03 Mayıs 1999 21:00

FARC, hükümetle doğrudan görüşecek

FARC yönetimi ile Kolombiya hükümeti, perşembe günü doğrudan barış görüşmelerine başlıyor. FARC'ın, esir değişimi ve toplumsal reform taleplerini yeniden gündeme getirmesi beklenirken, ABD destekli Pastarana hükümeti ateşkes ve silah bırakma konuları üstünde duracak.

Paylaş
FARC, hükümetle doğrudan görüşecek
Kolombiya'daki ve dünyadaki en büyük gerilla örgütü olan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında yapılan hazırlık toplantıları, doğrudan görüşmelerin başlatılması kararıyla sonuçlandı. Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana ile FARC lideri Manuel Marulanda tarafından basına açıklanan ortak bildiride, ilk görüşmenin perşembe günü yapılacağı duyuruldu.
Dışişleri Bakanı Fernandez Guillermo da, başkent Bogota'da Devlet Başkanlığı Sarayı'nda yaptığı açıklamada, "Kolombiyalılar arasında uzlaşma sürecinde somut ilerlemeler sağladık, ortak gündem temelinde diyalog ve görüşme sürecinin 6 Mayıs'ta başlaması konusunda anlaşmaya vardık'' şeklinde konuştu. Guillermo, bu açıklamayı, Pastrana ve Kolombiya Marulanda'nın, ülkenin güneydoğusundaki bir gerilla kampında önceki gün gerçekleştirdikleri görüşmeden sonra yaptı.
Uluslararası komisyon
Taraflar yayınladıkları ortak bildiride, anlaşmaların yerine getirilip getirilmediğinin denetlenmesine yardımcı olmak için uluslararası bir komisyon oluşturulacağını belirterek, Kolombiya halkı ve uluslararası topluma, uzun sürmesi beklenen barış süreci döneminde sabırlı olmaları çağrısında bulundular. Hükümet ile FARC gerillaları arasında, ocak ayında başlayan görüşmeler, kontra katliamlarının artamasıyla kesilme noktasına gelmiş, ancak son haftalarda birçok toplantı gerçekleştirilmişti.
Doğrudan görüşmelerin başlamasıyla, hükümet tarafından FARC'a bırakılan 5 kasabada, gerilla kontrolünün devam etmesi bekleniyor. Doğrudan görüşmelerde ele alınacak konuların ayrıntıları açıklanmazken, FARC'ın öncelikli olarak esir değişimi talebi getirmesi ve sosyal ve tarımsal alanda daha önce ortaya koyduğu reform isteklerini yinelemesi bekleniyor.
ABD baskısı
Kolombiya topraklarının yarısını elinde bulunduran gerillalaların geriletilebilmesi için, Pastarana hükümetine askeri ve ekonomik alanda sınırsız krediler açan ve kontra üyelerini kendi askeri okullarında eğiten ABD yönetiminin ise, görüşmelerin başlamasıyla ateşkes ve gerillalara silah bıraktırılması konusunda Pastrana'ya daha çok baskı yapmaya başlayabileceği bildiriliyor.
ELN ve EPL mesafeli
FARC'ın içinde bulunduğu, Simon Bolivar Gerilla Kordinasyonu içindeki iki diğer ki örgüt ise devletle doğrudan bir görüşme sürecine girmeyi kabul etmiyorlar. Halk temsilcileri ve kitle örgütleriyle bir araya gelerek çeşitli toplantılar gerçekleştiren Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), bu toplantılardan belli kararlar çıkarmadan ve görüşmelerin güvenliği için belli bir bölgenin askerden arındırılması sağlanmadan, hükümet temsilcileriyle görüşmeyeceğini açıkladı. Kolombiya Komünist Partisi (ML) - Halk Kurtuluş Ordusu (PCC - EPL) ise barış girişimlerini saygıyla karşıladığını dile getirirken, yeni hükümetin eskilerini aratmayacak biçimde ABD emperyalizmiyle işbirliği yaptığını ve yoksul halkın geniş taleplerini karşılayacak somut adımlar atılmadan, kesinlikle bir görüşme sürecini desteklemeyeceğini vurguluyor.
ÖNCEKİ HABER

Yugoslavya karanlığa gömüldü

SONRAKİ HABER

Kontra okulu protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...