27 Nisan 1999 21:00

Sınav sektöründe trilyonlar dönüyor

Anadolu liseleri, fen liseleri ve üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler, yalnızca başvuru ve sınav ücreti olarak 15 trilyon liranın üzerinde harcama yaptı.

Paylaş
Sınav sektöründe trilyonlar dönüyor
Eğitim sisteminin sınavlara dayalı olması bir yandan eğitim-öğretimin kalitesini olumsuz etkilerken, bir yandan da her yıl velilerin cebinden trilyonlarca liranın çıkmasına yol açıyor. Bu yıl, fen liseleri ve anadolu unvanlı liseler ile üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler, yalnızca başvuru ve sınav ücreti olarak 15 trilyon liranın üzerinde harcama yaptı. Sınavlara hazırlık için 450 bine yakın öğrenci dershanelere devam ederken, öğrencilerin sınava hazırlık faturası da 200 trilyon liraya yaklaşıyor.
Yüzde 150 artış
Edinilen bilgiye göre, sınav harcamalarında geçen yıla göre yüzde 150'lik artış oldu. Bu yıl, anadolu unvanlı liseler ile fen liseleri için öğrenciler form ücreti ve sınav ücreti olarak 2 milyon 850 bin lira ödedi. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OÖSYS) için 316 bin 48 aday başvuru yaparken, öğrenciler yaklaşık 900 milyar harcadı. Üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler, kılavuz ve sınav ücreti olarak 7 milyon 250 bin lira harcarken, başvuru sayısı 1 milyon 477 bin 408 olarak gerçekleşti. Yabancı Dil Sınavı için de adaylar 10 milyon lira öderken, ÖSS ve YDS'nin başvuru ve sınav ücretlerinin toplamı da 12 trilyon liraya yaklaştı.
Kılavuz parası: 3 trilyon
ÖSS'den sonra öğrenciler bir harcama da yerleştirme için yapacak. Sınava girecek adaylardan 105 puanı aşanlar yerleştirme hakkı kazanırken, ÖSS'de 105 barajını aşacak aday sayısının 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Adaylar, yerleştirme kılavuzu için de 3 milyon lira ödeyecek ve yerleştirme işlemlerinin faturası da 3 trilyon lirayı aşacak. Öğrencilerin, OÖSYS ve ÖSS'ye girebilmek için yaptıkları harcamaların toplamı ise 16 trilyon liranın üzerine çıkacak.
Aslan payı dershanelerin
Sınav sektöründeki en büyük payı ise eğitim sistemi içindeki yerleri sınavlara bağlı olan dershaneler ile özel kurslar alacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1998-99 öğretim yılı istatistiklarına göre OÖSYS ve ÖSS'ye hazırlık amacıyla 441 bin 348 öğrenci özel dersanelere gidiyor. Özel dershanelerin ücretleri, sınıf mevcutları ve kurs saatine göre 300 ile 700 milyon lira arasında değişiyor. Ortalama ücret 400 milyon lira olarak dikkate alındığında, sınavlara hazırlık amacıyla dershanelere yapılan harcama toplamı da 175 trilyon lirayı aşıyor. Bu arada ÖZDEBİR'in yaptığı bir araştırmaya göre de kaçak kurslar ile özel derslere yapılan harcama da 30 trilyon liraya yaklaşıyor.
Eğitim bütçesi
Öğrencilerin OÖSYS ve ÖSS'ye hazırlık ile sınava giriş harcamalarının toplamı 220 trilyon lirayı aşarken, bu miktar 53 devlet üniversitesinin 1999 yılı toplam bütçesinin üçte birine karşılık geliyor, yatırım ödeneklerinin ise üzerine çıkıyor. Devlet yaklaşık 16 milyon öğrenci için Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'e 1999 yılında 2 katrilyon 800 trilyon lira öngörürken, öğrenci başına ödenek miktarı ise 175 milyon lira olarak belirlendi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öcalan'ın avukatlarından suç duyurusu
PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın avukatları, Öcalanın Türkiye'ye getirildiği 16 Şubat 1999 tarihinden itibaren kendileri ve müvekkilleri hakkında hak ihlallerinde bulunduklarını belirttikleri gazeteler hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundular.
Avukatlar, gazeteler hakkında hazırladıkları 70 adet şikâyet dilekçesini dün, İstanbul'daki Bağcılar, Zeytinburnu ve Küçükçekmece adliyelerine sundular. Öcalan'ın avukatları Fatma Karakaş ve Derya Bayır tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa ve yasalarla korunan kişilik haklarını ihlal eden, basın meslek ilkeleri ile bağdaşmayan ve uluslararası sözleşmelere aykırı yayın yapan televizyon, radyo, günlük ve haftalık yayınlar hakkında bundan sonraki süreçte de suç duyurusunda bulunarak, konuyu ulusalararası basın meslek kuruluşları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar takip edeceğiz" denildi. Avukatlar, medyayı bugüne kadarki tavrından ve gerçeğe aykırı yayınlar yapmaktan vazgeçmeye çağırdılar.
Avukatların suç duyurusunda bulundukları gazeteler ve haklarında verdikleri şikâyet dilekçelerinin sayısı şöyle:
"Hürrriyet: 13; Radikal: 1; Akit: 1, Sağduyu: 1; Önce: 6; Sabah: 9; Takvim: 3; Ortadoğu: 6; Türkiye: 4; Cumhuriyet: 1; Güneş: 5; Yeni Şafak: 1; Star: 1; Milliyet: 2; Gözcü: 4; Akşam: 6; Posta:4; Asabi:1"
İngiltere'de toplantı
Bu arada, İngiltere'de düzenlenen bir toplantıya katılan Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Mehmet Selim Okçuoğlu, tüm baskılara karşın müvekkillerini savunacaklarını belirterek, bu yolda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. İşçi Partisi'nin sol kanadına mensup Jeremy Corby'in çağrısı ile düzenlenen toplantıya çok sayıda gazeteci, avukat ve kitle örgütü yöneticisi katılırken, toplantıda Abdullah Öcalan'ın şahsında Kürtlerin yargılandığı söylendi. Toplantıya katılan Okçuoğlu da, ortada adil yargılanmanın söz konusu olmadığını belirterek, kendilerine yönelik çeşitli engellemelerin yanında ölümle tehditleri aldıklarını söyledi. Toplantı sırasında yapılan konuşmalarda ayrıca Kürt sorununun çözümünde diyalog yollarının zorlanması gerektiği kaydedildi.
Toplantı sonunda gazetemize açıklama yapan Okçuoğlu "Barolar, uluslararası avukat ve yetkililer, elinden geleni yapmalı. Onlardan isteğimiz 'Bize acımayın size düşen ne ise onu yapın'dır. Kürtlerin yok edilmek istenmesine sesiz kalmayın, adil yargılanma için elinizden geleni yapın" dedi.
ÖNCEKİ HABER

TGC, İHD, AP ve FP'den Sezer'e destek

SONRAKİ HABER

'Gölge etmesinler başka ihsan istemez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...