07 Mayıs 1999 21:00

Vaatler rafa, işçiler kapıya

Seçim öncesinde "herkese iş ve adalet" sözü veren MHP'nin belediyelerdeki ilk icraatı işçi kıyımı oldu.

Paylaş
Vaatler rafa, işçiler kapıya
Haşim Demir
Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının yaygın olduğu genel hizmet işkolunda, 18 Nisan seçimlerinden sonra işbaşına gelen yeni belediye başkanları, işçi kıyımına başladılar. Seçimler öncesinde herkese iş vaadini veren ve hiçbir işçinin işten atılmayacağını öne süren MHP'li belediyeler başta olmak üzere bütün belediyelerde işten atma ve sürgün uygulamaları gündeme geldi. Belediye başkanları, işten atma ve sürgünlerin gerekçesini, 15.01.1999 ve 10.02.1999 tarihli İçişleri Bakanı Cahit Bayar imzalı "Geçici işçilerin iş akitlerinin dondurulması" istenen genelgelerle açıklamaya çalışıyor.
Niğde Belediyesi ve bağlı Ulukışla, Erikli, Kızılca ilçe ve belde belediyelerinde çalışan geçici işçilerin tamamına yakını işten atılırken, Ceyhan Belediyesi ve bağlı Kösreli ile Doruk belediyelerinde çalışan geçici işçiler de işten atıldı. İstanbul'un Kartal Belediyesi'ne ait Karyapsan'da ise 81 işçiden 64'ü 'ekonomik kriz' gerekçesiyle FP'li belediye başkanı tarafından atıldı. Yine Kartal Belediyesi'nde İdari İşler Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi'nde çalışan 16 kadın işçi, Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne sürüldü.
'Ne haliniz varsa görün'
MHP'li Niğde Belediye Başkanı Mümin İnan, Belediye-İş Sendikası Konya-Ereğli Şubesi üyesi 117 geçici işçinin iş akitlerini askıya aldı. Seçim propagandasında "herkese iş, aş, adalet, hukuk" vaadinde bulunan MHP'li Belediye Başkanı, işten attığı işçilere, "Sizi atıp, milliyetçi vatanseverleri alacağım. Siz sendikalısınız, sendika fitne ve fesat yuvasıdır. Size verecek paramız yok. Zaten İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi var. Gidin ne haliniz varsa görün" diyerek gerçek yüzünü ortaya koydu.
Belediye-İş Sendikası Konya-Ereğli Şube Başkanı Salih Civrik, gazetemize yaptığı açıklamada, Niğde Belediyesi'nin ve Ulukışla, Erikli, Kızılca belediye başkanlıklarının yaptığı kıyımın kabul edilmez olduğunu belirtti. Civrik, "Bu haksız ve keyfi bir uygulamadır. İşçi kıyımlarının temel sebebi sistemdir. Bu sistem böyle devam ettiği müddetçe de sürer. CHP, MHP, DYP, ANAP, FP hepsi de aynı biçimde işçi kıyımı yapıyorlar. Ulukışla, Kızılca belediye başkanları CHP'li ama onlarca işçiyi işten atmaya hazırlanıyorlar. Biz parti ayrımı yapmadan bu duruma karşı her türlü hakkımızı kullanacağız" dedi.
MHP Genel Merkez yöneticilerinden Şevket Bülent Yahnici ise "Nereden bilgi aldınız? Kim bunu size söyledi?" diye sorularımıza cevap vermekten kaçındı. Yahnici "Bu konuda yorum yapamam. Siz en iyisi Niğde Belediye Başkanımıza sorun" derken, Mümin İnan ise "Bu konuyu nereden öğrendiyseniz oraya sorun. Ben kimseyi işten atmadım. Geçici işçilerin iş akitlerini dondurdum. Gerek gördüğüm işçileri tekrar işe geri alacağım. Bunun büyütülmesine ne gerek var? Niye merak ediyorsunuz?" diye konuştu.
İlk icraatı sürgün
MHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün ise ilk icraatları arasında işten atmaların yanı sıra sürgün de yer alıyor. Sözlü, Ceyhan Belediyesi işçileri Yasin Fırat ve Nevzat Direk'i Otobüs İşletmesi'nden, Temizlik İşleri'ne sürerken, Ali Usuk'u Fen İşleri Müdürlüğü şoförlüğünden Temizlik İşleri şoförlüğüne; Abdullah Pekdoğan'ı Park Bahçeler'den Temizlik İşleri'ne, Eyüp Dorak'ı da Su İşleri Müdürlüğü'nden Temizlik İşleri'ne sürdü.
Ceyhan'nın Kösreli Belde Belediyesi'nin ANAP'lı Başkanı Nurettin Günbar da 10 işçiyi sendikalı oldukları için işten attı. Günbar, işten attığı işçilere, "Sendikalı olduğunuz için belediyeye külfet getiriyorsunuz" dedi. DYP'li Doruk Belde Belediyesi Başkanı da işten attığı 10 işçinin işe gelmediklerini öne sürdü.
Kösreli ve Doruk belediye başkanlarının uygulamalarının hukukdışı olduğunu belirten Genel-İş Sendikası Ceyhan Şube Başkanı Seyit Akkuş, "İşçi arkadaşlarımız sendikamızın avukatları aracılığıyla tazminat davası açacaklar" dedi. Akkuş, sürgün ve işten atmaların sendikal örgütlenmeyi zayıflatmak ve dağıtmak amacı taşıdığını belirtti.
'İşten atmalar hukukdışı'
Belediye-İş Sendikası Genel Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri Nihat Yurdakul, seçimlerin ardından başlayan işten atma ve sürgünlerle ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, toplam 1600 belediyede örgütlü olduklarını hatırlatarak, bunların yüzde 80'inde işten atmaların yaşandığını bildirdi. Yurdakul şunları söyledi: "Doğrusu seçimlerden sonra böylesi işçi kıyımlarının olabileceğini düşünüyorduk. Nitekim birçok belediyede işçi kıyımları başladı. Niğde'de yaşanan işçi kıyımı bunun en tipik örneğidir. MHP bunları atıyor, yerine kendi yandaşlarını işe alıyor. İstanbul'da Kartal Belediyesi'ne ait Karyapsan AŞ'de 64 işçi, Maltepe Belediyesi'nde 30 işçi arkadaşımız işten atıldı. Bu iki belediyede direnişler başladı. İşten atılmalarla ilgili neler yapacağımızı tartışıyoruz. Sendika olarak Niğde'deki ve diğer yerlerdeki kıyımlara karşı elimizden geldiğince karşı koyacağız."
ÖNCEKİ HABER

Kasten öldürmekten cezalandırılsınlar

SONRAKİ HABER

Denizler her yerde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...