14 Mayıs 1999 21:00

Gazi davasında 'adalet' ayak sürüyor

Gazi davasının 19. duruşmasında da herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Kayıp çekirdekler mahkemeye getirilmedi, keşif sorunu halledilmedi.

Paylaş
Gazi davasında 'adalet' ayak sürüyor
İstanbul Gazi Mahallesi'nde 1995 yılında yaşanan katliam ile ilgili açılan davanın dün görülen 19. duruşmasında, keşif ve kayıp mermi çekirdekleri konusunda bir ilerleme sağlanamadı. Gazi katliamı sırasında öldürülen Reis Kopal'ın annesi Gülnaz Kopal, mahkeme heyetinin uzun süredir beklediği, oğlunun kanlı eşyalarını mahkeme başkanına verdi.
Gazi davası için 1200 kilometrelik yolu kat ederek Trabzon'a gelen aileler ile EMEP, ÖDP, HADEP, İHD, Halk Meclisleri ve DMP üyeleri, dün, Trabzon Adliyesi'ndeydi.
Mahkemeye girişte, Özgür Bakış Gazetesi Muhabiri Faruk Aktaş ile Ümraniye katliamında çocukları öldürülen ve davanın müdahili olan bir aile, İlhami Yelekçi'nin korumaları tarafından engellenerek, duruşma salonuna alınmadı.
Duruşma saat 10.00 sıralarında başladı. Dursun Kaya Güleç başkanlığındaki mahkeme heyeti, uzun bir süredir kayıp olan mermi çekirdeklerinin Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul DGM'ye gönderildiği bilgisini aktardı. Ancak, mahkemenin İstanbul DGM'ye kayıp çekirdeklerle ilgili yazdığı tezkereye yanıt gelmediği görüldü. Gazi katliamında öldürülen Reis Kopal'ın kanlı elbiseleri, yıllar sonra duruşmaya getirildi. İzleyici koltuğunda oturan anne Gülnaz Kopal'dan elbiseleri bir görevliye vermesini isteyen mahkeme başkanının bu isteği, anne Kopal tarafından kabul edilmedi. Anne Kopal, "Kanı üstünde kaç senedir. Ben kimsenin eline vermem. Zaten ben ölmüşüm, bende ne kalmış? Kimseye vermem" diyerek, kıyafetleri kendisinin getireceğini söyledi. Mahkeme başkanı bir süre tartıştıktan sonra bu talebi kabul etti. İzleyici koltuklarından birinci kata inen Kopal, oğlunun kanlı tişörtünü yüzüne sararak ağladı ve titreyerek baygınlık geçirdi. "Kaç senedir ben bu acıyı çekiyorum" diyen Kopal, elbiseleri mahkeme başkanına verdi. Fenalaşan Kopal, avukatların yardımıyla yerine oturabildi.
Keşif sorunu çözülmedi
Daha sonra söz alan Müdahil Avukat Remzi Kazmaz, mahkeme heyetinin keşif için Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nde ısrar etmesini anlayamadıklarını belirterek, "Keşif en önemli delil. Talebimizi geçmişte Eyüp Adliyesi ve Adalet Bakanlığı yerinde görmüştür. Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesi bu konuyla ilgili çok şey bilmemektedir. Elimizde 8 klasörlük bir dosya var. Asliye Ceza'nın tek hakimi olduğu düşünüldüğünde, adaletin tecelli etmesi bakımından bu uygun değildir" dedi. Kazmaz ayrıca, Gazi katliamı sırasında öldürülen Sezgin Engin ile ilgili kaseti inceleyen bilirkişinin hazırladığı raporda hukuki bir yorum olmadığını, bilirkişi heyetinin bir sinema filmi izler gibi olayı anlattığını söyledi. Davanın bu kaset üzerinden açıldığını hatırlatan Kazmaz, bu bilirkişi raporunu kabul etmediklerini söyledi.
'Zamanaşımı isteniyor'
Mahkeme heyetinin davayı zamanaşımına uğratmak istediğini vurgulayan Kazmaz, "Mahkeme heyeti, delillerin toplanması konusunda engelleri biliyor. Artık, bunu engelleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasının zamanı gelmiştir" dedi. Kazmaz'ın ardından söz alan Avukat Gülizar Tuncer ise, davaya geliş ve gidişlerde sürekli sorunlarla karşılaştıklarını ifade ederek, "Bazı basın mensupları içeri alınmamıştır. Hatta, Ümraniye'de yaşanan katliam ile ilgili davanın müdahili bir aile de içeri alınmamıştır. Yelekçi'nin korumaları tarafından yapılan bu uygulama son derece keyfidir" diye konuştu. Tuncer'in konuşması sırasında polis avukatı Yelekçi'nin gülmesi dikkat çekti.
Dava ertelendi
Polis avukatı İlhami Yelekçi ise, Adem Albayrak'ın memur olması, iddianame kapsamı, tutuklu kaldığı sürenin göz önünde bulundurularak kefaletle tahliyesini talep etti. Adem Albayrak da, iki yıldır tutuklu olduğunu, hakkında yasal bir delil olmadığını iddia etti. "Balistiklerim bile temiz çıktı" diyen Albayrak'a aileler sert tepki gösterdi. Albayrak'ın son olarak "Dünya alem benim suçsuz olduğumu biliyor" demesi üzerine, aileler, "Neresi suçsuzmuş, bi de suçsuzum diyor" diyerek tepki gösterdiler.
Mahkeme heyeti, davayı, Sezgin Engin ve Fadime Bingöl'ün vücudundan çıkan mermi çekirdeklerinin İstanbul DGM'den istenmesi için tezkere yazılmasına, Kopal'ın elbiselerinin emanete alınmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Adem Albayrak'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 17 Haziran tarihine erteledi.
Sahip çıkma çağrısı
Duruşma sonrası aileler ve avukatlar adına bir açıklama yapan Avukat Remzi Kazmaz, mahkeme heyetinin taleplerini tek tek reddettiğini söyledi. Hukukun işlerlik kazanması açısından davanın sonuca ulaştırılmasını isteyen Kazmaz, bu konuda mahkemenin olumsuz tutumunu eleştirdi. Metin Göktepe davasında verilen cezanın kamuoyunu tatmin etmediğini de vurgulayan Kazmaz, "Buradan çıkacak sonucu üç aşağı, beş yukarı biliyoruz. Türkiye'de hukukun yerleşmesi için demokrasi güçlerinin bu davaya sahip çıkması gerekiyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Çeltik üretimi bitiyor

SONRAKİ HABER

ÇGD, Bakış'a yasağı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...