13 Mayıs 1999 21:00

Özgür Bakış'a OHAL yasağı

Gazetemiz Yeni Evrensel'in Olağanüstü Hal bölgesindeki illere sokulmasının ve dağıtılmasının yasaklanmasının ardından, kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan Özgür Bakış gazetesine de OHAL yasağı getirildi.

Paylaş
Özgür Bakış'a OHAL yasağı
Özgür Bakış gazetesine de OHAL yasağı getirildi. Özgür Bakış Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Filiz Duman, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısıyla, OHAL Bölge Valiliği'nin 7 Mayıs tarihli kararına tepki gösterdi.
Filiz Duman'ın dün Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC)'nde düzenlediği basın toplantısına, KESK Şubeler Platformu'na üye sendikalar, kitle örgütü temsilcileri katıldı. Basın toplantısında konuşan Duman; OHAL Bölge Valiliği'nin, OHAL Kanunu'nun 11/e maddesini gerekçe göstererek, 18 Nisan 1999 günü yayına başlayan Özgür Bakış'ın, OHAL'in sürdüğü Diyarbakır, Hakkâri, Siirt, Şırnak, Dersim ve Van illerine sokulmasını ve dağıtılmasını yasakladığını duyurdu.
Pirinçlik Karakolu'nun, BBD aracını 7 Mayıs günü durdurarak, Özgür Bakış gazetelerini araçtan indirerek geri gönderilmesini istediğini belirten Duman; BBD şoförünün de gazetelerini bir daha getirmesi durumunda araçların bölgeye sokulmayacağı konusunda tehdit edildiğini ifade etti.
Karar keyfi
Duman, yasaklamadan sonraki temaslarını şöyle aktardı: "Hiçbir sayısı toplatılmayan bir gazetenin OHAL bölgesinde yasaklanmasının nedenini sormak üzere OHAL Valiliği yetkilileri ile görüşmek istedik. Ancak Basından Sorumlu Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, görüşme talebimizi reddetti. Bu durum valiliğin kararının keyfiliğini ve hukuktan yoksunluğunu bütün açıklığı ile gözler önüne sermektedir. Bu keyfi tutumu kınıyoruz."
Yasak kaldırılsın
Daha önce de Evrensel ve Azadiya Welat gazetelerine uygulanan bu yasağın kendi gazetelerine de uygulanmasını protesto eden Duman, BM'ye üye 185 ülke arasında basın özgürlüğünü en çok ihlal eden ülkelerin başında gelen Türkiye'nin, bu yasaklarla siciline kötü bir puan daha eklediğini söyledi. Duman, bu yasakların üstelik Türkiye'nin en yüksek yargı organları olan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay başkanlarının düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını istediği bir zamanda geldiğine de dikkat çekerek, yasağın bir an önce kaldırılmasını talep etti.
Çağrı
Hiçbir yasanın, OHAL'de yaşayan bir bireyin okuma hakkını engelleyemeceğini vurgulayan Duman; devleti, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası hukuk sözleşmelerine ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne uymaya; herkesi, basın ve ifade özgürlüğüne vurulan darbeye karşı dayanışmaya ve hukuksuzluğa karşı demokratik mücadeleye çağırdı. Duman, "Türkiye'deki ve uluslararası basın örgütlerini bu duruma karşı duyarlı olmaya ve yasakların kaldırılması için çaba göstermeye davet ediyoruz. Bu haksız, hukukdışı yasağın kaldırılması için girişimlerimiz sürecektir. Bizi yalnız bırakmayan demokratik kitle örgütlerine, muhalif siyasi partilere ve okurlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi. GGC Başkanı Naci Sapan'ın toplantıya katılmamasına da tepki gösteren Duman, bunun basına karşı yapılan saldırılara prim vermek olduğunu ifade etti.
Hukuksuzluğa protesto
Açıklamadan sonra söz alan gazetemiz Diyarbakır muhabiri Deniz Doğan; bugün Sırp televizyonunun üstüne bomba yağdıran NATO'nun, Abu Jamal'ı idama mahkûm eden ABD yasalarının, gazetelerin bölgeye girişini yasaklayan OHAL yasalarının, "gerçeğin üstünü örtmek" gibi ortak bir amaçları olduğunu belirtti. Doğan, özgür basın geleneğinin susmadığını ve susmayacağını vurguladı. KESK Şubeler Platformu adına konuşan Haber-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Işık ise, "OHAL hukuksuzluğu, bölgede haksızlığa karşı mücadele eden kurum ve kuruluşlara yönelmiştir. Yasaklamalar ve sürgünler bunun bir göstergesidir. Biz bütün bu hukuksuzluğu protesto ediyoruz" diye konuştu. Baro adına yapılan konuşma ve EMEP GYK Üyesi Şükrü Abay'ın konuşmasının ardından basın toplantısı sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Dünyadaki yeni tarım politikası belirlenecek

SONRAKİ HABER

Türkiye saldırı üssü olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...