor.

Paylaş
Güç ve imaj manevrası
DSP'nin MHP'yle koalisyon protokolü imzalamadan önce, bunu bir mecburiyet gibi sunarak, daha sonra gelecek olası eleştirileri karşılama politikasının bir ifadesi olarak Rahşat Ecevit'in yaptığı açıklamalar dün de Ankara gündeminin ilk sırasına oturdu. Kurulacak koalisyonun belirleyici partisi olmak ve imaj kaygısı ile kendilerini eleştiren Rahşan Ecevit'i saygısızlıkla suçlayarak 'DSP Özür dilesin' diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, yanıt dün de Başbakan Ecevit'ten geldi: "Rahşan Ecevit'in açıklaması aslında geçmişte yaşanmış olan acıların yine yaşanmaması için bir hatırlatmadan ibarettir." Ecevit, geçmişte MHP'lilerin kendilerine saldırdığını, ama bunun için bile özür dilenmesini istemediğini söyledi.
İlk olarak TBMM'de DSP grubunu toplayan Ecevit, MHP ve ANAP liderleriyle ikinci tur görüşmelerini de bugün yapacak. Grup toplantısında DSP milletvekilleri Başbakan Bülent Ecevit'e, DSP'nin MHP ve ANAP'la bir hükümet kurması konusunda oybirliğiyle destek verdiler.
'İçimize sindiremiyoruz'
DSP'de hemen hemen hiçkimsenin MHP'li bir hükümete katılmayı kolay içine sindiremediğini kaydeden Ecevit, DSP'lilerin başka bir seçenek yoksa bunu denenmeye değer bulduklarını söyledi. Ecevit kaygıların MHP'nin geçmişinden kaynaklandığını belirtirken, "Bu arada bugünkü MHP yöneticilerinin biz değişmedik ifadesini sık sık kullanmaları da bu kaygıları derinleştiriyor" dedi.
Ecevit Rahşan Ecevit'e şu sözlerle destek verdi: "Ben de MHP yöneticileriyle başbaşa yaptığımız görüşmede, kapalı kapılar arkasında aynı kaygıları biraz daha üstü kapalı bir şekilde dile getirmiştim. Rahşan Ecevit daha açıktan bunları dile getirdi. Ama bu arada MHP'yle ve ANAP'la kurulacak bir hükümet ortaklığına karşı olmadığını açıkça kamuoyuna ifade etti. Rahşan Ecevit'in açıklaması aslında geçmişte yaşanmış olan acıların yine yaşanmaması için bir hatırlatmadan ibarettir. Bu hatırlatmayı yapması da onun hakkıdır. Çünkü bildiğiniz gibi Rahşan Ecevit'in DSP'ye benden daha çok emeği geçmiştir. Bu partiyi ve Türkiye'yi olası tehlikelerden esirgemeye çalışması da doğaldır ve onun görevidir."
'Biz özür istemedik'
Geçmişte kendisinin, Rahşan Ecevit'in birçok partilinin ve parti yandaşının çok ağır saldırılara uğradığını anımsatan Ecevit'in, "Örneğin, bugünkü genç kuşaklar bilmezler, sizlerden bazılarınız da iyi anımsamayabilirsiniz, Niksar'da, Şiran'da, Erzincan'da, Nevşehir'de ve daha pekçok yerde.
Ama bu saldırılara uğradık diye de kimseden bizden özür dilemesini istemedik" sözleri milletvekillerince alkışlandı.
MHP'ye RP hatırlatması
Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin MHP adına değil, milliyetçi ve ülkücü camia adına özür dilenmesini istemesini "çok ilginç" biçiminde değerlendirdi. MHP'ye, kapatılan RP'nin kendi dışındaki derneklerle, FP'nin uluslararası kimi örgütlerle ilişkisini isim vermeden anımsatan Ecevit üstü kapalı biçimde şu uyarılarda bulundu: "Bizim muhatabımız ülkücü camia değil MHP'dir. Milliyetçilik te herhangi bir camianın tekelinde değildir. Siyasal Partiler Yasası'na göre kurulmuş bir partinin parti dışı bir örgütle eş kimliğe bürünme izlenimini vermesi ciddi sakıncalar yaratabilir. Yalnız ülke için değil, yalnız demokrasimiz için değil o parti için de ciddi sıkıntılar yaratabilir. Nitekim bunun kanıtları geçmişte görülmüştü, şimdi de zaman zaman görülmektedir. Biz hükümet görüşmelerini ülkücü camiayla değil yasal bir parti olan MHP'yle yapmak durumundayız."
DSP-ANAP-MHP
DSP milletvekilleri Başbakan Bülent Ecevit'e, DSP'nin MHP ve ANAP'la bir hükümet kurması konusunda oybirliğiyle destek verdiler. Başbakan Bülent Ecevit, DSP TBMM Grubunun basına kapalı bölümünde, DSP Başkanlığında MHP ve ANAP'la bir hükümet kurulması konusunda milletvekillerinin görüşlerini oylama yoluyla öğrenmek istediğini bildirdi. Yapılan oylamada DSP'nin MHP ve ANAP'la bir hükümet kurmasının desteklenmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı.
Başbakan Ecevit, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, grubun parti iç yönetmeliği ve tüzüğüne göre hükümet konusunda görüş belirttiğini bildirdi. Asıl kararın Parti Meclisi'ne ait olduğunu kaydeden Ecevit, "MHP'nin bir özür ısrarı olursa koalisyon görüşmelerini tıkayabilir mi?" sorusunu "Artık ben olumsuzluk varsayımları üzerine birşey söylemek istemiyorum" diye yanıtladı.
DSP Genel Başkanı Bü-lent Ecevit, FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın "Hükümet meselesi bir avuç solcunun tekeline bırakılmamalı, 414 kişi de hükümet kurabilir" sözlerine değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bana verilmiş bir görev var hükümet kurma konusunda, ben onun gereklerini yerine getirmeye çalışıyorum, herkesin kendine göre düşüncesi olabilir."
ÖNCEKİ HABER

Can Pazarı Yolcuları

SONRAKİ HABER

Kutan'dan 'sağ blok' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...