08 Mayıs 1999 21:00

CHP ön seçimi benimsemedi

CHP Yönetimi, genel başkan ve PM oluşumunu, il örgütlerinde yapılacak ön seçimle kurultay delegelerinin belirlemesi önerisini reddetti.

Paylaş
CHP ön seçimi benimsemedi
CHP Genel Başkanvekili Cevdet Selvi ile görüşen Fikri Sağlar, kurultay öncesinde genel başkan ve parti meclisi oluşumunu 16 Mayıs'ta il örgütlerinin yapacağı ön seçimle il kongre delegelerinin belirlemesi önerisinde bulundu.
CHP Genel Merkezi'ne gelerek Genel Başkanvekili Cevdet Selvi ile yaklaşık 1.5 saat görüşen Fikri Sağlar, "kurultay öncesinde ön seçim" çağrısında bulundu. Sağlar, yaptığı açıklamada, 16 Mayıs Pazar günü 80 ilde, il kongre delegelerinin katıldığı bir eğilim ortaya konulmasını önerdiğini, böyle bir yöntemin ancak Genel Merkez yönetiminin talimatı ile gerçekleşebileceğini belirtirken, Selvi'nin bu öneriye sıcak bakmadığını ve bazı çekinceleri olduğunu bildirdi. Sağlar, bunun üzerine adı geçen tüm genel başkan adaylarına, uzlaşma çağrısında bulunarak, "Tüm adaylar bir toplantı yaparak tek aday üzerinde uzlaşmalıdırlar. Sayın Selvi de buna sıcak bakıyor. Ancak bunun için bir ön koşul var. Bu da tüm adayların özveri yapmaya hazır olduklarını söyleyerek toplantıya gelmeleri" dedi. Sağlar, bu öneriyi genel başkan adaylarından Murat Karayalçın, Hasan Fehmi Güneş ve Ercan Karakaş'a ilettiğini, onların da böyle bir toplantıya, özveriye hazır olarak gelebileceklerini söylediklerini anlattı. Sağlar, "Sayın Baykal da adaysa bu toplantıya katılmalı. Biz kavgasız bir kurultay istiyoruz" diye konuştu. Fikri Sağlar, kurultay öncesinde partide SHP-CHP ayrışması yaşanabileceği şeklindeki yorumlara da tepki göstererek, böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını ifade etti.
Toplantının ardından kısa bir açıklama yapan Genel Başkanvekili Cevdet Selvi de, Sağlar'ın kurultay öncesi ön seçim önerisi konusunda bazı çekinceleri olduğunu, böyle bir uygulamanın yaşama geçirilmesinde güçlükler yaşanacağını söyledi.
Bölgelerde toplantılar
Bu arada, Malatya'da önceki gün başlayan CHP bölge il başkanları toplantısı sonra erdi. Malatya, Erzincan, Diyarbakır, Sivas, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Bingöl ve Tunceli il başkanlarının katıldığı toplantıdan sonra ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, ''Muhalefetin öncülüğünü yapacak bir genel başkan adayının etrafında birleşmeliyiz'' denildi.
Öte yandan, CHP İç Anadolu Bölge Toplantısı, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde başladı. Toplantıya; Ankara, Kayseri, Konya, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Karaman, Çorum, Çankırı, Aksaray, Kırıkkale CHP il başkanları ve kurultay delegeleri katılıyor. Basına kapalı yapılan toplantıdan sonra alınacak kararların, ortak bir deklarasyonla yayınlanması bekleniyor.
'FP davası yargının işi'
CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, FP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak "Türkiye bir hukuk devletidir. Yargıya intikal etmiş bir konu. TBMM'nin açılışındaki tedirginlik ve stres bizi rahatsız etti. Bağımsız yargı görevini yerine getirecektir" dedi. Fikri Sağlar da aynı soruyu yanıtlarken, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik hukuk devleti olduğuna dikkati çekerek, "Anayasa'nın temel ilkelerini yok etmeye yönelik davranışlar kimden ya da hangi kurumdan gelirse gelsin, cezası olacaktır" diye konuştu. Laik cumhuriyeti koruma konusunda çok hızlı şekilde eğitim seferberliği yapılması gerektiği görüşünü dile getiren Sağlar, eğitim seviyesinin düşüklüğünün, dini siyasallaştıran karanlık güçlerin çok çabuk büyümesine zemin oluşturduğunu anlattı.
ÖNCEKİ HABER

DSP ile MHP sıcak başladı

SONRAKİ HABER

THY işçisi greve eylemle hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...