02 Mayıs 1999 21:00

1 Mayıs tüm yurtta coşkuyla...

1 Mayıs tüm baskı ve yasaklamalara, tüm salonlara hapsetme girişimlerine karşın tüm ülkede işçi ve emekçilerin katılımı ile alanlarda coşkuyla kutlandı.

Paylaş
1 Mayıs tüm yurtta coşkuyla...
1 Mayıs, önceki gün tüm ülkeye yayılan etkinliklerle kutlandı. Coşku içinde geçen 1 Mayıs kutlamalarını Türk İş'in salonlara hapsetme girişimlerine, uygulanan baskı ve yasaklamalara rağmen, binlerce işçi ve emekçi katıldı. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Tunceli'nin yanı sıra onlarca il ve ilçede sendikalar, kitle örgütleri ve emekten yana partilerin çabası ile kutlanan 1 Mayıs gösterileri aynı zamanda, işçi ve emekçilerin mücadele kararlılıklarını ortaya koydukları birer platforma dönüştü. Önceki gün Bursa'da, Urla'da, Antalya'da, Düzce'de ve Uşak'ta da 1 Mayıs, yapılan miting ve toplantılarla kutlandı.
Bursa'da 2000 emekçi
Bursa'da; TÜMTİS, DİSKTekstil, BMS, Emekli-Sen, Yol-İş, KESK'e bağlı sendikalar ile EMEP, HADEP, ÖDP, İP, CHP, TMMOB, Halkevleri, Hacı Bektaş, Atılım, Direniş, Özgür Gelecek dergileri ve Uludağ Üniversitesi öğrencileri, Acem Reis Cami önünde saat 14.00'de toplanarak, yürüyüş yaptılar. Fomara Meydanı'nda düzenlenen mitinge 2000'in üzerinde kişi katıldı. Mitingde, BMS Bursa Şube Başkanı Selçuk Göktaş, KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Saim Gültekin konuşma yaptılar.
Çanakkale'de bayram
Çanakkale'de 1 Mayıs kutlamaları coşkulu bir şekilde, bir bayram havasında yapıldı. Saat 14.00'de Salı Pazarı'nda başlayan yürüyüşte, "Yaşasın 1 Mayıs", "Özelleştirmeye hayır!", "Faşizme ölüm, Halka hürriyet", İşçiyiz, haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı. DİSK, KESK, Harb-İş, EMEP, ÖDP, İHD ve TÖDEF'in katıldığı yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda mitinge dönüştü. Yaklaşık 1200 kişinin katıldığı mitingde saygı duruşunun ardından, Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Rasim Öz, Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Rıdvan Yüce, Gelibolu Harb-İş Şube Başkanı Ergin Fidan birer konuşma yaptılar. Miting müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.
Toplantıdan mitinge
1 Mayıs, Urla'da Genel-İş'e ait sosyal etkinlikler salonunda yapılan bir toplantı ile kutlandı. Genel-İş üyesi 500 işçinin katılımı ile yapılan toplantıda, Genel-İş Urla Şube Başkanı Harun Bayrak bir konuşma yaptı. Bayrak'ın konuşmasının ardından işçiler, kortejler oluşturarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Burada, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan işçiler, Karşıyaka'da düzenlenen açık hava toplantısına katılmak üzere alandan ayrıldılar.
Antalya'da 3000 emekçi
İşçi ve emekçiler Antalya'da, 1 Mayıs'ı çoşku ile kutladılar. DİSK ve KESK bağlı sendikalar, Akdeniz Üniveresitesi'nden öğrenciler, EMEP, HADEP, ÖDP, SİP, İP, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği ve otel çalışanlarından 3000 kişinin katıldığı miting, Çallı Kavşağı'nda başladı. Buradan, Pazartesi Pazar'ına yürüyen emekçiler sık sık, "İşçi, memur elele genel greve", "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşaşın halkların kardeşliği", "İş, ekmek, özgürlük, kahrolsun faşist diktatörlük" sloganları attılar. Miting alanında, 1 Mayıs şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşundan sonra halaylar çeken emekçiler, daha sonra dağıldılar.
Düzce 'de basın açıklaması
Düzce Eğitim-Sen Temsilciliği'nde basın açıklaması yapan SES Bolu ve Düzce Temsilcilikleri ile Ağaç-İş Düzce Şubesi, EMEP, ÖDP, CHP ve ÇHD, emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ı kutladılar. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen yöneticisi Erdal Seycan, insanın insanı sömürmediği, insan haklarının ayaklar altına alınmadığı, silahların sustuğu, barışın egemen kılındığı, düşünce ve inancın özgür olduğu, demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla, yaşamın tüm alanlarında uygulandığı bir ülkede ve dünyada yaşamak istediklerini kaydetti.
Uşak'ta, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atarak bir araya gelen emekçiler, bayramlarını kutladılar. KESK ve Türk-İş'e bağlı sendikalar ile EMEP, ÖDP ve CHP'nin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları, İstasyon Alanı'nda yapıldı. Mitinge 800 emekçi katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Gökçek'in bürokratlarına görevi kötüye kullanma davası

SONRAKİ HABER

Malatya'da emekçiler alanlardaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa