26 Nisan 1999 21:00

Zonguldak Valiliği yeni uyandı

Kaçak kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında iki kişinin ölmesinin ardından valilik önlem almayı akıl etti.

Paylaş
Zonguldak Valiliği yeni uyandı
Deniz Doğan
Kaçak kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında, 2 kişinin ölmesinin ardından Zonguldak Valisi İsmet Metin, bölgedeki kömür ocaklarını harita üzerinde tespit ederek gözlem altında tutacaklarını bildirdi.
Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelik beldesinde iki gün önce, kaçak kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 2 kişinin ölmesi ve 2 kişinin de yaralanmasından dolayı üzüntülü olduğunu söyledi.
Kaza'dan sonra önlem
Kömür ocaklarındaki kazaların önlenmesi için bir dizi önlem almaya karar verdiklerini kaydeden Metin, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) başta olmak üzere, özel kömür işletmeciliği yapan kişilerle önümüzdeki günlerde toplantı yapacaklarını belirtti.
Denetim yeni aklına geldi
Vali Metin, şöyle devam etti: "Toplantılarımız periyodik olarak devam ettirilecek. Sistemi irdeleyen toplantılar gerçekleştireceğiz. Çok yönlü durum tespitlerini ele alacağız. Özellikle, kaçak kömür ocağı işletmeciliğinin önüne geçmeyi planlıyorum. Kömür ocağı işletilen bölgeleri, harita üzerinde tespit ederek koordinatlarıyla sabitleştireceğiz. Ocakların kime ait olduklarını belirleyeceğiz. Ruhsatlı ve ruhsatsız olanları, vergisini vermeyenleri ve çalışan işçilerin SSK primlerinin ödenmesini takip edeceğiz. Alınması gereken önlemler üzerinde duracağız."
Özel kömür ocaklarında çalışan işçilerin, sağlıklı koşullarda üretim yapıp yapmadıklarının denetime tabi tutulacağını iddia eden Metin, ayrıca üretilen kömürün pazarlandığı yerlerin de tespit edileceğini bildirdi.
Başlatacakları uygulamayı şekillendirip daha sonra kamuoyuna açıklamalarda bulunacaklarını belirten Zonguldak Valisi İsmet Metin, "Sağlıksız olarak çalıştırılan ocakların üretim yapmalarına kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. TTK'nın kömür üretimi için özel sektöre devrettiği sahaların hudutları çizilecek. Çünkü, bu konuda bugüne kadar hiç çalışma yapılmamış. Hudutlar dışındaki ocaklar bertaraf edilecek. Fakat, burada çalışanların ekonomik ve sosyal boyutunu dikkate alacağız. Mağdur edilmemelerine çalışacağız. İnsan sağlığı o kadar ucuz değil" dedi.
Ocağın sahibi tutuklandı
Zonguldak'ın Gelik beldesindeki kaçak kömür ocağında meydana gelen grizu faciasında, mahsur kalan 1 kişinin cesedi daha çıkartıldı ve ölü sayısı 2'ye yükseldi. Kaçak kömür ocağı işleten ve grizu patlamasında ocakta mahsur kalan Selahattin Çubukcu'nun (49) cesedi, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) kurtarma ekiplerince faciadan 20 saat sonra çıkarıldı. 2 kişinin öldüğü ve 2 kişinin yaralandığı grizu patlamasının meydana geldiği ocak sahasının sahibi Mustafa Boz, dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek suçundan çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Beycuma Özel Tip Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne gönderilen Boz hakkında, 4 ile 10 yıl arasında değişen ağır hapis cezası istemiyle dava açılacağı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Genel-İş'in çalışmaları yoğunlaştı

SONRAKİ HABER

Danimarka'nın şikâyetinde karar günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...