30 Nisan 1999 21:00

Nükleer silahsızlanma tarih oldu

Rusya'nın NATO karşısında uygulayacağı yeni konseptin, 'ilk nükleer saldırıyı gerçekleştirme' üzerine kurulacağı belirtiliyor.

Paylaş
Nükleer silahsızlanma tarih oldu
Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, NATO'dan ülkesine yönelik muhtemel tehditlere karşı, yeni taktik nükleer füzeler geliştirilmesini emretti. Böylece, ABD ve Rusya arasında imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmaları da fiilen tarihe karışmış oldu. Yeltsin, önceki gün basına verdiği demeçte, "Nükleer güçlerimiz, ülkenin ulusal güvenliği ve askeri gücü için anahtar konumdadır" diye konuştu. Yeltsin, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile buluşmasında ise, ABD'nin "yasadışı ve sınırsız güç kullanımını" kınadı.
Yeni nükleer konsept
Güvenlik Konseyi Sekreteri Vladimir Putin, Devlet Başkanı'nın, bu görüşmenin ardından üç karara imza attığını bildirdi. Putin, bu kararların "bir nükleer silah kompleksinin inşası ve stratejik olmayan nükleer silahların geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin bir konsept" ile ilgili olduğunu kaydetti.
Vladimir Putin, geliştirilecek yeni silahların bilgisayar yoluyla test edileceğini ve böylece, ülkesinin nükleer deneme yapmama yönündeki sözünü tutacağını dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ise, bu "yeni nükleer konsept" ile ilgili gizlilik kurallarını hatırlattı. Yeltsin, "Eğer bir sızıntı olursa, ben de dahil herkesin kellesi tehlikeye girer" diye konuştu. Batı'nın ve özellikle ABD'nin desteğiyle iktidarda durabilen Yeltsin'in bu hamlesi, halkta ve muhalefette oluşan NATO karşıtı öfkeyi yatıştırmak için bir adım olarak değerlendiriliyor.
Öncelikli tehdit: Batı
Ancak Rusya savunma mekanizmasının, NATO'yu giderek daha büyüyen bir tehdit olarak gördüğü sır değil. Segodnya gazetesi savunma yazarı Pavel Felgenhauer, "Askeri ve siyasi elit, artık öncelikli tehdit olarak Batı'yı görüyor" yorumunu yapmakta. "NATO Rusya'nın geleceğine karar verdi" diyen yazar, bundan böyle yeni nesil nükleer silahlar geliştirme yönündeki çalışmaların yoğunlaşacağını ve mevcut stratejik füzelerin yok edilmesine son verileceğini vurguluyor. Felgenhauer, bu konuda "Start 2 anlaşması öldü" diye konuşuyor.
Tehlikeli oyun
Nitekim, Rusya Savunma Bakanlığı, Delta tipi bazı nükleer saldırı denizaltılarının kızağa çekilmesi sürecini durdurdu. Bakanlık, SS18 kıtalararası füzelerin imhasını da iptal etti.
The Guardian gazetesi, Rusya'nın "küçük taktik füzeler" geliştirme" konseptinin tehlikeli bir gelişme olduğunu vurguluyor. Gazetenin yorumuna göre, savunma stratejisindeki bu radikal değişim, "ilk nükleer saldırıyı gerçekleştirebilme"yi hedefliyor. Bilindiği gibi, NATO da benzer bir değişikliği gündemine almıştı. Bu konsept değişiklikleri, ABD ve SSCB'nin "Soğuk Savaş" döneminde dahi uygulamaktan kaçındığı tehlikeli politikanın ilk işaretleri olarak değerlendiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

'Taş üstünde taş kalmayacak'

SONRAKİ HABER

Fazilet'in orman yağması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...