12 Mayıs 1999 21:00

Yeltsin, Primakov'u görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Yevgeni Primakov'u dün görevden alarak, yerine Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin'i atadı.

Paylaş
Yeltsin, Primakov'u görevden aldı
Rusya Devlet Başkanı BorisYeltsin, Başbakan Yevgeni Primakov'u dün görevden alarak, yerine Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin'i atadı. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Gennadi Selezniyov, Yeltsin'in, başbakanlık için Duma'ya, Sergey Stepaşin'in adını bildirdiğini açıkladı.
Beklemiyordu
Stepaşin ilk yaptığı açıklamada, eski hükümet üyelerinden, 'şimdilik' çalışmaya devam etmelerini istedi. Karara şaşırdığını kaydeden Stepaşin, "Benim için beklenmedik bir karardı" dedi. Stepaşin, eski Başbakan Yevgeni Primakov'un 'iyi iş çıkardığını' söyledi.
Stepaşin, serbest piyasa reformları üzerinde çalışmayı taahhüt etti. Görevden alınan Başbakan Primakov ise, yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam edecek bakanlar kuruluna hitaben yaptığı veda konuşmasında, ekonomide başarısızlık suçlamasını reddetti ve işbaşına gelmelerinden bu yana geçen süre içinde Rusya'yı hiperenflasyondan kurtardıklarını savundu.
Patronlar memnun
Rusya'nın en varlıklı işadamı olarak bilinen ve siyasi gelişmelerde adı sürekli perde arkası isim olarak geçen Boris Berezovski, Primakov'un görevinden alınmasının, "KGB ve komünizmin geri dönüşünü engellediğini" öne sürdü. Berezovski, "Bu hükümet değişikliği, yalnızca, bir isim değişikliği değildir. Stepaşin, Yeltsin'e bağlı bir kişidir ve önceki hükümetin tersine, reform sürecine bağlı olacaktır" dedi. Adı, devlete ait enerji nakil kablolarının çalınması olayına karışan Berezovski hakkında başsavcılık tutuklama emri çıkarmış, ancak sonradan bu karar kaldırılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Çin'den askeri protesto

SONRAKİ HABER

Enflasyonu petrol fiyatları 'yükseltmiş'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...