04 Mayıs 1999 21:00

Endonezya ordusundan katliam: 23 ölü

Askerler tarafından açılan yaylım ateşi sırasında genç yaşlı ayrımı yapılmadan herkes hedef alındı.

Paylaş
Endonezya ordusundan katliam: 23 ölü
Endonezya'da Suharto iktidarı boyunca diktatörlük rejimine karşı en büyük direnişin gösterildiği ve birçok katliamın yaşandığı Aceh eyaletinde önceki gün 23 kişi askerlerce katledildi. İnsan hakları yetkilileri, eyaletin Krueng Geukueh kentinde ordu birliklerinin estirdiği terörü engellemek için toplanan kalabalığa askerler tarafından yaylım ateşi açıldığını ve en az 23 kişinin öldüğünü, 100 civarında kişinin de yaralandığını belirtti. Görgü tanıklarının anlattığına göre, Krueng Geukueh kentine kaçırılan iki askeri bulmak için geldiklerini iddia eden 4 araç dolusu askere halk tepki gösterdi ve bölgeyi terk etmelerini istedi. Bu talebi reddeden askerler, kent merkezinde toplanmaya başlayan halka öğle saatlerinde ateş açtılar. Katliamı görüntülemeyi başaran Umar isimli bir yerel tv muhabiri, yaylım ateş sırasında büyük bir karmaşa yaşandığını ve askerleri provoke etmek amacıyla herhangi bir müdahalede bulunmamış olan insanların çığlıklar atarak kaçmaya çalıştıklarını anlattı. Yaralanarak çeşitle hastanelere kaldırılanlardan 60 kadar insanın da durumunun kritik olduğu ve çoğunun başlarından ve gövdelerinden vurulduğu açıklandı. Askerlerin ateş açtığını doğrulayan Edy isimli bir albay ise ölü sayısının 18 olduğunu iddia etti. Aceh kentine geçtiğimiz cuma günü gelen bir grup asker, Özgür Aceh Hareketi'ni destekledikleri iddiasıyla 15 kişiyi döverek gözaltına almıştı.
20 yılık terör rejimi
Özgür Aceh Hareketi, 1980'li yıllardan bu yana dikta rejimine karşı mücadele veriyor. Oldukça zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olan Aceh'te halk, bu kaynakları kendileri işlemeyi ve değerlendirmeyi talep etmiş, Suharto diktatörlüğü bu talebi tanımamıştı. 1989 yılında bölgede olağanüstü hal ilan eden Suharto, bölgeye gönderdiği askerlere en küçük bir başkaldırı hareketini kanla bastırma yönünde emir verdi. Bu tarihten sonra Sumatra Adası'nda bulunan Aceh'in birçok kentinde katliamlar düzenlendi. Son yıllarda bölgenin birçok yerinde ortaya çıkarılan toplu mezarlar katliamları kanıtladı. Toplu mezarların ortaya çıkarılmasından sonra Aceh halkından 'özür dileyen' Endonezya ordusu ise bölgede estirdiği terörü devam ettirdi.
Timor'a 'özerklik' onaylandı
Devlet Başkanı Yusuf Habibi liderliğindeki Endonezya Bakanlar Kurulu, Doğu Timor'a özerklik veren ve ağustos ayında özerklik oylaması yapılmasını içeren paketi resmen onayladı. Doğu Timor halkının taleplerini karşılamaktan uzak kalacak olan 'özerklik paketi'nin en önemli maddesini bölgeye BM polis gücünün yerleştirilmesi oluşturuyor. Özerklik anlaşmasının Endonezya ve Portekiz dışişleri tarafından New York'ta imzalanacak ve 10 Mayıs tarihinden itibaren BM polis gücünün Timor'a yerleştirilmesine başlanacak.
ÖNCEKİ HABER

Sudan'da da 'hata' yapmışlar!

SONRAKİ HABER

Özel sektörde örgütlenmemizi yoğunlaştıracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...