01 Mayıs 1999 21:00

NATO Yugoslavya'nın teklifini reddetti

NATO, Yugoslavya'nın Kosova'ya konuşlandırılması planlanan barış gücünün silahsız olması yönündeki son teklifini reddetti.

Paylaş
NATO Yugoslavya'nın teklifini reddetti
NATO, Yugoslavya'nın Kosova'ya konuşlandırılması planlanan barış gücünün silahsız olması yönündeki son teklifini reddetti.
NATO Sözcüsü James Shea, Brüksel'deki NATO karargâhında basına verdiği brifingde, Yugoslavya yönetiminin Kosova konusundaki son önerisinin uluslararası toplumun beklentilerine cevap vermediğini söyleyerek, "Bunlar ciddiye alınacak teklifler değil" dedi.
Yugoslavya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nebojsa Vujoviç, Kosova'ya kabul edilecek herhangi bir gücün silahsız olması gerektiğini söylemişti. Vujoviç'in önerisi, ABD ve İngiltere tarafından da reddedilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da, Yugoslavya'dan, NATO harekâtının durdurulması için henüz 'ciddi bir öneri' almadıklarını söyledi.
Bu arada, James Shea tarafından 'Kosovalıların saygın temsilcileri' olarak tanıtılan Dr. Vjosa Dobruna, Gazeteci Blerim Shala ve Yazar Shkezen Maliki, "Kosova halkının NATO'ya güvendiğini ve tam destek verdiğıni" söyledi. Harekâttan önce taraflar asarında Paris'te gerçekleştirilen görüşmelere de katılan Slala, "Dünyanın en güçlü demokrasileri bizi koruyor" diye konuştu.
Öte yandan, Karadağ Özerk yönetimi, Yugoslavya'ya yönelik petrol ambargosunun kendi bölgelerine uygulanmamasını isteyerek, petrolün Yugoslav ordusuna verilip verilmediğini kontrol etmesi için uluslararası gözlemcileri ülkeye davet etti.
Rusya-Yugoslavya görüşmesinden sonuç çıkmadı
Rusya'nın Yugoslavya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ile görüştü. Görüşme sonunda somut bir karara varılamadığı kaydedildi. Yugoslavya resmi haber ajansı Tanjug, 6 saat süren görüşme sonunda, Çernomırdin'e yakın bir kaynağa dayanarak, sorunların siyasi görüşmeler temelinde çözülmesi ve Yugovlavya'da kabul edilebilir bir barış anlaşmasına varılması konusunda görüşmelerin devamı için mutabık kalındığını belirtti.
Tanjug, görüşmede genel konuların ele alındığını bildirirken, Kosova'ya barış gücü yerleştirilmesinin ele alınıp alınmadığı hakkında bilgi vermedi. Viktor Çernomırdin de görüşmede ilerleme sağlandığını söyledi. Itar-Tass haber ajansı, görüşme sonunda Çernomırdin'in, "Biz, Kosova krizinin barışçı çözümü yolunda bazı yaklaşımlar üzerinde çalıştık. Ortada somut bir ilerneme var'' dediğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da 1 Mayıs'ta hükümete öfke

SONRAKİ HABER

Irkçı saldırılar durmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa