27 Nisan 1999 21:00

Sanal ortamda büyük intikam: Çernobil

Teknolojinin insan yararına değil, kâr hırsı doğrultusunda kullanımına sanal ortamda verilen karşılık, dünyada milyonlarca bilgisayara ağır hasar verdi.

Paylaş
Sanal ortamda büyük intikam: Çernobil
Çernobil nükleer felaketinin 13. yıldönümü olan 26 Nisan'da, bu kez sanal alemde bir felaket yaşandı. Tüm dünyada etkisini gösteren "Çernobil", diğer adıyla "CIH" virüsü, Türkiye'yi de vurdu. Bilgisayar şirketlerine ulaşan bilgilere göre, Türkiye'nin birçok yerinde de binlerce bilgisayar virüsten etkilendi ve içindeki bilgiler kullanılamaz hale geldi.
Türkiye'deki bankalar son anda aldıkları önlemler sayesinde sistemlerini kurtarmayı başarırken, devlete ait bazı kurumlarda ve küçük işletmelerde büyük hasar yaşandı. Türkiye Kalkınma Bankası, Kara Harp Okulu, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve TRT virüsten etkilenirken, bazı emniyet müdürlüklerindeki Çernobil virüsü sayesinde arşivler de yok oldu. Özellikle Ege Bölgesi'nde adı açıklanmayan bir büyük ilde bilgisayar sisteminin büyük hasar gördüğü kaydedildi. Virüsten en büyük zararı ise kişisel bilgisayar kullanıcıları gördü.
İlk defa geçen yıl Haziran ayında Tayvan'da görülen Çernobil virüsü, Windows 95 ve Windows 98 işletim sistemi bulunan bilgisayarları etkiliyor. Harekete geçeceği güne kadar kuluçka dönemine giren virüs, hareket günü geldiğinde bilgisayardaki sabit sürücülerin bölüm bilgisini silerek, sabit sürücüdeki tüm bilgilerin kaybolmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor. Ayrıca, bilgisayarın donanım yapısı izin veriyorsa, ana kartın BIOS programını da silerek, bilgisayarın tamamen çalışamaz hale gelmesine neden oluyor. Bu özelliği ile "Çernobil", dünyanın donanıma zarar veren ilk virüsü olarak tarihe geçti.
Milyonlarca dolara mal oldu
Dünyanın donanıma zarar veren ilk virüsünden etkilenen bilgisayarların tekrar çalışır hale gelmesi için harcanacak işgücü kaybı milyonlarca dolara ulaşırken, kaybedilen bilgilerin değeri belirlenemiyor. Bimeos Bilgi İşlem AŞ'den yapılan açıklamaya göre, bilgisayarın açılamadığı mesajıyla karşılaşan kişiler için, bilindiği kadarıyla bu durumda bir çözüm yok. En önemli alanları silindiği için sabit sürücüyü kurtarmak mümkün değil. Ana kart zarara uğramışsa, zararın türüne göre BIOS'un değiştirilmesi ya da yeniden yazılması sorunu çözebilir.
Felaket devam edecek
Çernobil virüsünün 3 değişik varyantı bulunuyor. Bunlar arasındaki tek fark ise, harekete geçme zamanları. Birinci varyantı, her ayın 26'sında, ikinci varyantı 26 Nisan'da, son varyantı da 26 Haziran'da harekete geçiyor. Bugün harekete geçen ikinci varyantı olurken, 26 Haziran'da üçüncü varyantı ile karşılaşılacak.
ÖNCEKİ HABER

Şişe Cam'da grev kararı

SONRAKİ HABER

NATO yine hedef şaşırdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa