10 Mayıs 1999 21:00

Değişen yüzleriyle 'çocuklar' sergisi

Doğanay Sevindik'in "Değişen Yüzler-1" ismini taşıyan ikinci kişisel fotoğraf sergisi 2 Mayıs günü başladı.

Paylaş
Değişen yüzleriyle 'çocuklar' sergisi
Doğanay Sevindik'in "Değişen Yüzler-1" ismini taşıyan ikinci kişisel fotoğraf sergisi 2Mayıs günü başladı. Sergi, 16 Mayıs'a kadar Kültür Bakanlığı 75'inci Yıl Resim ve HeykelSalonu'nda gezilebilecek. 53 kişiye ait 43 fotoğrafın bulunduğu serginin özelliği, fotoğraflardaki tümkişilerin ilk fotoğraflarının yine Sevindik tarafından çekilmiş olması.
Sevindik'in, "Ben yaşadığım sürece bu sergi aynı kişilerin değişen yüzleri ile on yılda bir devamedecektir. On yıl sonra görüşmek dileği ile..." diyerek tanıttığı sergide fotoğrafı bulunanların enküçüğü 3, en büyüğü 38 yaşında; O da Sevindik'in kendisi. Sergide ilk çekilen fotoğraf 1977 tarihinitaşırken, son fotoğraf ise 1998'e ait.
Sevindik, belirli bir süreklilik içinde çektiği fotoğraflarla, fotoğrafını çektiği çocukların yüzlerindekideğişimi, gelişimi belgelemeyi hedeflediğini, sergiyi açmaktaki amacının ise bu değişimi izleyiciyegösterme ve karşılaştırma yapmaları için olanak sağlama olduğunu dile getiriyor. Sergilenenfotoğraflar arasında Sevindik'in kendi fotoğrafı da bulunuyor. Sevindik, sergiyle ilgili son olarak ise"Sergi yaşama adanmış bir çalışmadır. On yılda bir aynı kişilerin, 'değişen yüzleri' sergilenmeyedevam edecektir. Sergide yeralan kişilerin ölümü halinde yerine başka birisi alınmayacak, sağkalanlarla devam edilecektir. Doğaldır ki, Sevindik sağ olduğu sürece..." diyor.
Fotoğrafa 1977 yılında başlayan ve 1984 yılına kadar anı fotoğrafları çeken Sevindik'in, 1998 tarihli ilkkişisel sergisi "Sanatçı Portleri-1" adını taşıyor. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD)'nde birdönem yöneticilik de yapan Sevindik'in karma ve dia gösterilerinde yeralmış eserleri bulunuyor vebunun yanı sıra gerçekleştirdiği kişisel dia gösterileri de bulunuyor.
Sevindik'in böyle bir sergiyi açısını en iyi şekilde anlamak için ise, sergi broşüründe yeralan şubölümü mutlaka okumak gerekiyor; "On yaşlarında bir erkek çocuğu. Mahalledeki çocuklar fotoğrafçektiriyordu. Fotoğrafçıyı parayı hemen istiyordu. İçlerinden birinin yanında yoktu. Çocuk,fotoğrafının parasını alınca ödemek istiyordu. Fotoğrafçı 'Hayır hemen istiyorum' deyip çocuğugruptan çıkarttı. Diğer çocukların fotoğrafını çekti. Çocuk çok üzülmüştü. Ağlayarak evine gitti. Ofotoğrafı arkadaşlarının albümünde gördüğü o zaman o günü halen üzüntü ile hatırlar. O çocukbendim."
ÖNCEKİ HABER

Perdeye düşen gölgeyle yolculuk

SONRAKİ HABER

Festival ödülleri sahibini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa