09 Mayıs 1999 21:00

İLKSAN'da pasta büyük, kurt çok

İLKSAN olayı, çeşitli dönemlerde bakanlık, bürokratlık, işadamlığı yapanların karıştığı sarmal bir eğriye benziyor.

Paylaş
İLKSAN'da pasta büyük, kurt çok
Müslüm Şahin
Dedik ya, İLKSAN olayı sıradan bir olay değil. Çeşitli dönemlerde bakanlık, bürokratlık, işadamlığı yapanların karıştığı sarmal bir eğri. Bunlar arasında; Köksal Toptan, Avni Akyol, Sümer Oral, Mesut Yılmaz, Turhan Tayan, Mehmet Ali Yılmaz, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Bakanlık bürokratlarından Ekrem Yangın, Bener Candan, işadamları Kemal Ilıcak, Sedat Çolak ilk akla gelenlerdir.
Ancak çeşitli dönemlerde müfettişlerce tespit edilen açık yolsuzluk ve usülsüzlüklere rağmen gereği yapılmayarak, herşey hasıraltı edilir. Böylesine önemli bir konuda Sayıştay'ın bile devreye sokulmasını istemez siyasiler. Gerçi ülkede yapılan yolsuzluklarda, yolsuzlukları yapanlara verilen ödül gibi cezalar veya açılan yurt dışı kapıları da ayrı tartışma konusu. Nitekim, görevden alınan ağır hapis cezalarına çarptırılan İLKSAN eski yöneticilerinin tesadüfen (!) yakalanmaları da olayın birbaşka boyutu.
Yani İLKSAN üzerinde Bakanlık ve siyasilerin egemenliği olduğu sürece yolsuzluk ve usülsüzlüklerin devam edeceği bir gerçek olarak gözüküyor. Peki nedir İLKSAN'da iştahı bu kadar kabartan ne? Baştan da belirtildiği gibi, İLKSAN, üyelerin alınterinden kesilen paralarla, artık bir yardım sandığı değil holdingtir. İştahı kabartan diğer bir durum da, yönetimi ve yapılanması gereği denetlenmesi ve hesap sorulması güç bir kuruluş olmasıdır.
Bugün bakanlıkta hiç bir birim kendini İLKSAN'dan sorumlu görmemekte, ancak gizli ellerle İLKSAN yönlendirilmektedir.
Ne yapmalı?
Yönetim ve yapılanmasıyla İLKSAN bugün bir kangren durumundadır. Bunları görmeden, Milli Eğitim Bakanı'nca alınan 15 Mayıs tarihindeki seçim kararı da sorunu çözemeyecektir. Eğitim Sen'in kurulmasıyla İLKSAN'ın bilinmeyen yüzü biraz daha su yüzüne çıkmaya başlamış, ancak hukuksal mücadele pratik mücadeleyle birleştirilememiştir.
Eğitim emekçileri; var olan Anastatü, yönetmelik ve vetolarla seçime gidilmesinin bir çözüm olamayacağını tartışıyor. Fiili bir mücadeleyle vetoların engellenmesi, Anastatü ve yönetmeliklerin değiştirilerek seçime gidilmesi yerine, var olan durumun kabullenilerek son Eğitim-Sen gazetesinde Bakanlık'tan beklentiye düşen bir pozisyonu kabul etmek istemiyorlar. Çünkü sendikal mücadeleye katılanların veto edileceğini, bazı il ve ilçelerde seçimlerin usülsüz yapılacağını, siyasal iktidarlara yakın olanların (Milli Eğitim Müdürleri, Yardımcıları, vb.) belirleyici olacaklarını çok iyi biliyorlar. Hatta bazı illerde 55 ve 56. hükümet dönemlerinde atanan ve değerlendirme komisyonlarında etkili olan yöneticiler kanalıyla Eğitim-Sen içinde bile, düşünceye göre ayrım yapıldığı söyleniyor. Kesin aday listelerinin son günlere kadar açıklanmayarak yargı yolunun tıkanmak istenmesi ve Eğitim Sen'in de bu duruma seyirci kalması da ayrı bir tartışma konusu.
Tüm olumsuzluklara rağmen eğitim emekçileri alınterlerinin gasp edilmesi karşısında sessiz kalmak niyetinde değil. Onlar ne İLKSAN'ın üye kapsamının genişletilmesini, ne "paramı kesmesinler hiç birşey istemem", ne "Feshedilsin malı bölüşülsün" gibi kolaycı yaklaşımları benimsiyorlar. Yapılacak örgütlü bir mücadeleyle, İLKSAN'ın eğitim emekçilerinin yönetim ve denetiminde gerçek işlevine dönüştürülebileceğine inanıyorlar. Bunun için seyirci kalınmamasını, yakınılmamasını, örgütlü bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
İştahları kabartan pasta
5000 m2 Bolu'da, 29043 m2 Burhaniye'de, 16502 m2 Karasu'da, 250078 m2 Yenikent'te, 478850 m2 Akbük'te arsa. 1125 m2 Genel Müdürlük binası, Giresun pazar binası, Kahramanmaraş pazar binası, Ulus öğretmenevi, Didim Oteli, Yozgat pazar binası, Malatya pazar binası, Manolya yapı kooperatifi, Pendik arsası (3 milyon 300 bin m2), Antalya DE-HA oteli, Mobil sağlık ünitesi, Gebze defter fabrikası ve nakit para.
260 bin eğitim emekçisinden iradeleri dışında ayda kesilen 800 milyar lira olmak üzere İLKSAN pastası bugün yaklaşık 200 trilyon lira değerindedir.
ÖNCEKİ HABER

Kosova'da sadık koz İbrahim Rugova

SONRAKİ HABER

Devlet üreticiyi yalnız bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...