27 Nisan 1999 21:00

1 Mayıs her yerde alanlarda

Eskişehir, Mersin, Antalya, Malatya, Adıyaman ve Trakya'da da emekçiler, 1 Mayıs'ı alanlarda kutlayacaklar. Çorum'da ise 1 Mayıs mitingine valilik tarafından engel çıkarıldı.

Paylaş
1 Mayıs her yerde alanlarda
'99 1 Mayıs'ını kutlamak üzere birçok ilde çalışmalar hızlandı. Eskişehir, Mersin, Antalya ve Trakya'da emekçiler alanlara çıkmaya hazırlanırken, Çorum'daki 1 Mayıs mitingi valiliğin kararıyla ertelendi.
Eskişehir
Eskişehir'de KESK Şubeler Platformu, 1 Mayıs mitingi için başvuruda bulundu. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın da destek vereceği miting, Odunpazarı Meydanı'nda saat 14.00'te başlayacak. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Akyürek, herkese 1 Mayıs'ta alanlarda olma çağrısında bulundu.
Mersin/Antalya/Lüleburgaz
Mersin'de 1 Mayıs mitingi için yasal izin alındı. Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların katılımıyla önceki gün düzenlenen toplantıda, Petrol-İş, Yol-İş, Liman-İş, TÜMTİS, Genel-İş, Tüm Bel-Sen, SES ve Eğitim-Sen'den oluşan Tertip Komitesi tarafından bugün bir basın açıklaması yapılarak, tüm emekçilerin 1 Mayıs'a çağrılması kararlaştırıldı. Mersin'de 1 Mayıs mitingi için İstasyon Alanı'nda toplanılarak, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş yapılacak.
Antalya'da bir araya gelen Eğitim-Sen, Haber-Sen, Tüm Banka-Sen, SES, Enerji Yapı Yol-Sen, EMEP, HADEP, CHP, Mali Müşavirler Odası, Pir Sultan Abdal Derneği, 1 Mayıs'a yönelik hazırlıkları tartıştı. Antalya Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kadir Zeybek, yaptığı basın açıklamasında da, 1 Mayıs mitingi için yapılan başvurunun kabul edildiğini bildirdi. Antalya'da 1 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00'te Çallı Kavşağı'ndan başlayacak olan yürüyüş, SSK Kavşağı Pazartesi Pazarı miting alanında son bulacak.
Trakya'da bulunan işçi sendikaları ve KESK'e bağlı sendikalar 1 Mayıs'ı Lüleburgaz'da kutlama kararı aldılar. Edirne, Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'dan sendikacıların katıldığı toplantıda, sendika temsilcileri ve yöneticileri, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmaya karşı en iyi yanıtı verebilmek için 1 Mayıs'ta tüm emekçilerin alanlarda olmaları gerektiğini belirttiler. Toplantıdan sonra kaymakamlığa yapılan başvuruyla, miting alanı olarak Belediye Meydanı istendi.
Adıyaman
Adıyaman Demokrasi Platformu'nda yer alan HADEP, EMEP, İHD, Eğitim-Sen, SES, Tüm Maliye-Sen, Tüm Bel-Sen'in katılımıyla oluşturulan Tertip Komitesi, önceki gün valiliğe miting başvurusunda bulundu.
Çorum'da 1 Mayıs'a engel
Çorum Valiliği, ÖSS sınavı, Çorumspor-Tokatspor maçı ve Abdullah Öcalan'ın duruşmasının başlamasını bahane ederek 1 Mayıs kutlamalarını erteledi. Eğitim-Sen, Genel-İş, YİTED, İHD, EMEP ve ÖDP'nin oluşturduğu tertip komitesi, valiliğin erteleme kararını geri aldırmak için tekrar görüşecek.
İstanbul'da Abide-i Hürriyet'te
İstanbul'da KESK ve DİSK tarafından oluşturulan '1 Mayıs '99 Düzenleme Kurulu'nun mitinge yönelik hazırlıkları hızlandı. 1 Mayıs'ın yasaklanmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, İstanbul'da Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı için yapılan başvuruya Valilik tarafından izin verildiği bildirildi.
1 Mayıs Düzenleme Komitesi, 1 Mayıs'la ilgili etkinliklerine bugün başlıyor. Geçmiş 1 Mayıslarda yaşamlarını yitirenler için iki ayrı anma gerçekleştirecek olan Düzenleme Komitesi, ilkini bugün saat 12.00'da Taksim Kazancı Yokuşu başında yapacak. İkincisi ise yarın saat 12.00'da Kadıköy Söğütlüçeşme'de gerçekleştirilecek olan anma etkinliklerinde DİSK Genel Sekreteri ve Düzenleme Kurulu Başkanı Murat Tokmak'ın basın açıklamasının ardından, DİSK ve KESK'in ortak hazırladığı 1 Mayıs bildirisi dağıtılacak.
TÜMTİS'ten çağrı
1 Mayıs'ın alanlarda kutlanamayacağı şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve bu tür haberlerin mitinge katılımı azaltma çabası olduğuna dikkat çeken TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu da, yaptığı açıklamada, TÜMTİS olarak bugüne kadar 1 Mayıs'a hep sahip çıktıklarını ve bütün bölgelerde üyeleriyle birikte kitlesel bir biçimde 1 Mayıs'ı kutladıklarını belirtti.
'99 1 Mayıs'ında da İzmir, Ankara, Adana ve Bursa şubelerinin, 1 Mayıs tertip komitelerinde yer aldıklarını, İstanbul'da da DİSK ve KESK, Türk-İş'e bağlı bazı sendikalar ve İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ile birlikte alanlarda kutlama hazırlığı içinde bulunduklarını bildirdi. Topçu "Konfederasyon ayrımı yapmadan tüm sendikalara, işçi sınıfı ve mekçiler üzerinde baskıların yoğunlaştığı va hak gasplarının arttığı bu koşullarda 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel katılımda bulunmaları için çağrıda bulunuyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet IMF'ye garanti verdi

SONRAKİ HABER

TGC, İHD, AP ve FP'den Sezer'e destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...