09 Mayıs 1999 21:00

Kardemir'de toplusözleşme tıkandı

Kardemir'de çalışan 5150 işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmeleri ücret maddesinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Paylaş
Kardemir'de toplusözleşme tıkandı
Özelleştirilerek, bir bölümü hisse senedi satmak yolu ile işçilere satıldığı için 'işçinin fabrikası' olduğu iddia edilen Kardemir'de, toplusözleşme görüşmeleri idari maddelerde anlaşma sağlanmasına rağmen, ücretlerde görüş birliğine varılamaması nedeni ile uyuşmazlık aşamasında. Resmi arabulucunun da anlaşma sağlayamaması durumunda Kardemir'de grev gündeme gelecek.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Recai Başkan, ''Hedefimiz hiçbir zaman grev yapmak değil, artık özveride bulunan işçileri rahatlatma zamanı gelmiştir'' dedi.
Başkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karabük Demir Çelik Fabrikaları AŞ (KARDEMİR)'de çalışan 5150 işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinin, işverenle anlaşmaya varamamaları nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandığını bildirdi. 1 Ocak 1999'dan geçerli olacak ve iki yılı kapsayacak toplusözleşme görüşmelerinde, tıkanıklıklar yaşandığını anlatan Başkan, resmi arabulucu gözetiminde yasal süre olan 15 gün içinde mutabakata varılamaması durumunda ise grev kararı almak zorunda kalacaklarını kaydetti. Başkan, şöyle devam etti: ''İşveren kanadıyla, şu anda aramızda idari maddelerde problem yok. Paraya yönelik maddelerde bir takım beklentilerimiz söz konusu. Bu arada işletmenin mevcut yapısını en ince noktasına kadar değerlendiriyoruz. Bunun yanında fabrikada yatırımlarla ilgili son gelişmeleri ele alıyoruz. Mevcut noktada, şu andaki yatırımlar sıcak denemeler aşamasında. Dolayısıyla, yatırımların en kritik noktası. Tabii, ileriki günlerde maliyetlere etkisinin ne olacağını aylar itibariyle hesaplıyoruz. Sendika olarak hedefimiz, tüm sözleşme görüşmelerinde olduğu gibi hiçbir zaman grev yapmak olmamıştır. Bizim açımızdan uzak ihtimaldir.''
Başkan, sözleşmelerin masa başında bitirilmesinden yana olduklarını ve geçmiş dönemlerdeki görüşmelerde işçilerin ellerinden gelen fedakârlığı gösterdiğini vurguladı. İşçilerin fedâkarlıklarının inkâr edilmemesi gerektiğini anlatan Başkan, şöyle konuştu: ''Arkadaşlarımız, ellerinden geldiğince işletmenin geleceğine yönelik sağlıklı düşünmeyi becerdiler. Bundan sonrasında bu insanları en azından rahatlatacak sonucu yakalamamızın gerektiğini biliyoruz. Ona göre değerlendirmeler yapıyoruz. Sözleşme görüşmelerinin son süreçlerini en iyi şekilde değerlendirip karar alma aşamasına gelmiş bulunmaktayız.
Çünkü, işletmenin geleceğe yönelik politikalarında bir takım etkilerimiz söz konusudur. Sonuçta, bu işletmenin ayakta kalması lazım. Dolayısıyla her şey en ince noktasına kadar hesap edilmekte. İnşallah, bir yanlışlığa düşmeden sözleşmeleri masa başında bitirebileceğimiz inancındayım.''
ÖNCEKİ HABER

Susurluk 4 büyük sektörden birisi

SONRAKİ HABER

İzmir Bölge Toplantısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...