25 Nisan 1999 21:00

MHP'nin özelleştirme politikası

Seçimler öncesi halkçı bir söylemle özelleştirmeye ve talana karşı olduğunu söyleyen MHP, seçim sonrası tüm söylediklerinden çark etti.

Paylaş
MHP'nin özelleştirme politikası
Seçimler öncesi halkçı bir söylemle özelleştirmeye ve talana karşı olduğunu söyleyen MHP, seçim sonrası tüm söylediklerinden çark etti. Özelleştirme konusundaki görüşlerini internette de yayınlayan MHP, burada MYK üyesi ve iktisadi araştırmalar gurubu başkanı Emin Çarıkçı'nın yazısını girdi. Bu yazıda MHP'nin özelleştirmeden sadece KİT'lerin özelliştirilmesini anlamadığı belirtildi.
Devletin bütün ekonomik faaliyet ve birimlerinin özelleştirme uygulamaları ile yeniden konumlanması gerektiği kaydedilen yazıda, yeniden yapılandırılmanın amaçlandığı vurgulandı. Yazıda ayrıca bu konudaki çalışmaların devam ettiği açıklandı.
"Prof. Dr. Emin Çarıkçı MHP MYK Üyesi İktisadi Araştırmalar Grubu Başkanı" imzasıyla yayınlanan internetteki önsözün bir bölümü şöyle: "...Özelleştirme konusu sadece KİT'lerin özelleştirilmesini kapsamamaktadır. Devletin bütün ekonomik faaliyet ve birimlerinin özelleştirme uygulamaları ile yeniden konumlanması, yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır. MHP'nin genel olarak özelleştirmeye ve KİT'lere yaklaşımını belirlemek ve konulara ilişkin daha ayrıntılı proje çalışmaları ve somut düzenlemeler ayrıca yürütülmektedir." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hukuk eğitimi değiştiriliyor
Hukuk fakülteleri, eğitim süresi ve öğretim programı ile "sil baştan" yenileniyor. Hukuk fakültesi dekanlarının görüşleri ile hazırlanan, "Hukuk Fakültelerinde Reform Paketi" YÖK'e gönderilirken, hukuk fakülteleri hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıla çıkacak ve hazırlık sınıfını iki yılda başaramayan öğrencilerin ilişiği kesilecek. Dersler yıllık olarak düzenlenecek, haftalık ders yükü 16-22 saat olacak ve ders geçme barajı 60'a yükselecek.
Rapor YÖK'e gönderildi
Hukuk Fakülteleri Yeniden Yapılanma Komisyonu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aysel Çelikel, ANKA'ya yaptığı açıklamada 16 hukuk fakültesi dekanı ile yapılan toplantılardan çıkan görüşler doğrultusunda hazırlanan 9 sayfalık raporu, YÖK'e gönderdiklerini bildirdi.
'Araştırma ve pratik eğitim'
Yeni düzenlemelerin temel amacının, hukuk eğitiminde kalitenin artırılması olduğunu savunan Çelikel, bu doğrultuda öğrencilerin ders yükünün azaltılarak, araştırma ve pratik çalışmalara zaman yaratılacağını, "aktif eğitime" geçileceğini belirtti.
Halen hukuk fakültelerinde haftalık ders yükünün 26-30 saat düzeyinde olduğunu ve öğrencilerin dersten çıkıp, derse girdiğini kaydeden Çelikel, bunun öğrencileri ve öğretim üyelerini zorladığını söyledi.
Hazırlık sınıfı getiriliyor
Haftalık ders yükünün azaltılabilmesi ve öğrencilerin hukuk eğitimine hazırlanmasına yönelik olarak, hukuk fakültelerinde eğitim süresinin hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıla çıkarılmasını önerdiklerini bildiren Çelikel, şu bilgileri verdi: "Ortaöğretimden, hukuk eğitimine uyum sağlayacak düzeyde öğrenci gelmiyor. Kaliteli öğrenci oranı yüzde 5-10 düzeyinde. Bunun için 'Hukuk Eğitimine Hazırlık Sınıfı' konulmasını öneriyoruz. Bu sınıfta bazı meslek dersleri ile sosyoloji, mantık, felsefe, siyasi tarih, uygarlık tarihi gibi dersler okutulacak. Hazırlık sınıfının üzerine öğrenciler 4 yıl daha eğitim alacak.
Ders yükü: 16-22 saat
Hazırlık sınıfını 2 yılda başaramayanların ilişiği kesilecek. Hazırlık sınıfı, haftalık ders yükünün azaltılmasına da yardımcı olacak. 26-30 saatlik ders yükü, 16-22 şeklinde düzenlenecek ve öğrencilere boş zaman yaratılacak. Bu sürelerde araştırma ve uygulama çalışmalarına ağırlık verilecek. Öğrenciyi pasifize eden klasik eğitim yerine, aktif eğitime geçilecek ve öğrencilerin ders katılımı sağlanacak.
Her şey derslerde anlatılmayacak. Derslerde temel kurallar ve hukukun mantığı verilecek, öğrenciler araştırarak, kitaplarda ayrıntılara inebilecek. Öğretim üyelerinin ders yükü azalacak, ancak öğrencilerle birlikte araştırma ve daha çok pratik çalışmalar yapacakları için daha çok çalışacaklar. Ayrıca, dersler yıllık olarak düzenlenecek. Öğretim üyesi ve derslik sayısının artması durumunda, dönem düzenlemesine geçilebilecek."
Merkezi sınav olmaz
YÖK'ün, tıp ve hukuk fakültelerinde eğitim döneminin sonlarına doğru bir merkezi sınav konulmasını istediğini hatırlatan Çelikel, ancak dekanların oy birliğiyle diplomaya yönelik merkezi sınava karşı çıktığını söyledi.
Mesleğin icrası
Aysel Çelikel, "Eğer sınav mutlaka konulmak isteniyorsa, bu diplomaya yönelik değil, mesleğin icrasına yönelik olmalıdır. Öğrenciler mezun olur, diplomasını alır, ondan sonra meslek dallarına ilişkin, avukatlık mı, hakimlik mi, noterlik mi hangisini yapacaksa ona dönük sınava alınabilir. Diplomaya yönelik sınav olursa, öğrenciler sınav sorularının ağırlıklı olacağı 5-6 ana bilim dalına ağırlık verecek, diğer konuları ise dikkate almayacaktır. Bu da yanlıştır. Ayrıca sınav, öğrencileri sınava hazırlanmaya itecek ve öğrenciler sınava endekslenecektir. Bu arada böyle bir sınavın test dışında bir yöntemle yapılması mümkün değildir. Test yöntemi ile de hukuk düşüncesini ve yorum gücünü ölçmede yeterli olamaz" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, yeniden yapılanmaya ilişkin önerilerin, YÖK bünyesi içinde de görüşüleceğini ve kesin kararın yine YÖK tarafından verileceğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

'Sinop Çernobil olmayacak'

SONRAKİ HABER

Ankara Film Festivali ilklerle başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa