24 Nisan 1999 21:00

1 Mayıs alanlarda kutlanacak

Birçok ilde 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanması için çalışmalar devam ederken, İstanbul'da 1 Mayıs'a izin verilmeyeceği yönündeki haberlere tepki de sürüyor.

Paylaş
1 Mayıs alanlarda kutlanacak
İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanması için hazırlıklar sürüyor. İstanbul Valiliği'nin mitinge izin vermeyeceği yönünde gazetelerde çıkan haberlere tepki gösteren KESK, açıklama yaparak 1 Mayıs'ın Şişli Abide-i Hürriyet Alanı'nda kutlanacağını bildirdi.
"1 Mayıs'ın yaklaştığı son günlerde kimi basın organlarında çıkan bazı haberler kamuoyunda spekülasyonlara neden olabilecek niteliktedir. İstanbul Valiliği'nin konuya ilişkin 1 Mayıs Tertip Komitesi'ne ve dolayısıyla DİSK ve KESK'e olumlu ya da olumsuz bir bildirimi söz konusu değildir" denilen açıklamada, böyle bir bildirim ortada yokken 1 Mayıs'ın İstanbul'da yasaklanabileceği gibi bir izlenim verilmesinin doğru olmadığı kaydedildi.
DİSK ve KESK'in her koşulda 1 Mayıs'ı alanlarda kutlama kararlılığı içinde olduğu belirtilen açıklamada, "99 1 Mayısı'nda bayramımızı kutlama hakkını, emek ve demokrasi güçlerinin en geniş katılımıyla alanlarda hayata geçireceğiz. Bu amaçla hazırlık çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürdüğümüzü kamuoyuna bildiririz" denildi.
Öte yandan, seçimlerin ardından bazı sendikalar 1 Mayıs'ı alanlarda kutlama hazırlığı yaparken, birçok sendikanın gerekli duyarlılığı göstermemesi dikkat çekiyor. 1 Mayıs'a işyerlerinde toplantılar yaparak ve işçilerin kitlesel katılımı için çeşitli etkinlikler düzenleyerek hazırlanan sendikalarda bu yıl bir durgunluk gözüküyor. 1 Mayıs hazırlıkları yürüten sendikalar, önümüzdeki kısa süre içerisinde, işçi bayramının adına layık bir şekilde kutlanması için bütün sendikaların üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini vurguluyor.
Bu arada Adana'nın Ceyhan ilçesinde EMEP ilçe örgütü 1 Mayıs'ı alanda kutlamak için çalışma yürütüyor. EMEP tarafından oluşturulan 7 kişilik tertip komitesi dün miting için müracatta bulundu.
EMEP'e 1 Mayıs gözaltıları sürüyor
EMEP Ankara İl Örgütü'nün 1 Mayıs çalışmaları, polisin keyfi gözaltılarıyla engellenmeye çalışılıyor. Seçimlerden sonra 1 Mayıs çalışmalarını başlatan EMEP'lilere yönelik süren gözaltılar dün Altındağ ilçesinde de yaşandı. "Birlik, mücadele ve dayanışma için 1 Mayıs'a" afişlerini asan Emre Doğan, Devrim Kabasakal, Ömer Özcanlı, Meral Ökçün ve Murat Arman gözaltına alınarak, Seymenler Polis Karakolu'na götürüldü.
İHD'den 1 Mayıs'a çağrı
İHD Ankara Şubesi'nin "Ülkeyi çetelerden, muhalifleri cezaevlerinden kurtaralım" şiarıyla başlattığı oturma eyleminin 75'incisi dün Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapıldı. Yaklaşık 150 kişinin katılımıyla yapılan eylemde konuşan İHD Ankara Şube Başkanı Lütfü Demirkapı, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta Tandoğan'da yapılacak eyleme çağırdı.
Seçimlerden hemen sonra 1 Mayıs afişlerinden dolayı üç günde 41 EMEP'linin gözaltına alındığına dikkat çeken Demirkapı, "Bu afişler İçişleri Bakanlığı'ndan izinlidir.
Gözaltına alınmamak için illa ki mahalle karakollarından izin almak mı gerekiyor? Bugün karakollar İçişleri'ni de, Siyasi Partiler Yasası'nı da dinlemiyor" dedi. Demirkapı, "Biz seçimleri cezaevlerinin boşaltıldığı, insanların hür şekilde düşüncelerini ifade edebildiği bir ortam sanmıştık. Oysa seçimlerde yine eşitlerle eşitler yarıştı. Bizim oy vermediğimiz partilere bizim cebimizden harçlar verildi. Benim A partisine verdiğim oylar B partisine gitti. Bu, demokratik olmayan, insan haklarına aykırı bir seçimdir" dedi.
Seçimde 134 bin gözaltı
Seçim süresince 100 bini Doğu ve Güneydoğu illerinde olmak üzere 134 bin kişinin gözaltına alındığını belirten Demirkapı, gözaltına alınanların hiçbirinin ANAP veya DYP'den olmadığını ve hâlâ 27 bin kişinin gözaltında olduğunu söyledi.
Cezaevlerinde her geçen gün baskıların arttığını ifade eden Demirkapı, "Bugün cezaevlerinde adli tutuklulara verilen hakların çoğundan siyasi tutuklular yoksundur. Devletin cezaevlerinde izlediği politika benden yanaysan seni vezir ilan eder, bana mualifsen seni rezil ederim şeklindedir. Siyasi tutuklulara açık görüş hakkı talep ediyoruz" dedi. Yaklaşık yarım saat süren oturma eylemi, "Baskılar bizi yıldıramaz", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla son buldu.
ÖNCEKİ HABER

Küçükler holdingleşiyor

SONRAKİ HABER

Antep Emniyeti gazetemizin satışını engelliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa