16 Mayıs 1999 21:00

CHP'de delege kıskacı

CHP'nin 9. olağanüstü kurultayına bir hafta kala genel başkanlık ve parti meclisi listesi için kulisler de hızlandı.

Paylaş
CHP'de delege kıskacı
CHP'nin 9. olağanüstü kurultayına bir hafta kala genel başkanlık ve parti meclisi listesi için kulisler de hızlandı. Genel merkez yönetimi ve Baykal'a yakın isimler, kurultay delegelerini tek tek arayarak Baykal'ın adaylığı konusunda çalışırken, parti içi muhalifler de Anadolu'da ve İstanbul'da bölge toplantılarıyla kulis çalışmalarını yürütüyorlar. CHP'de adı genel başkanlık için geçen ve parti yönetiminde söz sahibi olmak isteyen adaylar da kulis çalışmalarına hız verdi. Bu amaçla muhalif grup olarak bilinen Hasan Fehmi Güneş, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş ve Mehmet Moğultay ile tek aday konusunda uzlaşamayan Murat Karayalçın ve Ertuğrul Günay bir süredir çalışmalarını Anadolu'da sürdürürken, parti içi muhalifler de bölge toplantılarını sürdürüyor.
Adaylık konusunda özveri temelinde anlaşan Hasan Fehmi Güneş, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş kurultaya yönelik çalışmalarını hafta sonu İstanbul'da sürdürken, il başkanları komitesi ile görüşen Ertuğrul Günay da yeniden Anadolu'ya çıkarak illerde nabız yoklamaya devam etti.
Karayalçın: 'Adaysız seçim'
Kurultaya tek adayla gidilmesini isteyen ve bu adayında bir anlamda ön seçim ile il örgütleri tarafından belirlenmesini isteyen Murat Karayalçın'da, bu önerisine destek aramak amacıyla il örgütlerini geziyor. Karayalçın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki CHP il başkanları ve delegelerle toplantı yapmak üzere, Şanlıurfa'ya gitti. Karayalçın, 22 Mayıs'ta yapılacak kurultayda kimsenin başkanlığa adaylığını koymamasından yana olduğunu belirterek, "Genel başkanlık seçiminin bir tür adaysız, ön seçim yöntemine dayandırılmasını öneriyorum" dedi.
'Baykal çabaları boş'
Genel başkan adayları arasında adı geçen eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay, "Deniz Baykal'ın, kendisini CHP Genel Başkanlığı'na geri döndürme gayretlerine, fırsat vermeyeceğini umduğunu" söyledi. Günay, CHP Gaziantep il başkanlığında, yönetici ve partililerle yaptığı toplantıda, CHP'nin sorununun, yalnızca genel başkan ya da yönetim seçmekten ibaret olmadığını belirtti. Kurultaya tek adayla gitmenin güzel, ama gerçekleşmesi zor bir talep olduğunu vurgulayan Günay, CHP'de farklı ideallerin bulunduğuna dikkat çekti.
Genel başkan adayları arasında adı geçen Hasan Fehmi Güneş, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş, partililerle birlikte, Maltepe Marmara Koleji'nde bir toplantı yaptı. CHP Parti Meclisi Üyesi Hasan Fehmi Güneş, kurultay öncesinde kendisiyle birlikte Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar'ın birbirleri adına özveride bulunmaya hazır olduğunu söyleyerek, "Biz bunun, bütün adı geçen adaylar tarafından benimsenmesini istiyoruz'' dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kürt kongresi toplanacak
Kürt örgütleri, yıllardır hazırlıklarını sürdürdükleri kongreyi, önümüzdeki günlerde "Kürdistan Ulusal Kongresi" adıyla gerçekleştirecekler. 150'yi aşkın delegenin katılımı ile yapılacak kongrede, 11 komisyon başkanı, 1 kongre başkanı, 4 kongre başkan yardımcısı ve 5 kişilik bir başkanlık konseyi seçilecek.
Sürgünde Kürt Parlamentosu'nun 1995 Temmuzu'nda aldığı karar ile çalışmaları başlayan kongre, temel olarak Kürt örgütleri arasında birlik sorununu ele alacak ve çözüm yollarını tartışacak. Dem ajansının haberine göre; hazırlık sürecinde Türkiye, Irak, İran ve Suriye'den çok sayıda Kürt örgütünün yetkilileri ile yapılan görüşmelerin ardından önümüzdeki günlerde yapılması kararlaştırılan kongre, temel prensiplerini ve amaçlarını 6 maddede özetledi. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin esas alınması, halkın çıkarlarının örgütlerin çıkarlarından önde tutulması, Kürt sorununun tarafı olan devletlerle Kürt örgütlerinin hiçbir surette destek vermemesi ve bu devletlerle her türlü işbirliğinin "hıyanet" sayılması, Kürt örgütleri arasında çatışmaların reddedilmesi ve Kürtlerin haklarını yok sayan her türlü anlaşmanın reddedilmesi, kongrenin temel prensipleri olarak özetleniyor.
Kongre hazırlık komitesi tarafından hazırlanan raporda, PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi nedeniyle 2 aylık bir gecikme yaşandığı ifade edilerek, kongreye yüzde 45'i partilerden, yüzde 30'u bağımsız şahsiyet, yüzde 20'si kurum ve kuruluşlar, yüzde 5'i de Asuri ve Süryani halkının temsilcilerinden olmak üzere toplam 150 ile 200 arasında delegenin katılacağı belirtildi. Şu ana adar 170 delegenin tespit edildiği belirtilerek, kongreye katılacak parti, örgüt ve delegelerin listesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

MHP'nin projesi: 'Milli Paralı Eğitim!'

SONRAKİ HABER

Sınıf mücadelesinde bir delikanlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...