11 Mayıs 1999 21:00

FKÖ'ye Kudüs ambargosu

İktidara geldiği günden bu yana Filistin düşmanlığına devam eden Benjamin Netanyahu, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'nün Kudüs'teki bürolarının kapattırdı.

Paylaş
FKÖ'ye Kudüs ambargosu
İsrail'de 17 Mayıs'ta yapılacak seçimler için geri sayım devam ederken, iktidara geldiği günden bu yana Filistin düşmanlığına devam eden Benjamin Netanyahu, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'nün Kudüs'teki bürolarının kapattırdı. Kentin merkezinde bulunan ve 'Doğu Evi' olarak bilinen binadaki üç FKÖ bürosunun Netanyahu yönetiminin bir süre önce aldığı karar uyarınca önceki gün kapatıldığı açıklandı.
Ne koparırsa kâr kalacak
Netanyahu'nun barış anlaşmalarını ihlal ederek aldığı bu son karar hem İsrailli hem de Filistinli yetkililer tarafından 'gerginliği artırıcı' olarak nitelendiriliyor. Bazı İsrailli siyasetçiler, oy oranı giderek düşen Netanyahu'nun Kudüs kentini koz olarak kullanıp Filistin halkını provoke ederek oy kazanma peşinde olduğunu belirtirken, Kudüs'ün eski polis şefi, Arieh Amit de kararın, Filistinlilerin yeni eylemler yapmalarına neden olacağını söyledi. Büroların kapatılmasına gerekçe olarak ise FKÖ bürolarının Filistin Özerk Yönetimi yararına faaliyet göstermesi gösterildi. Filistin ve İsrail arasında yapılan önceki anlaşmalara göre, Kudüs'ün statüsü 'gelecekteki görüşmeler' de ele alınacağından Filistin Özerk Yönetimi, Kudüs'ta faaliyet gösteremiyor.
İsrail hükümeti, ayrıca Doğu Evi'ndeki FKÖ sorumlusu olan Faysal Hüseyni'nin büroda yabancı temsilcileri kabul etmesini de yasakladı. Büroların kapatılmasından sonra ise birçok Filistinli FKÖ bürolarının önünde toplanmaya başladı. Doğu Evi'nin sorumlusu Hüseyni, insanları yatıştırmaya çalıştığını, ancak geri dönmelerini talep etmeyeceğini söyledi.
Büroların kapatılmasının ardından FKÖ lideri Yaser Arafat ile Netanyahu'nun temsilcisi İtzak Molcho'nun Ramallah kentinde bir araya gelmeleri bekleniyor.
Netanyahu'nun kararını geri aldırması tahmin edilmeyen Arafat'ın bürolardan ikisini Ramallah'a taşımayı tercih edebileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Uzmanlar: Maalesef Miloseviç kazandı

SONRAKİ HABER

Az gelişmiş ülkelerde ilaç daha pahalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...