29 Nisan 1999 21:00

Yeni sınav sistemi bilimsel değil

Yeni sistemle ilgili bütün tartışmalara ve öğrencilerin topladığı binlerce imzaya karşın pazar günü 1 milyon 477 bin 408 öğrenci üniversite engelini aşmaya çalışacak.

Paylaş
Yeni sınav sistemi bilimsel değil
Özlem Albayrak
Yeni getirilen sistemle ilgili bütün tartışmalara karşın 2 Mayıs'ta yaklaşık 1.5 milyon öğrenci tek sınav sistemi ile üniversiteye adım atmaya çalışacak. Yüksek Öğretim Kurulu'nun yaptığı sistem değişikliği ile tek sınava düşürülen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'nın içeriği bundan önceki yıllarda yapılmış olan Birinci Basamak Sınavı (ÖSS) ile aynı olacak. Bu yıl yapılacak ÖSS'de, gerek fen gerekse sosyal bilimlerde okuduğunu anlama ve akıl yürütme becerilerine önem verilecek.
Eşitsizlik derinleşiyor
Mevcut eğitim sisteminde hiçbir değişikliğe gitmeden hazırlanan ve üniversiteye girişte emekçi çocukları aleyhine eşitsizlikleri artıran tek sınav sistemine karşı öğrenciler, öğrenim döneminin başından itibaren imzalar topladılar, alanlara çıktılar. Topladıkları imzaları yetkililere vermek için yaptıkları eylemlerde dayak yediler, gözaltına alındılar. Öğrenciler, okulun başarı puanını esas alan ve ayrıcalıklı okulların (kolejler, anadolu liseleri gibi) öğrencilerini avantajlı hale getirip, emekçi çocuklarının gittiği düz liselerin ve taşra liselerinin öğrencilerini olumsuz etkileyen Ağırlıklı Ortaöğrenim Başarı Puanı (AOBP) uygulamasının sistemdeki eşitsizlikleri katmerlendireceğini vurguladılar.
'Öğrenciler hazır değil'
Sınavla ilgili düşüncelerini gazetemize açıklayan Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) Başkanı Enver Önder, yeni sınav sisteminin bilimsel temelleri olmadığını, günü kurtarmak için ortaya atıldığını söyledi. Sınavın tek aşamaya indirilmiş olmasını olumlu karşıladıklarını belirten Önder, öğrencilerin, birçok alanda olduğu gibi bilimsel araştırma yapılmadan emrivaki karşısında bırakıldıklarını vurguladı.
AOBP ile haksızlıkların artacağına vurgu yapan Önder, ortaöğretimi üniversiteye geçişi kolaylaştıracak şekilde yeniden yapılandırmak yerine günü kurtarıcı, sadece değişiklik yapmış olmak için getirilen bir sistemle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. ÖSS'nin, öğrencilerin öğrendiklerini başka alanlara kaydırma yeteneklerini ölçecek, olumlu yanı olan bir sınav olduğunu vurgulayan Önder, "Ancak öğrenciler bu tip bir sınava lise birinci sınıftan itibaren hazırlanmalıydı. Emrivaki karşısında bırakılmamalıydı" dedi.
Arıkan'dan nasihat
Özel Dershaneler Birliği (ÖZDE-BİR) Başkanı İbrahim Arıkan ise gazetemize yaptığı açıklamada, sınav sistemi hakkında konuşmak istemeyerek, sınav öncesi öğrencilerin yapmaları gerekenleri anlattı. Öğrencilerin kazanma kaygısı ile sınava girmemelerini isteyerek, her sorunun çok önemli olduğunu vurgulayan Arıkan, alanlardaki her sorunun aynı puanda olduğunu, öğrencilerin sorularda takılmayıp zamanı iyi kullanmaları gerektiğini söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Mart ayı da ihlallerle geçti
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, mart ayı içinde meydana gelen insan hakları ihlalleri bilançosunu açıkladı.
İHD'nin açıkladığı verilere göre, bir ay içinde sivillere yönelik olarak gündeme gelen ve 25 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırılarda 37 kişi yaşamını yitirdi. Mart ayı içerisinde 12 bin 492 kişi gözaltına alınırken, tutuklanan kişi sayısı ise 376 oldu.
1626 kişinin işten atıldığı mart ayı içinde ayrıca, 29 kitle örgütü, siyasi kuruluş veya yayın organı kapatıldı, 76'ı ise baskına uğradı. Aynı ay içinde toplatılan ve yasaklanan yayın organı sayısı ise 29 oldu. 146 "düşünce suçlusu"nun halen cezaevinde bulunduğu mart ayı içinde, "düşünce suçu"na ilişkin olarak 140 yıl 6 ay hapis cezası istendi; toplam 16 yıl 4 ay hapis ve 363 milyon TL para cezası verildi.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan davası bugün

SONRAKİ HABER

Şimdi sıra uzun metrajlı filmlerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa