11 Mayıs 1999 21:00

Öğretmenlik 'gözde'n düştü

Bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ve toplumda bir saygınlığı olan öğretmenlik şimdilerde birçok sorunla karşı karşıya.

Paylaş
Öğretmenlik 'gözde'n düştü
Ali Baş
5 Ekim 1996 yılında UNESCO ile ILO'nun ortak belgesi olarak kabul edilen "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"nin benimsenen ortak ilkeleri şöyle belirtiliyor: Öğretmenliğin uzmanlık isteyen bir meslek olduğu, öğretmen adaylarının yetenekli kişilerden seçilmiş olması gerektiği, öğretmen adaylarının özendirilmesi nitelikli, uygulamalı iyi bir eğitimden geçirilmesi, öğretmenlerin sürekli meslek içi eğitimden geçirilmesi, öğretmenlerin toplusözleşmeli yaptırımlı sendika hakkına kavuşması, eğitim örgütleri aracılığıyla eğitim işlerinde ve eğitim yönetiminde söz sahibi olması ve öğretmen örgütlerinin dünya öğretmen örgütleriyle dayanışma içinde olmasının sağlanması...
Ancak Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Coşkun Bayrak bu maddeler göz önünde bulundurularak öğretmenlik mesleğine bakıldığında, Türkiye'deki durumun pek iç açıcı olmadığını belirtiyor. Bir şeyin meslek olabilmesi için bir eğitim öngörmesi, mesleğe girişte belirli standartların olması, ancak bu standartları sağlayanların mesleğe davet edilmesi gerektiğini söyleyen Bayrak, bir mesleğin örgütünün, etiğinin ve bu meslek örgütünün sürekli bir yayını olması gerektiğini kaydediyor. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'nın 43. Maddesinde "Öğretmenlik özel uzmanlığı gerektiren bir meslektir" denildiğini belirten Bayrak, yasanın böyle olmasına karşın öğretmenliğin Türkiye'de; kafalarda, anlayışlarda ve uygulamada henüz bir meslek haline gelmediğini ifade ediyor. Bayrak, bunun en çarpıcı örneğinin öğretmen açığını kapatmak için en kestirme yol olarak uygulanan vekil öğretmenlik olduğunu söylüyor.
Yetiştirme politikası yok
Bayrak, öğretmen yetiştirme politikasının olmayışı ve ekonomik sıkıntılardan dolayı öğretmenlik mesleğinin saygınlığını yitirdiğini söylüyor. 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin sorumlusu olarak öğretmenlerin gösterildiğini vurgulayan Bayrak, izlenen ekonomik politikalarla toplumsal değerlerin aşındığını belirtiyor. Bu aşınmanın öğretmenlik mesleğini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayrak, bu durumun öğretmenlik mesleğinin son sıralarda tercih edilmesine neden olduğunu söylüyor. Ayrıca öğretmenlerin düzenin olumsuzluklarına tepki göstermeyerek, bu olumsuzluklarla yaşamasının da öğretmenlerin statüsünde bir düşmeye neden olduğunu ifade eden Bayrak, öğretmenlerin; öğretmen baloları, oyunlar, tartışmalar, yarışmalar, sportif karşılaşmalar, düşünce kulüpleri, çevre kalkınma çalışmaları gibi etkinliklerde mesleği öğrenmesi gerektiğini vurguluyor.
Yüksekokulları'ndan, eğitim fakültelerine geçişin iki yıllık bir sürede öğretmen yetiştirilmesine neden olduğunu ifade eden Bayrak, bu durumun özellikle ilköğretimde öğretmen açığına neden olduğunu kaydediyor. Eğitimin planlı programlı bir etkinlik olduğunu söyleyen Bayrak, ülkemizde eğitim planlama uzmanlarının olduğunu ve bu kişilere danışılmış olsa idi böyle açıkların ve sorunların yaşanmayacağını kaydediyor.
ÖNCEKİ HABER

Hak-İş'ten milletvekillerine mektup

SONRAKİ HABER

Türkiye ABD'nin savaş üssü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...