24 Nisan 1999 21:00

Le Monde seçim sonuçlarını yorumladı

Le Monde gazetesinde yayınlanan başmakalede, Türkiye'deki seçim sonuçlarının siyasi açıdan önemi ve endişe verici olduğu yorumu yapıldı.

Paylaş
Le Monde seçim sonuçlarını yorumladı
Le Monde gazetesinde yayınlanan başmakalede, Türkiye'deki seçim sonuçlarının siyasi açıdan önemi ve endişe verici olduğu yorumu yapıldı. Kosava'da yaşanan gelişmeler yüzünden, Türkiye'deki seçim sonuçlarının Avrupa'da geri plana düştüğü kaydedilen başmakalede, Öcalan'ın yakalanması ile birlikte DSP lideri Bülent Ecevit'in oylarını artırdığı, ancak seçimin en önemli galibinin MHP olduğu hatırlatıldı.
MHP'nin geçmişi ve ideolojisi hakkında ayrıntılı bilgi verilen başmakalede, seçmenlerin, siyasilerin verdiği sözleri yerine getirmemesinden dolayı hayalkırıklığı içinde oldukları hatırlatıldı ve merkez sağ partilerin önemli ölçüde oy kaybettiklari bildirildi. Başmakalede, merkez sağdaki iki partinin, liderlerinin siyasi ve ahlaki hataları sonucu ağır bir bedel ödedikleri ifade edildi. Türkiye'de insanların, Öcalan'ın yargılanması sürecinin Kürt sorununun çözümünü uzattığını düşündüğü kaydedilen başmakalede, Avrupa'ya olan güvensizliğin de seçim sonuçlarına yansıdığı belirtildi. Seçimi kazanan iki partinin de, Avrupa'ya karşı şüpheci bir tutum izlediği ve bu tutumun Türkiye'de yaşayanların önemli bir kısmı tarafından da paylaşıldığı kaydedilen başmakalede, AB'nin Türkiye'yi tam üyelikten dışlamasının Türkleri hayalkırıklığına uğrattığı bildirildi ve Türkiye'nin artık Avrupa'ya oranla ABD'yi tercih ettikleri yorumu yapıldı.
Yorum yazısının sonuç bölümünde ise hayalkırıklığı içindeki Türkiye'nin kendisini tecrit etmesi halinde Avrupa'nın da bundan zararlı çıkacağı ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Basın Konseyi'nden Öncü'ye kınama

SONRAKİ HABER

CHP'de depremden çıkma arayışları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...