30 Nisan 1999 21:00

'Alanlarda buluşalım'

EMEP, HADEP, Harb-İş Sendikası, TGS Ankara Şubesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, birlik, mücadele ve dayanışma için alanlarda buluşma çağrısı yaptılar.

Paylaş
'Alanlarda buluşalım'
EMEP, HADEP, Harb-İş Sendikası, TGS Ankara Şubesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, birlik, mücadele ve dayanışma için alanlarda buluşma çağrısı yaptılar. Açıklamalarda, bağımsız, demokratik ve halkların kardeşliğinin yaşandığı bir Türkiye için 1 Mayıs'ın önemine dikkat çekildi.
"İkinci bin yılın son 1 Mayıs'ında alanlarda birleşelim" çağrısında bulunan EMEP Genel Merkezi, yaptığı açıklamayla işçi sınıfının 1 Mayıs'ını kutladı. Bugün, işçi sınıfına ulusal ve uluslararası planda yürütülen saldırılar karşısında 1 Mayıs'ın temsil ettiği ideallerin, daha yüksek ve daha güçlü bir şekilde haykırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "1999 1 Mayıs'ında işçi haklarının tavizsiz savunulması, siyasal ve sendikal örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, bağımsız ve demokratik bir Türkiye için başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçileri alanlarda birleşmeye çağırıyoruz. İkinci bin yılın son 1 Mayıs'ını, halkları birbirine boğazlatan, ırkçılığı ve şovenizmi kışkırtan, işçileri ve emekçileri azgınca sömüren tekellerin dünyasına karşı, birlik ve dayanışma içinde meydanlarda kutlayalım. İş, ekmek ve özgürlük için haydi 1 Mayıs'a!"
Halkların kardeşliği için
HADEP Genel Merkezi'nce 1 Mayıs dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ın bugün, halkın alın terine el koyan, savaş sektöründen beslenen çetelere karşı tüm emekçilerin meydanları dolduracağı gün olacağı kaydedildi.
Emek, barış, özgürlük ve demokrasi güçlerinin aktif bir mücadeleye çağrıldığı açıklamada, "Aydınlık bir Türkiye için, genel affın çıkarılıp, idamın kaldırıldığı, düşünce özgürlüğünün sağlandığı ve demokrasiye işlerlik kazandırıldığı; herkesin iş-aş bulduğu, silahların susup Kürt sorununun adil, demokratik ve barışçıl çözümü ve halkların kardeşliğinin yaşandığı bir Türkiye özlemimizdir" denildi.
Türk Harb-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ta milyonlarca işçinin, hangi siyasal, ekonomik ve sosyal koşullar olursa olsun, ekmek, demokrasi ve barış için, yaşama koşullarını daha da iyileştirmek ve sömürüye son vermek için alanları doldurduğu belirtildi. "1 Mayıs, iş, ekmek ve hürriyet günlerine duyulan özlemin gücünü göstermesi gereken bir gün olmalıdır" denilen açıklamada, 1 Mayıs'ta insan haklarının çiğnenmediği, demokrasinin gerçekleştirildiği, yaşama ve çalışma koşullarının iyileştirildiği, örgütlenme hakkının yasaksız olduğu bir ülke isteminin dile getirileceği bildirildi.
Basın emekçilerine çağrı
TGS Ankara Şubesi de, "birlik, mücadele ve dayanışma" amacıyla 1 Mayıs'a katılacağını bildirerek, örgütlü örgütsüz emekten yana tüm basın çalışanlarını TGS Ankara Şubesi ve ÇGD pankartı altında toplanmaya çağırdı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSDAK) Genel Başkanı Necati Yılmaz da, işçi sınıfının uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ı kutladı.
Haydi emeğin bayramına
1 Mayıs Tertip Komitesi,, emekçileri ve emek dostlarını 1 Mayıs alanına çağırdı. Açıklamada; 1 Mayıs'ın, emekçilerin taleplerini ve özlemlerini dile getirdiği bir gün olduğu belirtilerek, "1 Mayıs bu yıl; dünya ölçeğinde küreselleşmenin emekçilerin kazanımlarına yönelik tehditlere karşı büyük bir mücadelenin ilk adımı olacak" denildi.
