07 Mayıs 1999 21:00

Demiryolu grevi ikinci haftasına girdi

Fransa'da demiryolu sektöründe 35 saat uygulamasına karşı çıkan işçilerin grevi ikincihaftasına girdi.

Paylaş
Demiryolu grevi ikinci haftasına girdi
Fransa'da demiryolu sektöründe 35 saat uygulamasına karşı çıkan işçilerin grevi ikinci haftasına girdi. Bu sektörde yetki sahibi sendikaların genel merkezlerinin grevden yana tutum almamasına rağmen, Otonom Sendika Konfederasyonu üyesi işçilerin başlattığı greve diğer sendika konfederasyonundan işçilerin de katılımıyla ulaşım felce uğradı.
Ulusal Demiryolu İşletmesi (SNCF) yönetimi, demiryolu sektöründe 35 saat uygulamasına geçişte, bu sektörde yıllardan beri tartışılan çalışma koşullarının kötü olması ve esnek çalışmanın yaygınlaşmasını dayatıyor. Görüşmelerden 35 saat yasa uygulamasının birçok noktada işçilerin aleyhine dayatılmasına karşı çıkan sendika tabanı CFDT, CGT FO, CFTC genel merkezlerinin karşı çıkmasına rağmen diğer azınlıkta olan Otonom ve Sud sendikalarının başlattığı iş durdurma eylemine katıldılar. Özellikle de Paris'te, Strasbourg, Lyon, Toulouse, Nimes kentlerinde CGT ve CFDT üyesi işçiler, greve aktif katıldılar. İşverenle bir haftadan beri süren görüşmelerde, tabanın baskısıyla sendika genel merkezleri taslakta, esnek çalışmaya yol açacak maddelerin bir bölümünü çıkarmayı kabul ettirirken, 35 saat uygulamasıyla çalışma koşullarının ağırlaşmasını gündeme getiren maddeler konusunda herhangi bir anlaşma sağlanmadı.
Dün bir kez daha bir araya gelen SNCF yönetimi ve işçi sendikası temsilcileri 35 saat uygulama taslağını bir kez daha görüşmeye başladılar. Öte yandan demiryolu sektöründe grevlerin durdurulmasından yana olan sendika konfederasyonları tartışma metnine imza atmadan önce tabana sunup ondan sonra imzalayacaklarını açıkladılar. Bu koşulda birçok kentte işbaşı yapılmasını kabul eden grevci işçiler, pazartesi eğer taslakta kendileri aleyhine olan maddeler durduğu takdirde yeniden greve çıkacaklarını açıkladılar.
Cuma günü sabah sendika şubelerinde yapılan toplantılarda, grevcilerin bir bölümü işbaşı yapılmasından yana oy kullanırken, CGT üyesi işçiler ise, görüşmelerin ikinci bölümünün başlayacağı önümüzdeki hafta için 36 saatlik işbırakma önerisini getirdi. Çoğunluğun onay verdiği bu öneri sendika genel merkezlerinin tabanın baskısını ensesinde hissederek görüşme masasına oturmasını sağlıyor. Ulaşım sektöründe bir haftayı aşkın süredir devam eden grev, işbaşındaki sol etiketli hükümete destek veren ve sosyal barışı bozma yanlısı gözükmeyen uzlaşmacı sendika yönetimlerinin bütün engelleme ve kararsız tutumlarına rağmen süren bir grev olarak ikinci haftasına girdi.
ÖNCEKİ HABER

ABD saldırı için sosyal fonları kullanıyor

SONRAKİ HABER

Dış borçlar milli gelirin yarısını aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa