04 Mayıs 1999 21:00

Sanatçıların işçilere selamı

Karikatürcüler Derneği'in Yerebatan Sarnıcı çıkışındaki sanat galerisinde açılan 'Emek ve İşçiler'konulu sergisi devam ediyor.

Paylaş
Sanatçıların işçilere selamı
Serpil İlgün
Karikatürcüler Derneği, ilkini geçtiğimiz 1 Mayıs'ta düzenlediği 'Emek ve İşçiler'konulu karikatür sergisinin ikincisini, yine 1 Mayıs 1999 günü sergilemeye başladı. Sergidüzenleyicilerinden Sadık Albarak, sanatçıların işçilere selamı niteliğinde olan serginingelenekselleşmesini istediklerini ifade etti.
Sınıfı, sanatla buluşturmak
33 karikatüristin karikatürlerinin yer aldığı serginin 25 yıllık bir kesitte çizilmiş karikatürlerdenoluştuğuna vurgu yapan Albayrak, "Bu da işçi sınıfının savunusunu yapan karikatürün bugünlesınırlı olmadığını, belli bir tarihsel birikimle oluştuğunu gösteriyor" dedi. Geçtiğimiz yıl düzenlenenserginin "Emekleme" başlığını taşıdığını hatırlatan Albayrak, "Çocuğun yürümeye başlangıcınıdüşünürsek, ilk sergi bir emeklemeydi. Emekleme denirken, emek kavramı, emeği içeren, emeğisavunan karikatürler konusu anlatılmak isteniyordu. İkinci sergide çocuk yürümeye başlıyor.Bugün Türkiye'de ve Dünya'da ezilen, en az değer verilen sınıf, işçi sınıfı. Biliyoruz ki dünyadaherşeyi üreten ve yaratan da bu sınıf. Kullandığımız her araçta onun emeği var. Ancak dünyadakibütün değeleri üretenler, onları kullanımından ve denetiminden yoksun bırakılmış durumdalar"diyen Albayrak, sergide bu çelişkinin ipuçlarını içeren karikatürlerin yer aldığını ifade etti.
Sermaye sınıfının, kapitalist örgütlenme içinde, dünyanın her yerinde emek değerlerine veemekçiye düşman unsurları iktidara getirdiğine dikkat çeken Albayrak, bunun karikatür için degeçerli olduğunu belirterek, "Emekçinin sanatını yapan tiyatrocular, yazarlar, sinemacılar var. Hepbir araya gelerek daha güçlü bir biçimde bu sanatı sınıfla buluşturmalarını diliyoruz" dedi.
Sendikal hareketlerle bağlantılı
Dernek üyesi, karikatürist Kemal Urgenç de, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, Türkiye'deki sanatçıların da sınıfın sorunlarına yönelik kuşkucu yaklaşımlar taşıdıklarını ve bu türsorunları erteleyen yaklaşımlar sunduklarını belirterek, serginin bu anlamda da önemli olduğunusöyledi. "Bu konudaki ısrarlarımıza ve emeği savunanı öne çıkarmaya devam ediyoruz" diyenUrgenç, uluslararası yarışmalarda gelen karikatürlerde emek sorunlarına duyarlılıklarda azalmaolduğunu gözlediklerine vurgu yaparak, serginin dünya karikatürü için de önemli olduğunu ifadeetti. Bu tür çalışmaların 80-90 dönemlerinde gerilemesi ve '90'larda yeniden başlamasınınTürkiye'deki sendikal hareketlenmelerle bağlantılı olduğunu ifade eden Urgenç, Türkiye'de sondönemlerde bu alanda ortak çalışmalarda çıkışlar gözlediklerini söyledi.
Karikatürcüler Derneği'nin Yerebatan Sarnıcı çıkışındaki sanat galerisinde açılan sergi, 30Mayıs'a kadar gezilebilecek.
ÖNCEKİ HABER

Üniversite giriş sınavı kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Milliyet '98 ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...