"Bin yılın son 1 Mayıs'ına türkülerimizle, bayraklarımızla bir düğüne gider gibi hazırlanıyoruz" cümleleriyle devam eden açıklama şu cümlelerle bitiyor; "Türkiye'yi emeğin bayramına, emekçilere omuz vermeye, barışa, kardeşliğe, özgürlüğe, demokrasiye ve hukuka olan özlemlerimizi birlikte dile getirmeye çağırıyoruz"
Kutlama programı
Öte yandan 1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili programı da açıkladı. İlk kutlamayı Taksim'de yapacak olan Tertip Komitesi, Kazancı Yokuşu ve Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak. Saat 10.00'da yapılacak olan ilk kutlamaya konfedarasyon başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin katılması bekleniyor. İkinci ve büyük kutlama ise Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacak. Kutlamaya katılmak için biri Şişli'den diğeri de Piyalepaşa (Perpa arkası)'dan olmak üzere iki yürüyüş kolunun olacağı belirtildiği açıklamada; kortejlerlerin saat 11.00'den itibaren alana yüreyeceği bildirildi. Açıklamaya göre; sırasıyla Türk-İş'e bağlı sendikalar, bağımsız sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri, CHP, DBP, HADEP, İP, DSİP, SİP ve dergilerin bir bölümü Şişli yönünden, KESK, DİSK , EMEP, ÖDP ve dergi çevreleri de Piyalepaşa yönünden 1 Mayıs alanına yürüyecekler.
Gözaltılar ve baskılar
1 Mayıs öncesinde terör estiren polis, önceki gece ve dün parti binalarını, kültür merkezlerini ve dergi bürolarını basarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. HADEP Maltepe ve Küçükçekmece ilçe örgütlerini basan polis, 15'i kadın, 5'i de erkek olmak üzere 20 kişiyi gözaltına aldı. Mezopotamya Kültür Merkezi'nin de basıldığı bildirildi. Bu arada Ümraniye, ve Pendik'te EMEP'in 1 Mayıs afişlerini asan 7 kişi gözaltına alındı. Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda yapılacak 1 Mayıs mitingi için, Tüm Maliye-Sen Ankara Şubesi'nin "çağrı" bildirisini dağıtan Döndü Taka gözaltına alındı. Dün öğlen saat 12.45'te Ankara Defterdarlığı Yemekhanesi önünde bildiri dağıtan Taka, "izinsiz bildiri dağıttığı" gerekçesiyle gözaltına alınarak, Anafartalar Polis Karakolu'na götürüldü. Polislerin, mitingin yasadışı olduğunu söylediklerini aktaran Taka, iki saat gözaltından sonra, tutanak tutularak serbest bırakıldığını söyledi.
Kürt illerinde 1 Mayıs'a izin yok
İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, başta Kürt illeri olmak üzere bazı illerde kutlanılmasına izin verilmedi. Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep gibi Kürt illerindeki 1 Mayıs başvuruları geri çevrilirken, Samsun, Çorum ve Lüleburgaz'daki kutlamalara izin verilmedi.
Diyarbakır Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs'ı kutlamak için başvuruda bulunan tertip komitesine gönderilen yazıda, 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanmasına Valilikçe izin verilmediği belirtildi.
Türk-İş Diyarbakır 7'nci Bölge Temsilcisi Ramazan Ulaş, yaptığı açıklamada, işçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs'ı meydanlarda Türk emekçi kesimiyle birlikte kutlamak istediklerini, bunun kendilerinin en doğal hakları olduğunu belirterek, "Bu bizim bayramımız. Kapalı alanlarda kutlamayı gönlümüz kabul etmiyor. Emniyet'çe yasaklandığı için bizler de işyerlerinde işçi arkadaşlarımızla bayramlaşmayı uygun gördük" dedi. Lüleburgaz 1 Mayıs Tertip Komitesi ve EMEP Çorum İl Örgütü birer açıklama yaparak yasaklama kararlarını protesto ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Fazilet'in orman yağması

SONRAKİ HABER

Öcalan davasında avukatlara saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...