10 Mayıs 1999 21:00

Göktepe kararı caydırıcı değil

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'yi öldüren polisler hakkındaki kararı değerlendiren müdahil avukat Kamil Tekin Sürek: "Ceza az ve caydırıcı değil"

Paylaş
Göktepe kararı caydırıcı değil
Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'yi öldüren polisler hakkında verilen karar ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan müdahil avukatlardan Kamil Tekin Sürek, verilen cezanın az olduğunu ve caydırıcı olmadığını söyledi. Sürek, buna rağmen Türkiye'de polisler hakkında böyle bir kararın verilmesini de olumlu buldu. Fadime Göktepe ise davayı takip eden herkese teşekkür etti.
Yıllar sonra sonuçlandı
Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'nin görevi başındayken gözaltına alınıp, 8 Ocak 1996 tarihinde götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda polisler tarafından dövülerek öldürülmesi üzerine açılan dava yıllar sonra sonuçlandı.
Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar ile ilgili dün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde müdahil avukatlardan Kamil Tekin Sürek, Fadime Göktepe ve Meryem Göktepe basın açıklaması yaptı.
Karar ile ilgili görüşlerini açıklayan Sürek, kararın, onlarca faili meçhul cinayetin yaşandığı bir ülkede polislere ilk defa ceza verilmesi açısından olumlu, öldürme kastı bulunduğu için ise az olduğunu ve caydırıcı olmadığını açıkladı. Sürek, polisler hakkında müebbet hapis cezası beklediklerini söyleyerek, AİHM'ye gideceklerini, ancak iç hukuk yollarının tükenmesini beklediklerini vurguladı. Karar günü davayı Afyon'a giderek davayı takip eden kitleye yapılan saldırıyı da değerlendiren Sürek, "Polislerin yargılanması herhalde diğer polisleri de rahatsız ediyordu. Bu yüzden saldırdılar" diye konuştu.
Saldırı planlı mıydı?
Yine saldırı ile ilgili konuşan Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe de, polislerin dayakla başladıkları cinayete dayakla devam ettiklerini söyledi.
Birçok televizyon kuruluşunun olay günü polislerin yaptığı saldırıyı çarpıtarak verdiğini söyleyen Göktepe, "Belki bu daha önce yazılmış yollanmış bir haberdi. 20 kişinin gözaltına alındığı iddia ediliyordu. Ancak gözaltı olmamıştı. Hemen hemen tüm gazete ve televizyondan muhabirler olduğu halde sadece bir ajanstan geçen haberler doğru kabul edildi. Demek ki her şey planlanmıştı" diye konuştu.
"Bize kurdun koyuna saldırdığı gibi saldırdılar. Ben suçlu değildim. Anneydim. Boynumu sıktılar, orada ölebilirdim" diyerek kendisine yapılan saldırıyı anlatan Fadime Ana, verilen kararı yanlış bulduğunu da söyledi. Kendisinin devlete güveninin kalmadığını da vurgulayan Fadime Ana, "İnsanlar onlara rütbe giydiriyor. Ama onlar gençleri, insanları öldürüyor" diye konuştu. Fadime Ana ayrıca 3.5 yıldır davayı takip eden halka, avukatlara ve gazetecilere teşekkür etti.
ÖNCEKİ HABER

ABD'li firmaların gözü Bakü-Ceyhan'da

SONRAKİ HABER

Nisan ayında da basına cop

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...