09 Mayıs 1999 21:00

'Amerikan imparatorluğu yıkılsın'

Çin'in Belgrad Büyükelçiliği'nin bombalanması, ABD'ye karşı pek çok ülkede öfkeyle karşılandı.

Paylaş
'Amerikan imparatorluğu yıkılsın'
Çin'in Belgrad Büyükelçiliği'nin bombalanması, ABD'ye karşı pek çok ülkede öfkeyle karşılandı. Çeşitli ülkelerde ABD büyükelçiliklerinin önlerinde yapılan eylemlerde, emperyalist saldırganlığa son verilmesi çağrılarında bulunuldu.
Çin'in başkenti Pekin'de on binlerce kişi geceyi ABD Büyükelçiliği'nin önünde geçirdi. Bölgedeki duvarlara günlük gazeteler yapıştıran ve çoğunluğu öğrencilerden oluşan göstericiler, "Bombardıman dursun", "Amerikan imparatorluğu yıkılsın" sloganları attı. Göstericilerin, benzer mesajlar içeren pankartlar taşıdıkları da gözlendi. Çince ve İngilizce dağıttıkları bildirilerde, ABD'nin Çin hükümetine değil, 1 milyar 200 milyonluk Çin halkına karşı savaş açtığı ifade edilerek, "Dikkatli ol Clinton! Artık hepimiz Washington'a gitmeye hazır birer askeriz" denildi.
Elçilik ve elçiliğe bağlı tarım binası önündeki kaldırım taşlarını söken göstericilerin taş yağmuru saatlerce devam etti. Elçilik bahçesindeki bayrak direğini taşlayan göstericiler, ABD bayrağının böyle bir günde yarıya indirilmesi gerektiğini söylediler. Polis, dün sabah erken saatlerden itibaren elçilik bölgesine önce yalnızca öğrencilerin girmesine izin verdi. Daha sonra alana girişler tamamen kesildi. Çin polisi göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullandı.
Bu arada, elçilik önünden cep telefonu ile haber geçmeye çalışan CNN muhabiri protesto edilerek, bölgeden uzaklaştırıldı. Belgrad'da ölenlerin Çin'e getirilmesinden sonra daha büyük gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.
Çin'in Siçuan bölgesinin başkenti Chendgu'da da göstericiler ABD konsolosluk binasına saldırdılar. Görgü tanıkları, konsolosluk binasına giren göstericilerin iki yerde yangın çıkardığını söylediler.
Şangay'da da kızgın göstericilerin ABD konsolosluk binasına yumurta ve şişe fırlattıkları, Guangzhou'da protesto gösterilerinin yapıldığı kaydedildi.
Bu arada, yaklaşık 200 Çinli öğrencinin, Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'da protesto yürüyüşü yaptığı bildirildi. Çinli göstericiler yürüyüş sırasında, kızıl bayrak taşıyarak Sırp halkını destekleyen sloganlar attılar. "NATO=Nazi Amerikan Terörist Organizasyonu" ve "Clinton faşist" yazılı dövizler taşındı. Çin büyükelçilik binası önünde toplanan Çinli göstericilere Yugoslavyalıların da destek verdiği görüldü.
ÖNCEKİ HABER

Batılı ülkeler 'günah keçisi' arıyor

SONRAKİ HABER

Kosova'da sadık koz İbrahim Rugova

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...