10 Mayıs 1999 21:00

'Adalet istemini yükseltelim'

Süleyman Yeter Cinayeti Davası İzleme Komitesi, devlet politikası haline gelen işkencenin yoğunlaşarak devam ettiğini belirtti.

Paylaş
'Adalet istemini yükseltelim'
Süleyman Yeter Cinayeti Davası İzleme Komitesi, devlet politikası haline gelen işkencenin yoğunlaşarak devam ettiğini belirterek, Metin Göktepe davasında yaşananları protesto etti ve Gazi katliamı davasına katılım çağrısı yaptı.
Komite, yaptığı yazılı açıklamada, muhalif düşünceleri olanların ödediği bedelin ilkinin emniyet müdürlüğünde gördüğü yoğun işkence olduğunu belirtti. Metin Göktepe'nin işkence sonucu polisler tarafından hunharca katledildiği ifade edilen açıklamada, son olarak da Süleyman Yeter'in emniyette gördüğü işkence sonucu katledildiği kaydedildi.
Açıklamada, hem Metin Göktepe'nin katillerinin hem de Yeter'e ve arkadaşlarına işkence yapan polislerin yargılandığı duruşmaların aynı hafta içinde yapıldığı belirtildi ve ikisinde de katillerin ve işkencecilerin korunarak bu durumu lanetleyenlere saldırıldığı ifade edildi. Metin'in katledilmesine ilişkin yapılan yargılama ve sonucunun insan vicdanını rahatsız ettiğine dikkat çekilen açıklamada, adalet isteyenlere bir kez daha "devletin adaleti"yle karşılık verildiği vurgulandı.
Bu davada verilen cezaların toplumun adalet inancını yaraladığı belirtilen açıklamada, "Duruşma salonu ve dışında estirilen terör ortamındaki adaletin adalet olmayacağı açıktır" dendi. Aynı terörün Baki Erdoğan ve Süleyman Yeter davalarında da sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, bu davalarda adliye koridorlarında, adliye dışında terör estirildiği ve gözaltıların yaşandığı bildirildi.
Metin Göktepe davasında ise izleyicilerin adliyeye yaklaştırılmadığı kaydedilen açıklamada, davayı izlemek isteyenlerin sokakta bu teröre maruz kaldığı ifade edildi. Açıklamada son olarak, kendine duyarlıyım diyenlere ve adalet isteyenlere, 14 Mayıs'ta Trabzon'da görülecek olan Gazi katliamı davasına katılıp adalet istemini yükseltme çağrısı yapıldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Danıştay: Tahkimde anlaşma yapmadık
Danıştay Başkanı Erol Çırakman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ziya Aktaş'ın Danıştay adına taahhütte bulunmasını yererek, imtiyaz sözleşmelerini Anayasa ve kanunlara göre incelediklerini, Danıştay'ın yatırımcıya anlayış gösterme konusunda vaatlerde bulunmasının mümkün olmadığını bildirdi. Başbakan Bülent Ecevit ise, Aktaş ABD'den dönünce gereğini yapacağını söylemekle yetindi.
Danıştay'ın kuruluşunun 131. yıldönümü ve "İdari Yargı Günü" nedeniyle Danıştay'da bir tören düzenlendi. Danıştay Başkanı Erol Çırakman, yaptığı konuşmada, adını vermeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ziya Aktaş'ı eleştirdi ve Danıştay'ın töhmet altında bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Ülkede artan enerji ihtiyacının özel sektör ile karşılanması ve enerji alanındaki yatırımlarda özel sektör payını artırmak amacıyla 1984 yılında "Türkiye Elektrik Kurumu dışındaki kuruluşların elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti ile görevlendirilmesi hakkındaki yasa" çıkarıldığını hatırlatan Çırakman, bu sözleşmelerin "Kamu hizmeti imtiyaz sözleşmesi" niteliğinde olduğunu ve Anayasa uyarınca Danıştay incelemesinden geçirildiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki ilk kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı 1995 yılından itibaren konuyla ilgili sözleşmelerin Danıştay incelemesinden geçirildiğini kaydeden Çırakman, bugüne kadar 60 sözleşmenin incelemesinin tamamlandığını bildirdi.
'Anlaşma yok'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ziya Aktaş'ı da isim vermeden eleştiren Çırakman, Aktaş'ın şubat ayı içerisinde Danıştay'la yaptıkları "centilmenlik anlaşması" uyarınca enerji sözleşmelerinin uluslararası tahkim nedeniyle engellenemeyeceğini ifade ettiğini söyledi.
Mart ayı başında Türkiye Enerji Konferansı'nda Aktaş'ın benzeri açıklamalarda bulunduğunu ve konuşmasında "Uluslararası finansmanın önündeki Danıştay engeli kalkmıştır", "Danıştay ile yabancı yatırımcıyı anlayış gösterilmesi konusunda karşılıklı anlayışa vardık" ifadelerini kullandığını söyleyen Çırakman, "Danıştay'ın centilmence de olsa böyle bir anlaşma içinde olmadığını kesin olarak ifade etmek isterim" mesajını verdi. Çırakman, Danıştay'ın kendisine yöneltilen olumsuz açıklamaları görevliler nezdinde, hükümet ve parlamento ile yaptığı temas ve çabalar dışında kamuoyunda cevaplandırmayı bir kelime ile kendisini savunmayı yüksek yargı yeri olmanın vakar ve haysiyetine uygun görmediğini de sözlerine ekledi.
Çırakman, "Danıştay'ın kamuoyunda güven ve saygısının zayıflatılmasının duyduğumuz kaygıyı ve buna neden olan beyan ve yayınları kınadığımızı belirtmekle yetiniyorum" dedi.
Ecevit: Gereğini yaparım
Tören sonrasında gazetecilere idari yargı alanında bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini bildiren Başbakan Ecevit, Ziya Aktaş'la ilgili olarak da, "Bir yorum farkı olsa gerek. ABD'den dönünce kendisiyle görüşeceğim. Gereğini yaparım" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Nisan ayında da basına cop

SONRAKİ HABER

Perdeye düşen gölgeyle yolculuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...