02 Mayıs 1999 21:00

İş kazalarında her gün 4 kişi ölüyor

Türk-İş'in araştırmasına göre, 1965-1997 yılları arasında, meydana gelen 4 milyon 406 bin 941 iş kazası sonucu topnam 37 bin 617 kişi yaşamını yitirirken, 10 milyon 2 bin kişi ise sakatlandı. Araştırmada ayrıca özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının iş kazalarının arttırdığı vurgulandı.

Paylaş
İş kazalarında her gün 4 kişi ölüyor
Türkiye'de, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda her gün ortalama 4 kişi yaşamını yitirirken, 8 kişi ise sakat kalıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye, iş kazalarında Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor.
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) istatistiklerine göre, Türkiye'de her yıl iş kazalarında 1500 kişi yaşamını yitirirken, 3000'den fazla kişi ise sakat kalıyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde 80-90'u insani nedenlerden, yüzde 10-20'si çevre koşullarından kaynaklanırken, yüzde 2 oranındaki kazalar ise önlenmesi olanaksız nedenlerden meydana geliyor.
Türk-İş tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre de, 1965-1997 yılları arasında, meydana gelen 4 milyon 406 bin 941 iş kazası sonucu topnam 37 bin 617 kişi yaşamını yitirirken, 10 milyon 2 bin kişi ise sakatlandı. Yine aynı süre içinde meydana gelen iş kazaları sonunda toplam 78 milyon 266 bin 479 işgünü kaybedildi.
Araştırmaya göre, iş kazalarının yüzde 61'i 10 ile 20 işçi çalıştıran işyerlerinde meydana gelirken, iş kazalarına en çok, 1 ayla 1 yıl arasında çalışma deneyimi bulunan işçiler uğruyor. Özelleştirme, taşeronluğun ve kayıtdışı işçi çalıştırmanın yaygın olduğu bir ortamda, Türkiye'de meydana gelen iş kazalarının, resmi olarak açıklanan sayının iki katı olduğu vurgulanan Türk-İş araştırmasında, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.
İşçi sağlığı uzmanları, ülkede yoğun olan iş kazalarının önlenmesinin tek ve kesin çözümünün işçiye iş güvenliği eğitimi vermek olduğunu belirterek, ayrıca işyerinde güvenlik, mekanik ve fiziki şartları yerine getirmek gerektiğini kaydettiler.
Uzmanlar, iş kazalarının ve kaçak işçi istihdamının küçük işletmelerde daha yoğun görülmesinin, denetim ve eğitim hizmetlerinin küçük işletmelere kaydırılmasını zorunlu hale getirdiğini vurgulayarak, küçük işyerlerinde işyeri hekimi bulunmadığı, bu eksikliğin kesinlikle giderilmesi gerektiğini belirttiler.
İşçi sağlığı uzmanları, iş kazalarını önlemenin bir diğer yolunun ise işyerlerinin sürekli denetimi olduğunu da ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

POAŞ'ın pazar payı azaltıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye basın özgürlüğünden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...