03 Mayıs 1999 21:00

'Her dakikada bir iş kazası'

Meslek Hastalıkları İş Kazaları Araştırma ve Önleme Vafkı (MESKA) Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Tan dün İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Konferans Salonu'nda bir basın açıklaması yaparak vakfın çalışma yaşamı ve işçi sağlığıyla ilgili hedeflerini açıkladı.

Paylaş
'Her dakikada bir iş kazası'
Meslek Hastalıkları İş Kazaları Araştırma ve Önleme Vafkı (MESKA) Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Tan dün İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Konferans Salonu'nda bir basın açıklaması yaparak vakfın çalışma yaşamı ve işçi sağlığıyla ilgili hedeflerini açıkladı. 30 milyonu aşkın aktif nüfusun sadece yaklaşık 4 milyonunun SSK'ya kayıtlı işçi olduğuna dikkat çeken Tan, "Aktif nüfusumuzun yaklaşık üçte ikisinin ise hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığı gibi bunların geçirdikleri iş kazaları ile meslek hastalıklarına ilişkin istatistiki verileri de mevcut değildir.
Son 5 yılın ortalamalarına göre çalışma saatlerinin her dakikasına bir iş kazası isabet etmektedir. Bu kazalar sonucunda her gün 11 işçi sakat kalmakta, 6 işçimiz de ölmektedir. Ayrıca günde 4 işçi de meslek hastası olarak yaşamını sürdürmektedir" dedi.
MESKA'nın hedefleri
Oktay Tan MESKA'nın hedeflerini ise şöyle sıraladı: "Ülkemizde özel ve kamu kesimlerinde çalışanların bedensel ve ruhsal sağlığı ile ilgili tehlikelerden ve zararlardan korumaya yönelik ve teknolojide ileri ülkeler standartlarına uygun İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartılmasına yönelik kamuoyunu bilnçlendirme çalışmaları yapmak. Toplusözleşmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili alınması gerekli önlem ve kuralların yer alması konusunda işçi ve işveren sendikalarını bilinçlendirmek. Kurum ve kuruluşlarda işçi sağlığı ve güvenliği konusunda istek geldiğinde, danışmanlık hizmeti vermek. Kitap, broşür ve afişler basmak, dergiler, bültenler çıkarmak. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili fakülte ve yüksekokullarda, ana bilim dalı açılması için çalışmalar yapmak. Yurtiçinde üretilen, el veya iş makinelerinin makine koruyucları ile kişisel koruyucu malzemelerin TSE veya EN normlarına uygunluğunu tespit etmek için laboratuvarlara sahip enstitüler kurmak."
ÖNCEKİ HABER

'İş kazaları devlet politikası ile artıyor'

SONRAKİ HABER

İnteks işçilerinin eylemi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...